ВАЖЛИВА ВІДПОВІДЬ

Одна мати хотіла знати думку відомого педіятра Марчело Бернарді стосовно проблеми, яка її турбувала. Написала йому такого листа.

«Коли мій чоловік зустрічається ввечері зі своїми приятелями, зневажає Бога і лихословить. Наш чотирирічний син прислухається до всього цього та іноді повторює його слова. Як маю цьому зарадити? Чи мій чоловік має право так поводитися?» (Джіяна М., Монца).

Ось яку відповідь вона отримала на свої запитання.

«Мати слушно вважає, що в колі своїх друзів чоловік не повинен так поводитися. Не повинен це чинити з двох причин, що стосуються пошани іншої особи, наприклад, Бога. Вихована людина ніколи не дозволить собі лихословити стосовно будь-кого, а особливо стосовно особи, яку не знає. Бо якщо хтось, кого вона знає, може навіть і заслужив певного епітету, то лихослів’я стосовно незнайомої особи неможливо виправдати.

Міркуючи конкретніше, а не в суто богословській площині, пам’ятаймо, що дитина має зростати в атмосфері особливої пошани. В її присутності потрібно завжди вживати виважені, культурні і прийнятні слова.

Лайка, обзивання, лихослів’я – їх дитина в жодному разі не має чути. І не лише через пошану до дитини, а й тому, що ці слова вона може відразу запам’ятати і буде їх вживати. Якщо хочемо, щоб дитина поводилася, як вихована людина, ми також маємо бути вихованими у взаєминах з нею.

Пам’ятаймо, що кожне наше слово, кожний наш жест стануть матеріялом, з якого дитина творитиме себе. Щодо цього є дуже конкретна думка: спілкуючись із дитиною, маємо особливо пильно стежити за своєю мовою. Маємо не лише не лихословити, а й зважати на те, про що і як розмовляємо з дитиною. Якщо прагнемо, щоб наша дитина вміла належним чином користуватися такою зброєю, як слово, пам’ятаймо, що ми самі постачаємо їй будівельний матеріял» (Марчело Бернарді).

«ЦЕ ЛИШЕ СЛОВА!»

Часто чуємо: «Це лише слова!»

Лише слова?

Щоб розпалити ненависть до англійців, фашисти послуговувалися прокльоном: «Бог проклинає англійців».

Це спричинилося до того, що в тисяч людей, котрі ніколи не зустрічали англійців, з’явилося переконання, що вони природжені злочинці.

Лише слова?

Слова є вогнем. Слова є епідемією.

Зброя може тебе здолати, але лише слова можуть тебе переконати. Слова можуть бути пестощами, але можуть бути також ударом каменя.

Одна дівчина, яку власна матір негарно обізвала, зізналася: «Я не відчувала б такої кривди, навіть якщо б мама вдарила. Ніколи не зможу забути цих страшних слів, які вона сказала мені!»

Лише слова?

Пам’ятаймо, що навчання наших дітей гарного мовлення рівнозначне формуванню в них важливого уміння – уміння володіти собою.

Навчання гарного мовлення може стати першим кроком у духовному оздоровленні нашого суспільства.

Покласти край лихослів’ю

Коли люди втрачають контроль над своєю мовою, втрачають також контроль над своїми думками.

* * *

Лихослів’я – це насильство над спокоєм.

* * *

Лихослів’я – це насильство над іншими; лихослів’я істотно зменшує можливість порозумітися.

* * *

«Лихослів’я і лайка – це не слова; це крик, ричання, бурчання, які є звуками, що притаманні не людині, а тваринам. Брутальна мова спричиняється до того, що забуваємо про цю різницю. Це вона руйнує все ніжне, чудове і приємне. Усе те, що є доказом нашої культури. Через лихослів’я наше мовлення уподібнюється до смітника.

Чи не закономірно, що останнім часом зв’язок між лінню, дурістю та лихослів’ям і насиллям стає щораз частішим явищем». (Франческо Альбероні)

  • Таким чином, через лихослів’я ти не стаєш дорослішим, а просто вульгарним.
  • Через лихослів’я ти не стаєш оригінальнішим, а лише нудним.

Мусимо це сказати нашій молоді, більше з огляду на здоровий глузд, аніж з огляду на правила пристойности.

Якщо б усі дорослі в спілкуванні з молоддю дотримувались чистоти мовлення, молодь не була б накрита хвилею вульгарности: навпаки, в їхніх устах могли б виростати квіти. А повітря навкруги більше було б придатне для дихання.