Гібон. Особливості

Особливості і місця проживання гібона

Переважно гібони мешкають у Південно-східній Азії. Зустріти мавпу можна в густих тропічних лісах, а також у заростях дерев на гірських схилах, але не вище 2000 метрів.

До особливостей фізичної будови цієї мавпи відноситься відсутність хвоста і велика довжина передніх лап відносно тіла, більша ніж в інших приматів. Завдяки сильним довгим рукам гібони можуть з величезною швидкістю переміщатися між деревами, розгойдуючись на гілках.

Є три варіанти забарвлення шерсті гібона – чорний, сірий і коричневий. Розміри ж залежать від приналежності до певного підвиду. Так, найменший гібон у зрілому віці має зріст близько 45 см. при вазі 4-5 кг, більші підвиди досягають зросту 90 см., відповідно, збільшується і вага.

Характер і спосіб життя гібона

У світлий час доби гібони найбільш активні. Вони швидко переміщаються між деревами, розгойдуючись на довгих передніх лапах і здійснюючи скачки з гілки на гілку до 3 метрів у довжину. Таким чином швидкість їх переміщення складає до 15 км/год. На землю мавпи спускаються рідко. Але якщо це трапляється, манера їх пересування дуже незвична – вони стають на задні лапи і йдуть, балансуючи передніми.

Сімейні пари гібонів живуть разом зі своїми дітьми на власній території, яку ревно охороняють. Рано вранці мавпи гібони піднімаються на найвище дерево і оповіщають усіх інших приматів гучною піснею, що ця площа зайнята.

Зустрічаються гібони, які з певних причин не мають території і сім’ї. Найчастіше це молоді самці, які йдуть з-під батьківської опіки на пошуки супутниць життя.

Таким чином, молодий самець може декілька років мандрувати лісом, поки не зустріне свою обраницю, тільки потім вони разом займають порожню площу і ростять там дітей.

Живлення гібона

Основними продуктами харчування гібона є соковиті плоди, пагони та листя дерев. Проте, деякі гібони не гидують комахами, яйцями птахів, що гніздяться на їх деревах.

Примати ретельно досліджують свою територію і знають в якому місці можна знайти той або інший фрукт.

Тривалість життя гібона

У гібонів батьки живуть разом з потомством, поки молодняк не буде готовий створити власні сім’ї. Представники однієї общини знають один одного, разом сплять і їдять, піклуються один про одного.

Гібони, що підросли, допомагають матері стежити за малюками. Також, на прикладі дорослих малюки вчаться правильній поведінці.

Нове дитинча з’являється в пари раз на 2-3 роки. Відразу ж після народження воно обхоплює довгими руками талію мами і міцно за неї тримається. Це і недивно, адже навіть з малюком на руках самка пересувається таким же способом – сильно розгойдується і стрибає з гілки на гілку на величезній висоті.

Самець теж піклується про мавпенят, але часто ця турбота полягає тільки в охороні і захисті території.

Живуть гібони до 25-30 років.

Наступний пост

Забавний гібон

Декілька забавних фотографій вдалося зробити Ешлі Вінсенту в одному із зоопарків Таїланду. Головним героєм фото-сесії ... Читати далі