І горили вміють посміхатися

І горили вміють посміхатися: сяюча посмішка цього новонародженого малюка не може залишити байдужим нікого. Ця фотографія була зроблена відразу через декілька днів після його появи на світ.

Миле дитинча західної рівнинної горили, що народилася в зоопарку Туйкрос, Атерстон, Великобританія, відноситься до третього покоління горил, що народилися в англійському зоопарку.

Його матір’ю стала самка горили на ім’я Озала. За словами куратора зоопарку Шарлотти Макдональд, Озала є прекрасною матір’ю, яка проявляє величезну турботу про малюка.

 

Батьком дитинчати став самець горили на ім’я Оумбі. Ясна річ, що Оумбі не піклується про своє дитинча, як це робить Озала, але приділяє малюкові увагу і захищає його від можливої небезпеки. У день народження дитинчати він виявив зворушливе терпіння і інтерес: увесь цей день він провів поруч з Озалою і майже не покидав її одну.

Озала теж народилася в Туйкрос. Новонароджений вже зовсім скоро приєднається до іншого сімейства горил, яке складається з батька Оумбі, бабусі – Бідді і зведеної сестри Асант. Усі вони братимуть участь у вихованні маленької горили.

– Малюк знаходитиметься зі своєю матір’ю найближчі декілька років, – розповідає Шарлотта, – а потім він стане більш незалежним, повертаючись до матері тільки для підтримки і упевненості.

Справжня сім’я для горили Діджіт

П’єр і Елейн Тівіліон, хазяї зоопарку розташованого неподалік від Ліона (Франція), навіть і уявити не могли, що стануть справжньою сім’єю для величезної горили.

Усе почалося кілька років тому, коли П’єр і Елейн почали доглядати за дитинчам горили Діджіт і самі не помітили, як з простого підопічного Діджіт став чимось більшим – частиною їх сім’ї! “Усе почалося зі штучного вигодовування дитинчати, а потім ми настільки прив’язалися до Діджіт, що він став для нас мало не сином!”, – згадує П’єр Тівіліон.

Незабаром сімейна пара з головою занурилася в турботи за малюком Діджітом. Тварину перевезли прямо додому і з комфортом влаштували його в одному з приміщень. Відтоді минуло 13 років. Зараз Діджіт сягає у висоту 1,8 метра і важить близько 100 кілограм!

Елейн показує журналістам так званий сімейний альбом, де на кожній фотографії красується Діджіт. На деяких фотографіях він зафіксований ще крихіткою, на інших – вже в розквіті сил. Розглядаючи фотографії, П’єр і Елейн сумують, оскільки вирішили, що Діджіт досить дізнався про життя людей і йому пора повернутися в природне для горил середовище.

“Діджіт вже зовсім не малюк і може себе захистити, до того ж йому потрібне товариство таких як він, тобто мавп”, – відмічає П’єр Тівіліон. Зараз сімейна пара зайнята пошуком нового дому для Діджіта. Швидше за все горила буде випущена на волю в одному із заповідників, що охороняються.