Знову про японських макак

Японська макака вважається найпівнічнішим видом мавп. Для життя вона вибрала, чесно кажучи, не найідеальніші умови: північна частина Японії, де 4 місяці лежить сніг, а середня температура міцно тримається на позначці –5 градусів.

Але макаки на те і макаки, щоб отримувати вигоду з будь-якої ситуації. Звичайно, у них є густа і тепла шерсть, з якою не страшні будь-які морози. Проте японські макаки вирішили і тут викрутитися – вони знайшли дивовижний спосіб з користю перечікувати лютий холод.

У Японії дуже багато природних теплих джерел, от і вирішили місцеві макаки, що непогано б у них пірнути – зігрієшся, розслабишся і помиєшся заразом. Легенда свідчить, що перша мавпа опинилася у воді абсолютно випадково: вона полізла в озеро за розсипаною квасолею. Опинившись у своєрідному «джакузі», вона вже не хотіла вибиратися назад. Родичі помітили задоволений вираз мордочки своєї подруги і наслідували її приклад. Відтоді всі японські макаки обожнюють купатися.

Так було чи ні, судити складно. Зате і сьогодні можна помилуватися тим самим виразом блаженства, яке було в першої макаки, – мавпи під час водних процедур і не думають приховувати задоволення. Тим більше що до них часто навідуються туристи, підгодовуючи макак прямо у воді. Адже немає нічого гіршого в морозний день, ніж бути вимушеним самому добувати собі їжу з мокрою кіркою льоду, що вкрила шерсть.

Втім, японські макаки і тут уміло вийшли з положення: вони організували чергування. Поки вся зграя гріється у воді, декілька мавп з сухим хутром підносять своїм родичам їжу. Потім чергові міняються – усі задоволені і щасливі.

Японські макаки взагалі дуже розумні істоти. Вони навчилися мити брудні фрукти, плавати і пірнати в пошуках водоростей і спілкуватися один з одним за допомогою складного набору звуків і жестів. Живуть вони великими різностатевими зграями від десяти до сотні тварин (частіше 20-25) із строгою ієрархією.

Лідер японських макак зазвичай найбільший у зграї. У середньому ж зріст самців складає від 80 до 95 см при вазі 12-14 кг. Самиці легше в півтора рази і трохи нижче. Проте через густе хутро всі мавпи здаються великими і товстими. Тільки руки, морда і сідниці в тварин зовсім голі. Шкіра на них яскраво-червоного кольору. Хвіст короткий – лише 10 см.

Вагітність триває близько 180 днів, після яких народжується один півкілограмовий малюк. Дитинча міцно чіпляється за живіт матері, а трохи пізніше перебирається до неї на спину. Йому пощастило, адже не лише мама, але і тато піклуватиметься про нього.

Живляться японські макаки корінням, плодами, листям, комахами, яйцями і дрібними тваринами. У дикій природі живуть не більше 30 років, але в неволі цей термін значно збільшується.