Хіба я не наймиліша?

У відомому австралійському зоопарку Монарто представили семимісячне дитинча шимпанзе, що народилося тут. Малятко, якого звати Цурі має живий і допитливий характер.

Цурі все більше часу проводить у просторій вольєрі, самостійно вивчаючи його околиці. Вона вже не боїться відлучатися від своєї матері та із задоволенням корчить смішні личка, позуючи перед об’єктивом фотокамери.

 

Насправді це не просто забава маленького дитинчати, у світі мавп, особливо шимпанзе, вираз обличчя є дуже важливим засобом комунікації, що дозволяє підтримувати тісні відносини між тваринами. Різні гримаси з використанням губ можуть означати різний настрій мавпи – від добродушного і ніжного, до агресивного і лютого.

Цурі знаходитиметься разом зі своєю матір’ю не менше п’яти років, поки повністю не стане самостійною. Про неї також піклуються інші самки групи – це дозволяє мавпам зміцнювати сімейні зв’язки. За цей період малятко має навчитися багато тому, що повинні знати і уміти шимпанзе.

Подорослішавши, Цурі займе в групі певну нішу: чим розумнішою буде мавпа, тим вище буде її статус, і тим більше шануватимуть її інші члени групи.

Центр з порятунку шимпанзе в Конго

У Конго відразу декілька дитинчат шимпанзе живуть у спеціально організованому для них “дитячому будинку”! На фотографії можете побачити одне з дитинчат, яке уперше дивиться в дзеркало і бачить своє віддзеркалення. Ученими доведено, що шимпанзе одні з небагатьох тварин, які усвідомлюють, що в дзеркалі вони бачать саме себе.

Малюка, що з цікавістю роздивляється своє віддзеркалення, звуть Бонобо, і найближчі декілька місяців він житиме пліч-о-пліч з людьми. Окрім нього в “дитячому будинку” знаходиться ще декілька шимпанзе. Деякі з врятованих тварин вже цілком дорослі тварини, іншим же від народження всього декілька тижнів.

За шимпанзе тут доглядають відразу декілька людей. Вони годують і миють дитинчат, а іноді і грають з ними. Так на фотографії можете побачити вже знайомого нам малюка Бонобо, що приймає ванну.

Усі ці фотографії зробив Кирило Руос, щоб люди з різних країн світу дізналися про самовідданість співробітників центру з порятунку дитинчат шимпанзе в Конго. Упродовж декількох місяців тварини будуть під опікою співробітників центру, а після того, як вони достатньо зміцніють – їх відпустять назад на волю.