Орангутан. Більш докладно

На південному Сході Азії, у дощовитих і жарких джунглях, у високих деревах і міцних ліанах живе кошлата істота. Більша частина життя цих звірів проходить на деревах, але дорослі, великі і важкі самці, яких гілки вже не витримують, мешкають переважно на землі.

Ці великі звірі ходять на задніх лапах, і місцеві жителі, що побачили їх, попереджають про небезпеку криком Orang Hutan. У перекладі ця фраза означає «лісова людина».

Місця розселення орангутана

У природі ці великі людиноподібні мавпи населяють виключно тропіки. Виділяють два підвиди орангутанів – Борнейський і Суматранський, за назвами островів, де вони мешкають.

Болотисті низовини, на яких ростуть великі, безперервні ліси, – от місце проживання орангутанів. Коли відстань між деревами велика, вони її перестрибують, використовуючи тонкі і гнучкі ліани.

Гілками пересуваються, використовуючи переважно передні кінцівки, на яких часто просто висять. Розмах рук дорослої тварини близько 2 метрів, що значно більше зросту тварини.

Мавпа орангутан настільки звикла жити в кроні дерев, що навіть воду п’є з листя, старих дупел або зі своєї шерсті, щоб не спускатися до водойм. Якщо все ж з’явилася необхідність пройти по землі, то тварини використовують усі чотири лапи.

Дорослі ж тварини ходять по землі на задніх лапах, чому їх можна сплутати з представниками диких племен. Ночують орангутани прямо на гілках дерев, рідко влаштовують подобу гнізда.

Зовнішній вигляд і поведінка

Зовнішній вигляд цих мавп досить милий, про що можна судити по фото, але в той же час дорослі самці виглядають страхітливо. У них масивне тіло, трохи витягнутий догори череп, руки дістають до ступнів і служать орангутану опорою при вимушеній ходьбі по землі.

Великі пальці на ногах дуже слабо розвинені. Дорослі самці до 150 см. зростом, при цьому обхват рук у них 240 см., а тіло в об’ємі близько 115 см. Вага такої тварини складає 80-100 кг.

Самки орангутана значно менше – до 100 см. зростом і важать 35-50 кг. Губи мавпи пухкі і сильно видаються вперед, ніс плоский, вушка і очі невеликі, схожі на людські.

Ці мавпи вкриті жорсткою, довгою, рідкою шерстю рудо-бурого кольору. На боках вона трохи густіша, груди ж, нижня частина тіла і долоні майже позбавлені шерсті. Дорослі самці мають досить густу бороду і великі ікла. Самки менше зростом, і виглядають, як правило, доброзичливіше.

Якщо говорити про особливості будови тіла орангутана, то перше, що варто згадати, це їх мозок, який не схожий на мозок інших мавп, а більш подібний до людського. Завдяки розвиненим звивинам, ці мавпи вважаються найрозумнішими ссавцями, після людини.

Доводять це і ті факти, що орангутани вміють використовувати інструменти для добування їжі, переймають звички людей, якщо проживають поряд з ними і навіть здатні сприймати мову, адекватно реагуючи мімікою. Іноді навіть перестають боятися води, як людина, хоча за своєю природою не вміють плавати і можуть навіть потонути.

Орангутани можуть спілкуватися за допомогою різних звуків, що було не так давно доведено англійкою Реґіною Фрей. Мавпи виражають гнів, біль і роздратування плачем, голосно цмокають і пихкають, погрожуючи супротивникові, а самці означають свою територію або привертають самку довгим приголомшуючим криком.

Спосіб життя цих тварин поодинокий, самці знають межі своєї території і не виходять за них. Але і чужаків на своїй землі не потерплять. Якщо два самці зустрінуться, то кожен намагатиметься демонструвати один одному свою силу, ламаючи гілки дерев і голосно крича.

У разі потреби самець захищатиме свої володіння кулаками, хоча в цілому це миролюбні тварини. Самки навпаки спокійно спілкуються одна з одною, можуть разом живитися. Буває, вони живуть парою.

Живлення орангутана

Орангутани живляться в основному рослинною їжею – молодими пагонами дерев, бруньками, листям і корою. Іноді можуть упіймати птаха, розорити гніздо або наловити комах і равликів. Люблять солодкі, стиглі плоди манго, банани, сливи, інжир.

Метаболізм у них уповільнений. Ці великі тварини витрачають мало калорій і можуть по кілька днів обходитися без їжі.

Мавпи забезпечені усім необхідним для живлення на деревах, тому рідко сходять вниз. Воду знаходять там же, у кронах тропічних заростей.

Тривалість життя орангутана

Вагітність самки триває 8,5 місяців. Найчастіше народжується одне дитинча орангутана, рідше два. Важать новонароджені малюки близько 1,5-2 кг. Перший час дитинча міцно тримається за шкуру на грудях самки, потім для зручності перебирається на спину.

Маленькі мавпочки живляться молоком 2-3 роки, потім ще пару років живуть поряд з матір’ю. І лише у віці шести років вони починають жити самостійно.

У природі ворогів у цих тварин практично немає, адже вони живуть високо на деревах і недосяжні для хижаків. Але у зв’язку з масовими вирубуваннями тропічних лісів вони втрачають місця свого проживання.

Взагалі ці мавпи дуже доброзичливі, прив’язуються до людей, спілкуються з ними і навіть можуть виконати щось на кшталт танцю орангутана. Живуть ці мавпи в середньому 45-50 років.