Особливості лангура

Назва «лангур» пішла від слова, яке на хінді (індійською мовою) означає «довгий хвіст» або «довгохвостий». Нині лангури мешкають в Індії, Непалі, Шрі-Ланці. У загальному лангурів прийнято ділити на дрібних і середніх залежно від розмірів.

Так, довжина тіла дорослої тварини може варіюватися від 40 до 80 сантиметрів залежно від приналежності до певного виду, при цьому довгий хвіст може сягати 1 метра.

Лангури мають круглу морду, укорочену спереду, ніс не виступає вперед. Їх довгі лапи і хвіст переважно худі, але сильні і спритні. Окрім загальної непропорційної довжини кінцівок, виділяють довгі кисті і пальці. Що стосується пальців, єдине виключення складає перший палець, який значно коротший за інші.

Забарвлення також залежить від приналежності до певного підвиду. Зазвичай ці тварини красуються пухнастим хутром одного кольору і невеликими варіаціями відтінків. Так, спина і кінцівки бувають трохи темніше, відповідно ділянка живота – світліше.

Деякі різновиди мають примітні світлі плями на голові. Зустрічаються види і з контрастними забарвленнями, наприклад немейський лангур. На його голові можна побачити чітко помітну смугу бурого кольору, при цьому обличчя мавпи жовте, а хвіст білий. Яванський лангур може бути сірого або яскравого рудо-коричневого кольору.

Також до особливостей певних видів відносять подовжене волосся на голові. Здалека і на фото лангур з такою зачіскою ніби носить корону, або ж його волосся сходиться в густий гребінь.

Характер і спосіб життя лангура

Як і багато інших видів мавп, лангур живе переважно в густих лісах. Вони можуть долати величезні відстані, не опускаючись на землю. Здійснюється такий рух за допомогою потужних стрибків з гілки на гілку.

Якщо дерево, на яке мавпі треба потрапити, знаходиться на значній відстані від вихідної точки, лангур розгойдується на гілці на довгих сильних руках, тим самим збільшуючи довжину стрибка. Якщо лангур вимушений ходити по землі, він спирається на чотири кінцівки.

Зустріти лангурів у живій природі можна великими зграями – від 30 до 60 мавп. У кожній такій компанії завжди є головний самець – домінант і декілька звичайних самців. Решту зграї складають малюки, підлітки і самки. Зазвичай мавпи мають власну територію, яку спільно охороняють.

Харчування лангура

Цікаво, що лангурів украй рідко можна знайти в зоопарках. Це обумовлено вередливим вибором продуктів харчування, тобто прогодувати лангура досить складно. Живучи в лісі, примат з легкістю знаходить собі їжу самостійно, подорожуючи лісом мавпа знаходиться практично в постійному пошуку їжі, регулярно відпочиваючи.

Варто зауважити, що лангури можуть періодично навідуватися в людські поселення, якщо вони розташовані неподалік від лісу. Там вони шукають продукти харчування, якщо з якихось причин у природному середовищі таких не знайшлося.

До основних продуктів харчування лангурів відносяться листя, кора, плоди і інші їстівні рослини лісу. Крім того, мавпи не гидують великими комахами, яйцями птахів. Звичайно, найулюбленішими ласощами є соковиті плоди дерев.

Розмноження і тривалість життя лангура

Як і інші зграєві мавпи, лангури украй прив’язані до свого потомства. Діти живуть зі своїми батьками в одній зграї. Народження дитинчат не пов’язане з часовими рамками. Тобто, самиця може народити в будь-який час, не частіше ніж 1 раз в 1,5-2 роки. Вагітність триває близько 6 місяців, потім на світ з’являється малюк. У більшості випадків народжується одне дитинча. Відразу ж маленька мавпочка чіпляється за талію матері і таким чином подорожує разом з нею по всій території зграї.

Спочатку дитинча лагнура одягнене у світлу шерсть, яка з віком темніє. Дивними є пропорції його тіла – довжина близько 20 сантиметрів при вазі лише в 400-500 грам.

Інші самки зграї і підлітки допомагають наглядати за дитинчатами і піклуються про них. Перші півтора роки малюк живиться материнським молоком, поступово переходячи на дорослу їжу.

Наступний пост

Диво-малюк лангура із зоопарку Сан-Франциско

Дивне руде дитинча лангура народилося в зоопарку Сан-Франциско. У цьому зоопарку з 1985 року вже ... Читати далі