Маленька горила з Брістоля

У брістольському зоопарку маленьке дитинча горили по кличці Кукена уперше встало на ноги і почало вчитися ходити. До цього малятко тільки повзало або сиділо на матері, горилі Соломії, тримаючись за її шерсть.

Кукені пішов восьмий місяць. І що цікаво, багато людських діток саме в цьому віці здійснюють свої перші спроби ходити (близько 8-9 місяців). Соломія дуже уважно стежить за першими боязкими і незграбними спробами дочки самостійно ходити і завжди з готовністю бере малятко в руки, якщо та може впасти.

 

Кукена боязливо присідала перед кожним здійснюваним кроком, боячись продовжувати подальший рух. Врешті-решт, обхопивши мамину руку, вона усім своїм виглядом давала зрозуміти, що на сьогодні з неї досить, і вона хоче відпочити.

За словами Алана Тойна, доглядача мавпячої вольєри, малятко розвивається дуже добре, випереджаючи звичайні середньостатистичні показники, властиві для дитинчат горил.

– Так приємно спостерігати, що Кукена стає більш самостійною, відривається від своєї матері і вчиться ходити, тим самим пізнаючи навколишній світ. Адже зовсім нещодавно вона була безпорадною волохатою крихітною грудочкою, що міцно трималася за свою матір, – розповідає доглядач.

 

– Хоча, вона ще досить тривалий час залежатиме від своєї мами, оскільки в горил досить тісні родинні зв’язки, а Соломія дуже дбайлива мати. Вона тримає Кукену біля себе набагато ближче, ніж інші горили-матері. Поки основний раціон малятка складає материнське молоко, але вже почала пробувати і банани. Живитися молоком вона буде впродовж наступні 2,5 роки. Ім’я «Кукена» мовою африканського племені Лунда із Замбії означає «любов».

Великі кроки Малюка

При народженні він отримав ім’я «Малюк», але минуло зовсім трохи часу, і дитинча горили з Лондонського зоопарку здійснює свої перші великі кроки.

Тримісячний Малюк обережно досліджує свою домівку під назвою «Королівство горил». Безпорадне дитинча, яке із самого народження чіплялося за свою матір, 12-річну самку горили Мьюкуу, уперше робить самостійні кроки, підтримуване матір’ю і підбадьорюване співробітниками зоопарку.

Під пильним оком своїх тіточок Заіри і Ефі, малюк спробував повернутися до мами, проте легкий обережний ляпанець направив його в бік нових пригод.

 

Куратор виставки горил Даніель Сімондс ділиться: «Ми всі зібралися, щоб побачити, як Малюк починає вивчати цей світ, для нас це дуже радісний момент. У нього вже почали рости зубки, але йому доведеться пройти довгий шлях, перш ніж він стане 160-кілограмовим самцем горили». Співробітники зоопарку роздумують над новим постійним ім’ям для дитинчати, яке дуже швидко переросте своє ім’я «Малюк».