Один дивовижний результат американських виборів

Як повідомляють американські ЗМІ, під час недавніх виборів у США в штаті Алабама 59% виборців проголосувало за дуже важливу поправку до конституції цього штату, яка проголошує, що “політика цього штату полягає в тому, щоб визнавати і підтримувати святість ненародженого життя і права ненароджених дітей, передусім, право на життя, яке має бути забезпечене усіма відповідними законними заходами”.

Також поправка стверджує, що: “конституція штату не підтримує права на аборт або вимоги фінансування абортів”.

Це значна перемога очевидності і здорового глузду. Дитя в утробі є живою істотою (а не частиною тіла матері) – і це біологічний факт. Ця жива істота належить до виду Homo Sapiens – що також біологічно очевидно, тобто є не мишеням, не жабою, не невідомим звірятком, а саме людиною. Ця маленька людина не є ні озброєним агресором, ні тяжким злочинцем, якого б можна було законно позбавити життя. Якщо ми визнаємо права людини взагалі, то логічно неминуче визнавати і права людини в утробі.

Сучасному читачеві така перемога християнських сил може здатися несподіваною – через те, що ми звикли мати справу з абсолютно іншою Америкою, Америкою масової розважальної культури, яка заливає безліч екранів по всьому світу і гримить в усіх навушниках, – від Лісабона до Токіо і від Стокгольма до Кейптауна. Ця масова культура помітно піддається спокусі комерційно експлуатувати людські слабкості і вади, а останніми роками набула і цілком чітку ідеологію – симпатичні представники сексуальних меншин проти злісних, огидних християнських фундаменталістів.

Але є і зовсім інша Америка – чесна, працелюбна, сімейна і глибоко релігійна. Між цими двома америками існує серйозна напруженість – американські коментатори давно говорили про “культурні війни”, а тепер говорять навіть про “холодну громадянську війну”, яка посилилася після події, яка було сприйнята прогресивними лібералами як раптова катастрофа – обрання Трампа.

Мабуть, найгострішим питанням, яке розділяє два табори, є ставлення до абортів. Ліберали розглядають рішення верховного суду в справі Roe vs Wade в 1972 році, коли аборти були легалізовані, як чудову перемогу в справі забезпечення права жінки розпоряджатися своїм тілом. Консерватори вказують на те, що гасло “моє тіло – моя справа” у даному випадку непридатний: тіло дитини в утробі – це не тіло матері чи батька, це тіло іншої людської істоти, яка має своє власне право на життя.

У нас хоча аборти є сильно поширеним злом, це питання не знаходиться в центрі громадської дискусії, а от у США для політика дуже важливо до якого табору – “за життя” або “за вибір” він себе відносить. Цим визначається яка група населення його підтримуватиме, а яка – не стане голосувати за нього майже в жодному разі.

Обрання Трампа було сприйняте лібералами з таким жахом у першу чергу тому, що згідно із законом Президент має право призначати суддів Верховного Суду – органу, який визначає відповідність тих або інших законів або рішень Конституції США. Судді в цей орган обираються довічно і мають величезний вплив на подальший курс країни.

При Трампі до складу суду (після лютої боротьби) потрапив консервативний католик Бретт Кавано, і для лібералів це виявилося дуже поганою новиною – оскільки наблизило мету консерваторів – перегляд рішення у справі Roe vs Wade.

Бретт Кавано і його родина з президентом Дональдом Трампом

Втім, навіть якщо цієї мети досягти не вдасться, консерватори можуть суттєво скоротити доступ до абортів на рівні штатів, ухвалюючи закони, які накладають на діяльність абортмахерів практично заборонні обмеження, або, як ми бачимо в даному випадку, прямо визнаючи за ненародженими дітьми право на життя. При ліберальному складі суду ліберали могли б успішно оскаржувати ці рішення у Вашингтоні. Але, якщо вони втрачають більшість у Верховному Суді, ця можливість відпадає.

Усередині США різні штати можуть сильно відрізнятися за настроями виборців, що переважають, – їх умовно ділять на “сині”, ліберальні, які голосують за Демократичну Партію, і “червоні”, консервативні, які голосують за республіканців.

В ультраліберальній Каліфорнії, наприклад, був ухвалений закон, який зобов’язував християнські центри допомоги надавати вагітним жінкам, які приходять до них по допомогу, адресу найближчої клініки, що робить аборти (це рішення було пізніше скасоване Верховним Судом). В Алабамі, навпаки, було винесене на голосування і прийняте рішення визнати право на життя за дітьми в утробі.

Виборці цього штату зробили дуже важливий і для США, і для всього світу крок. У той час, як просування абортів і статевих збочень здавалося незупинним, а їх супротивники –знаходяться в глухій і безнадійній обороні, в Алабамі прибічники права на життя здобули перемогу.

І це підбадьорення для всіх нас – не треба здаватися, навіть коли сили ворога здаються непереборними, а його перемога вирішеною наперед. Не треба вважати, що останні часи вже настали і нам потрібно надати світу котитися туди, куди він котиться. Приклад Алабами показує, що люди можуть виступити проти жахливого зла, що вже стало звичним, і перемогти.

Автор: Сергій Худієв