Горила та метелики

Декілька незвичайних фотографій вдалося зробити фотографові Анупу Шаху в тропічних лісах Центральної Африканської Республіки. В об’єктив його фотоапарата потрапив самка західної рівнинної горили.

Тварина продиралася через кущі, лякаючи метеликів, що переховувалися в них. Вже через пару секунд навколо горили кружляло більше сотні стурбованих комах!

Коли навколо горили почали мигтіти метелики, вона трохи розгубилася. Почала підозріло принюхуватися і оглядатися, неначе чекаючи каверзи. Проте, після кількох хвилин мавпа заспокоїлася і рушила далі. Продираючись через зарості, горила турбувала все більше і більше комах, і незабаром навколо неї кружляло кілька сотень метеликів!

Мавпи зупинилася і в нерозумінні почухала голову. Від її тривоги не залишилося і сліду. Тепер вона виявила інтерес до ширяючих комах, спробувавши упіймати метеликів прямо в повітрі. Втім, незабаром горила припинила махати руками, і декілька метеликів сіли прямо на неї. У цей момент горила буквально світилася від щастя!

Горили навчилися справлятися з пастками браконьєрів

Через декілька днів після того, як у пастці, поставленій браконьєрами в одному з лісів Руанди, загинула гірська горила, дві молоді горили (видно її товариші) знайшли цю пастку і зламали її.

Співробітники з Фонду підтримки горил були просто приголомшені, помітивши цю відважну пару горил, які знищують пастку у своєму лісовому будинку.

– Ми уперше могли спостерігати за подібною поведінкою горил, – розповідає Вероніка Вечеліло, – Але нам вже повідомили про інші такі ж випадки, коли горили знищують розставлені браконьєрами пастки.

– Я помітив пастку неподалік від групи горил і оскільки тварини рухалися саме в цьому напрямі, я вирішив знешкодити її, – розповідає співробітник фонду Джон Ндайамбаже, – але через певний час пара горил підбігли до цього місця і помітили ще одну пастку – вони тут же зламали її. Таке ми бачили вперше. Ми просто були уражені їх діями!