Як же набрид цей дощ…

Як же набрид цей дощ, – думає самець гірської горили, що ховається як під парасолькою в бурхливій рослинності в горах Вірунга, Руанда.

Цього позіхаючого красеня-самця горили вдалося сфотографувати в момент його відпочинку в один з дощових днів у Руанді. Тварина буквально зарилася в густе листя, щоб хоч якось скоротати нудні дні під дощем.

Національний парк вулканів став відомим завдяки американському ученому-зоологові Дайан Фосі, що присвятила 18 років свого життя вивченню гірських горил у лісах Руанди. Гірські кряжі гір Вірунга вкриті суцільними тропічними лісами, в яких і мешкають рідкісні представники світу приматів – гірські горили.

Живучи в лісах цього національного парку, горили часто вибирають відповідні місця для свого життя залежно від сезону. Наприклад, у сухий сезон вони віддають перевагу високогірним районам, а під час сезону дощів – вважають за краще сходити вниз.

Мабуть і цей самець вирішив спуститися нижче, сховавшись у густих заростях. Він, швидше за все, хотів залишитися на самоті, далеко від сторонніх очей, щоб скоротати тривалий дощовий день. Та його ідилія була перервана.

У горах Вірунга з вересня по листопад починається сезон сильних дощів. Екваторіальні зливи в цей період сильні, проте короткочасні. Зазвичай вони починаються в другій половині дня і можуть йти всю ніч до самого ранку.

Від холоду і дощів гірських горил рятує густе чорне хутро, яке набагато густіше і довше ніж в інших видів горил. Така «шуба» прекрасно рятує їх від досить низьких температур, які властиві гірським районам.

Думаю, ця дрібничка мені підійде!

Ох вже ці жінки! Вони годинами можуть говорити про моду, а про те, що вони годинами можуть дивитися в дзеркало, приміряючи обновки, і мови немає.

От і ця самка горили по кличці Аліса теж виявилася істинною модницею: вона вирішила приміряти яскраво-синю футболку. І що з цього вийшло можна побачити на цих фотографіях.

Мавпа тридцять хвилин вивчала її, намагаючись зміркувати – що ж з нею можна зробити? Вона вертіла її і так, і сяк, але в 10-річної самки нічого не виходило. Аліса спробувала просунути в цю футболку голову, але тільки порвала її. Проклята футболка не підкорялася їй, що злила її все більше і більше.

Було смішно спостерігати, як доросла величезна горила всіляко намагається натягнути на себе річ з людського гардеробу. Мабуть вона не раз бачила, як це роблять люди (можливо доглядачі вольєри, або ж самі відвідувачі зоопарку).

Але, врешті-решт, її терпець увірвався, і горила повністю роздерла футболку, абияк натягнувши на себе усе, що від неї залишилося. Ці забавні фотографії були зроблені в зоопарку Майями, штат Флорида, США, 40-річним фотографом дикої природи Адріаном Тавано.

– Доглядач зоопарку кинув Алісі футболку, – розповідає пан Тавано, – і та спробувала надягнути її на себе. Таке я спостерігав уперше, тому вирішив у щоб то не стало зробити серію фотографій, які, я думаю, сподобалися не лише мені.

– Я був дуже здивований, спостерігаючи за її рухам, які дуже нагадували людські. Вона, так само як і людина, намагалася просунути голову в горловину майки, а свої величезні лапи – у рукави! Вона точно знала, що робить і це дійсно вражало.

Фотограф спеціально приїхав у зоопарк Майями, щоб пофотографувати західних рівнинних горил, але такої удачі він аж ніяк не чекав. – Я просто виявився в потрібному місці, у потрібний час, – ділиться Адріан, – ну, і звичайно, трохи везіння! Без цього нікуди! – сміється фотограф-щасливчик.