НАРОДИВСЯ БРАТ: НАРОДИВСЯ «КОМПЛЕКС КАЇНА»

Так, цей комплекс називається «комплексом Каїна». Подібно до того, як Каїн убив свого брата Авеля, часто буває, що рідний брат чи сестра хочуть це зробити стосовно своїх молодших братів чи сестер.

Один хлопчик, якому виповнилося 2,5 роки, коли мати зі зворушенням і радістю показала йому новонародженого братика, запитав: «А коли він знову помре?».

ЗАБИРАЙСЯ ЗВІДСИ, ПРИБЛУДО!

«Чому він не йде звідси?», «Коли помре?» Часто народження наступної дитини викликає спротив і бунт старшого брата чи сестри.

Такі реакції можемо поділити на три види.

  • До першого виду належить регресія, тобто повернення дитини до більшою мірою інфантильного реагування, ніж це властиве для її віку. У такий спосіб дитина намагається «помірятися силами» з немовлям та довести батькам, що вона сама теж є малою і має таке саме право на опіку й турботу, як її молодший братик чи сестричка.

Переживання, яке гнітить дитину, може спричинитися до того, що почне смоктати пальці, залишатиме мокрим ліжко або повернеться до інфантильного мовлення…

  • Другим видом реакцій на появу братика чи сестрички може бути погана поведінка. Наприклад, дитина може занедбувати навчання, вередувати чи виявляти агресію або відкриту ворожість до новонародженого, привласнюючи собі його іграшки чи інші речі.
  • Третій вид прояву неприязні старшою дитиною стосовно новонародженого може полягати в ігноруванні або кривдженні його.

Дитина починає вимагати, щоб «приблуду» відвезли туди, звідки взяли, намагається його скривдити, здіймає бучу, чинить усе на зло, ігнорує його або кусає чи навіть намагається задушити.

Поява цих реакцій переважно залежить від віку старшої дитини. Якщо немовля з’явиться, коли його старший брат чи сестра мають близько трьох років, найімовірніше, воно не буде радо прийняте. Старший брат чи сестра ще такі малі, що, напевно, вимагатимуть таких же почуттів та уваги до себе, які отримує немовля. Не настільки вони дорослі, щоб змогли відмовитися від них.

Окрім цього, саме в трирічному віці починає формуватися почуття власної особистости.

Три- чи чотирирічна дитина вже усвідомлює своє «я» і через це стає агресивнішою, ніж, наприклад, дворічна дитина. Ревнивість дворічної дитини може виявлятися через плач і вередування, натомість ревнивість трирічної дитини – це вже переважно рішучий бунт.

Однак полишимо теоретичні міркування і перейдемо до конкретних порад.

Маємо докласти всіх зусиль, щоби полегшити страждання старшої дитини (у цьому віці дуже серйозні!), які спричинені народженням іншої дитини.