Мартишки Вольфа із зоопарку Сакраменто

Це миле дитинча мартишки Вольфа з’явилося в американському зоопарку Сакраменто. Батько ревно захищає свого первістка, що утрудняє роботу ветеринарів, коли їм необхідно оглянути і зважити дитинча.

– На сьогодні мартишки Вольфа мало вивчені, оскільки в зоопарках їх дуже мало, – розповідає Гарісон Едел, генеральний куратор зоопарку Сакраменто, – а в дикій природі вони майже не доступні, через потайний спосіб життя і густі непрохідні ліси, в яких вони мешкають.

– Народження цього малюка має дуже важливе значення для нашого зоопарку, оскільки з кожною новою мавпою ми дізнаємося багато нового про біологію цього виду, що у свою чергу розширює загальні знання про цих мавп, – пояснює пан Едел.

Мартишки Вольфа – мешкають у Центральній Африці, де вони населяють густі непрохідні ліси, які повні різними фруктами, насінням, рослинністю і комахами, якими живляться ці мавпи.

Утворюючи сімейні групи, ці мавпочки прекрасно уживаються і з іншими видами приматів, такими як карликові шимпанзе, колобуси та іншими мартишками. Таке сусідство допомагає усім їм вчасно уникнути зустрічі з хижаками, які полюють на них і на землі і в повітрі. В основному це леопарди та орли.

Барвистий зовнішній вигляд мартишок привертає увагу відвідувачів зоопарку: чорна смуга над очима і білий лоб, надають виразності їх мордочці. Самці в два рази більше за самок: самець важить близько 4,5 кг, а самка – 2,5кг. Також у них є защічні мішки, в які вони ховають зібрану їжу.

 

Мартишки Вольфа відносяться до деревних мавп, що живуть на певних територіях і утворюють соціальні групи. Як правило, такі групи складаються з декількох самців і десятків самок. Це галасливі мавпочки, чий шум посилюється, коли вони полюють на комах. Усередині групи конфлікти виникають тільки серед самців.

Період вагітності в самок триває близько 140 днів, після чого на світ з’являється одне дитинча. Матері вигодовують малюка грудним молоком протягом 120 днів. У два місяці потомство менш залежне від батьків і переходить на природне живлення.

 

Мотто, бородата мартишка

Ці яскраві світлини, що зафіксували однорічну бородату мартишку по кличці Мотто, були зняті в зоопарку Колчестера. У перекладі з мови суахілі ім’я Мотто означає «вогонь».

На світлинах видно, що Мотто віддає перевагу овочам. Бородаті мартишки в основному живляться як травоїдні тварини, проте в їх раціоні можуть зустрічатися яйця, ящірки та навіть дрібні птахи.

 

Попередній пост

Білокоміркові мангобеї з Дублінського зоопарку

В ірландському зоопарку Дубліна народилися двоє дитинчат рідкісної мартишки – білокоміркового мангобея. У неволі білокоміркових ... Читати далі

Наступний пост

Малюк мартишки мона

Цей дуже милий малюк з'явився на світ у Магдебурзькому зоопарку, східна Німеччина. Малюк мавпочки важить ... Читати далі