ЧИ МОЖЕШ ТИ ПРОБАЧИТИ БЕЗ ВИБАЧЕННЯ?

Щире прощення і примирення залежать від двох осіб і досягаються за допомогою вибачення. Деякі християни вчать прощати без вибачень. Вони часто цитують слова Ісуса: «А коли не будете прощати людям провин їхніх, то і Отець ваш не простить вам провин ваших» (Мф. 6:15). Отож, вони кажуть жінкам, чиї чоловіки були невірними і надалі зраджують: «Ви повинні пробачити їм, інакше Бог не пробачить вам». Така інтерпретація вчень Ісуса відкидає решту біблійних вчень про прощення. Християнина вчать прощати іншим так само, як і Бог прощає нам. Як Бог прощає нам? Біблія каже, що, якщо ми визнаємо наші гріхи, Бог пробачить їх нам (див. Еф. 4:32; 1Ін. 1:9). Ні в Старому, ні в Новому Завітах ніде не вказується, що Бог прощає гріхи людям, які не визнають своїх гріхів і не розкаюються в них.

Коли священик заохочує дружину прощати її грішного чоловіка в той час, коли останній надалі чинить неправильно, то вимагає від дружини робити те, чого сам Бог не робить. Ісус учить, що ми завжди повинні прагнути прощати так само, як і Бог завжди бажає прощати тим, хто розкаюється.

Потерпілого часто заохочують до прощення без вибачення. Таке прощення не призводить до примирення. Дітріх Бонхофер, великий богослов, який зазнав страждання в нацистському концтаборі в 1945 році, боровся проти «проповідування прощення без покаяння». Він називав таке прощення «дешевим милосердям… яке є рівнозначним виправданню гріха без виправдання грішника, що розкаюється»[1].

Щире прощення ламає бар’єр, який був створений образою, і відкриває двері для відновлення довіри з часом. Якщо стосунки були теплими і близькими до образи, вони можуть знову стати ніжними. Якщо відносини були на рівні звичайного знайомства, то вони можуть розвинутися до більш близьких завдяки активному процесу прощення. Якщо образу завдала незнайома людина, така як ґвалтівник чи вбивця, то немає чого відновлювати. Якщо кривдник вибачився, а ви пробачили, то кожен із вас вільно іде по житті далі. Хоча злочин все ще опинятиметься в центрі уваги судової системи, яка була створена культурою для покарання за девіянтну поведінку.

П’ЯТИГАЛОНОВИЙ КОНТЕЙНЕР

У разі вибачення ми беремо на себе відповідальність за свою поведінку, прагнучи виправитися в очах ображеної особи. Щире вибачення відкриває двері для можливости прощення і примирення. Тоді ми можемо надалі будувати стосунки. Без вибачення образа стає бар’єром, і відносини погіршуються. Добрі стосунки завжди відзначаються бажанням просити вибачення, прощати і примирятися. Причина холодності багатьох пов’язана з невмінням вибачатися.

Щирі вибачення також заспокоюють неспокійне сумління. Уявіть, що ваше сумління є п’ятигалоновим контейнером, що висить на вашій спині. Коли ви чините з кимось недобре, він заповнюється рідиною. Три або чотири помилки – і ваша совість заповнена, і вам стає важко носити її. «Повна совість» призводить до відчуття провини і сорому. Єдиним способом очистити вашу совість є попросити вибачення в ображеної людини. Коли ви це зробили, то можете дивитися на себе в дзеркало, зазирнути іншій людині у вічі і не тому, що ви ідеальний, а тому що ви побажали взяти на себе відповідальність за свою помилку.

Ми могли засвоїти мистецтво просити вибачення ще дітьми. У здорових сім’ях батьки вчать своїх дітей вибачатися. Однак багато дітей виростають у неблагополучних сім’ях, де біль і лють є способом життя і ніхто ніколи не просить вибачення.

ЧИ МОЖЕМО МИ НАВЧИТИСЯ ПРОСИТИ ВИБАЧЕННЯ?

Доброю новиною є те, що мистецтва просити вибачення можна навчитися. Під час нашого дослідження ми з’ясували: є п’ять основних аспектів вибачення. Ми називаємо їх п’ять мов вибачення. Кожна з них є важливою. Але для окремої людини одна чи дві мови можуть бути більш дієвими, ніж інші. Ключем до добрих стосунків є навчання мови вибачення іншої особи і бажання розмовляти нею. Якщо ви розмовляєте важливою мовою, тоді щиро пробачити вам легше. Якщо ж це не вдається, то пробачити вам стає важче, адже люди не впевнені в щирості вибачень.

Розуміння і застосування п’яти мов вибачення набагато покращить ваші стосунки.

У наступних п’яти розділах ми пояснимо ці п’ять мов. А в сьомому розділі ми покажемо, як визначити основну мову вибачення і для вас і для іншої людини і як це може віддзеркалитися на ваших зусиллях у проханні вибачення. У книзі ми також розглянемо всі труднощі за умови вибачення, прощення, а потім і використання мов вибачення в усіх ваших стосунках.

У популярному фільмі 70-х років минулого століття прозвучала відома фраза: «У любові ми не повинні говорити “Вибач”». Ні, саме навпаки. Коли ми любимо, то повинні просити вибачення, адже справжня любов передбачає вибачення від кривдника і прощення від скривдженого. Це шлях до відновлених стосунків на основі любови. А все починається з навчання розмовляти правильною мовою вибачення, коли ви образили когось.


[1] Dietrich Bonhoeffer, The Cost of Discileship (New York: Macmillan, 1963), 47.