Собака і орангутан – Історія дружби

Дружба орангутана Сураї і собаки Роско розпочалося з того моменту, коли пса перевезли в Центр захисту тварин, оскільки хазяї відмовилися від свого вихованця. Роско був змучений і пригнічений тим, що виявився кинутим. Проте в Центрі захисту тварин він зустрів орангутана по кличці Сураї.

“Собаки зазвичай бояться приматів. Проте Роско виявив дружелюбність, і вже через декілька хвилин тварини грали один з одним”, – розповідає засновник і директор Інституту зникаючих і рідкісних видів, Бхагаван Антл.

Тваринам зустріч пішла на користь. Орангутану сподобалося гратися з собакою, а Роско, у свою чергу, знову відчув себе не самотнім. Незабаром тварини стали справжніми друзями!

Природно така незвичайна парочка друзів не могла не привернути до себе уваги – їх фотографії розмістили на одному з випусків журналу “National Geographic”.

А кілька років тому в магазинах Америки з’явилася ілюстрована книга “Suryia And Roscoe”, в якій за допомогою фотографій розповідається історія незвичайної дружби орангутана і собаки. Для підтримки книги Роско і Сурая відвідали один з книжкових магазинів Джорджтауна (Південна Кароліна), де роздавали автографи і підписували книгу.

І орангутани чистять зуби

Самка орангутана на ім’я Сісві з індонезійського заповідника, що знаходиться на острові Борнео, намагається регулярно чистити зуби, а виконує вона цю процедуру в точності як людина.

У мавпи для цього є все необхідне, включаючи зубну щітку і улюблену освіжаючу м’ятну пасту.

34-літня самка орангутана не просто наслідує людей, а по-справжньому чистить зуби, наносячи зубну пасту на щітку, і тільки потім займається їх чищенням. Після цього Сісві полоще рота водою і спльовує піну.

 

За словами фотографа з Німеччини Юргена Френда, який і зробив ці незабутні фотографії, орангутанша підглянула, як чистять зуби туристи. Зубну щітку і пасту мавпі видали самі співробітники Національного парку.

Мавпи дуже люблять імітувати поведінку людей і дуже часто набувають наші звички. Власне, так сталося з використанням Сісві зубної щітки. Ця процедура настільки сподобалася їй, що тепер вона чистить зуби після кожного прийому їжі, що складається з листя, кори і різноманітних фруктів.

У неволі багато мавп виявляють подібні здібності до наслідування. Примати, що живуть поряд з людиною, набувають досвіду в шитві, відкупорюванні пляшок, риття лопатою, розливанні напоїв і т. д. Вони починають робити все те, що уміють робити люди.

Колись давно людиноподібними називали всіх мавп. Сьогодні ця назва використовується лише для безхвостих видів, що мешкають виключно в тропічних лісах Азії і Африки. До цих видів відносяться великі шимпанзе, величезні горили, червоні кошлаті орангутани і довгорукі гібони.