Проста життєва істина

Історія про шкільне оголошення знову повернула нас до питання відповідальності (і безвідповідальності теж), яке стосується будь-якого аспекту нашого життя: чи то виховання дітей, чи то подружніх стосунків, чи то професійної діяльності, чи то перебування в соціумі, чи взагалі ставлення до найдрібніших, здавалося б, зовсім малозначущих речей, саме з яких і складається буденне життя. Проте дрібниць не буває, бо саме такі дрібниці і формують нас, згідно доволі слушного спостереження:

«Посієш вчинок – пожнеш звичку, посієш звичку – пожнеш характер, посієш характер – пожнеш долю».

Прості, доступні, але тим не менш, надзвичайно дієві речі. Настільки прості і дієві, що багато людей не хочуть їх визнати через це, марно намагаючись шукати причини власних негараздів, або негараздів суспільства чи навіть цілих народів, у найрізноманітніших речах: чи несприятливих природних (історичних) умовах, чи ворожих сусідах, чи в популярному нині явищі як «геополітика», чи в родовому проклятті, чи навіть у далеких зірках. Спільне тут одне – бажання уникнути відповідальності за власні вчинки.

Звичайно, природні та історичні умови мають величезне значення особисто для кожного з нас. Велике значення мають виховання і спадковість. Так само і сусіди: як і ті, що живуть на одній вулиці, так і ті, що живуть на суміжній території, у сусідній країні. І зірки мають значення, але не в плані їх безпосереднього впливу на нашу долю – це повна маячня, – як колись сказала одна мудра людина, зірки на склад нашої лупи не впливають, вже не кажучи про нашу життєву долю. Просто в зоряну ніч за браком штучного нічного освітлення легше дістатися до дому чи ще до якогось іншого пункту призначення. А також зоряна ніч просто красиве явище, але це так, до слова.

Усі ці згадані речі так чи інакше мають значення і впливають на нас, проте це в жодній мірі не скасовує нашого життєвого вибору і відповідальності за нього: ніхто за нас не може прожити нашого власного життя. Ми самі, завдяки вибору, формуємо його. І навіть, якщо ми не хочемо приймати певні рішення, брати відповідальність на себе, це теж буде проявом нашого вибору. І відповідальність за цей вибір доведеться нести особисто нам, а часто і нашим близьким. Хочемо ми визнавати це чи ні. Як мовиться, «кожна людина – коваль власної долі».

Сподіваємось, що нагадування цих простих життєвих істин, буде вам у нагоді.

З любов’ю, редакція сайту