ВИВЧЕННЯ П’ЯТЬОХ МОВ ЛЮБОВИ (ЗАКІНЧЕННЯ)

Отримування подарунків

Третьою мовою любови є отримування подарунків. Дарувати й отримувати як вияв любови стало традицією. Антропологи дослідили етнографію сотень культур усього світу. Вони не знайшли культури, де би подарунок не розцінювався як вияв любови. Подарунок говорить: «Він думав про мене. Дивися, що він мені придбав».

Подарунок не повинен бути дорогим. Хіба люди не говорять завжди: «Головне – увага»? Однак не лише увага має для вас значення, а подарунок, який є виявом цієї уваги.

Ще в ранньому віці діти збирають кульбаби і дарують своїм матерям як вияв любови. Дружини та чоловіки можуть робити те саме, хоча я не маю на увазі кульбаби. Дорослі, ви також не повинні багато платити: якщо немає квітів на вашому подвір’ї, то підіть до сусіда. Попросіть його, і він дасть вам квітку.

Для деяких людей отримування подарунків є основною мовою любови. Отож, якщо ображений надає перевагу мові любови – отримування подарунків, а ви хочете виправити свою помилку, то подарунок буде найефективнішим способом відшкодування.

Бетані вважає вибачення чоловіка щирими, тому що він розмовляє її мовою. «Він просить вибачення, а потім цього ж вечора приносить троянду для залагодження провини. Я не знаю, що це за провина, але, здається, троянда свідчить про його щирість. Тому я прощаю».

«Скільки троянд ви отримали протягом років?» – запитав я.

«Багато, – відповіла Бетані. – Але кожного разу, коли я їх отримую, я переконуюся, що він все ще любить мене». Для Бетані подарунок є відшкодуванням.

Сюзан не лише переживала за хворого на лейкемію сина, який часто лежить у лікарні, а й намагалася зрозуміти емоційне напруження чоловіка. «Багато болю і злости виливалося на мене, але я не звертала уваги, тому що розуміла причину. Несподівано одного дня чоловік зайшов у палату з квітами, листівкою і вибаченнями за образи. Це був один із найніжніших періодів у нашому шлюбі. Чоловік сам усвідомив завданий мені біль, тому і зробив крок до вибачення. Квіти і листівка свідчили про це. Я знала, що він був щирим».

Чоловік не просто вибачився, а й залагодив образу, розмовляючи мовою любови Сюзан – отримування подарунків.

Якісний час

Мовою любови номер чотири є якісний час. Якщо ви приділяєте людині абсолютну увагу, то немов промовляєте: «Ти важливий(а) для мене». Якісний час означає, що ніщо не повинно вас відволікати. Телевізор вимкнений, а журнал лежить на столику поряд із книжками. Ви не переглядаєте рахунки, не вдивляєтеся в монітор комп’ютера. Ви даруєте іншій людині неподільну увагу. Якщо я виділяю своїй дружині двадцять хвилин якісного часу, то дарую їй двадцять хвилин свого життя і вона робить те саме. Це надзвичайно сильний емоційний вияв любови.

Для деяких людей це є основною мовою любови. Ніщо не доводить їм любови так, як якісний час. У цю мить вам не потрібно займатись якимось видом діяльности чи планувати щось, це може бути тривала розмова між двома особами. Для такого типу людей якісний час є чудовим способом залагодження образи.

Мері з Сент-Луїса пригадує яскраве вибачення в неділю після конференції, присвяченої подружнім питанням. Вона з чоловіком обідала, і коли напруження почало спадати, «Філ подивився на мене і сказав, що йому дуже шкода через своє ставлення. Він був жалюгідним, ми ніколи навіть не спілкувалися.

Він дивився мені у вічі, тримаючи за руки, і дякував за купівлю квитків на конференцію. Він сказав, що я відкрила йому очі і пробудила в ньому бажання стати тим чоловіком, яким він мав бути протягом п’яти років нашого подружнього життя.

Щира радість і смуток у його очах переконали мене в щирості. Те, що чоловік виділив час порозмовляти і вибачитися за свою поведінку протягом останнього тижня, перевершило всі мої сподівання. Раніше, кожного разу, коли він намагався просити вибачення, то казав: “Мені шкода”, – і це було все. Це немовби поливати хот-дог кетчупом, те, що ти робиш завжди. Але цього разу все виглядало інакше. Я відчувала щирість, тому легко пробачила».

Філ розмовляв мовою любови Мері – якісний час – і це змінило все.

Вам не обов’язково триматися за руки, але ви повинні приділити максимальну увагу людині, в якої ви просите вибачення. Якщо ображений відчуває любов, то проведення якісного часу лише переконає у вашій щирості. Неподільна увага, яку ви даруєте, коли просите вибачення, є достатнім залагодженням образи. Така увага є добрим доказом любови для людини.

Фізичні доторки

Мовою любови номер п’ять є фізичні контакти. Ми вже давно знаємо про емоційну силу фізичних контактів. Саме тому ми беремо дітей на руки, тримаємо і пригортаємо їх. Ще задовго до розуміння значення слова «любов» діти відчувають любов за допомогою фізичних контактів. Це також стосується і дорослих. Тримання за руки, поцілунки, обійми, рука на плечі, поплескування по спині, погладжування по волоссю – все це є виявом мови фізичних контактів. Ми маємо на увазі не лише чоловіків та дружин. Фізичні доторки є властивими для всіх членів сім’ї, включно з матерями, синами, батьками та дочками.

Для деяких особистостей це є основною мовою любови. Ніщо не свідчить для них про любов так переконливо, як підбадьорливі контакти. Для таких людей вибачення без контактів є нещирим.

Роберт і його десятирічний син Джейк посварилися. Під час нападу злости Роберт звинуватив свого сина в лінощах та безвідповідальності. Джейк почав плакати і не зупинявся. Роберт розумів, що його слова були надзвичайно образливими.

«Вибач, – вимовив Роберт. – Я втратив контроль над собою. Те, що я сказав, є помилкою. Ти не лінивий і не безвідповідальний. Ти десятирічний хлопчик, який любить гратися й отримувати задоволення від життя. Мені слід було бути більш уважним, коли я просив тебе перервати гру і зробити потрібне. Я люблю тебе дуже сильно, і мені боляче усвідомлювати, що я образив тебе».

Роберт підійшов до Джейка і міцно його обняв. Джейк розплакався ще більше, але цього разу з полегшенням. Коли він заспокоївся, батько подивився йому у вічі і сказав: «Я дуже сильно тебе люблю». Джейк відповів: «Я також люблю тебе, батьку», і обійняв його. Вибачення батька було ефективним, тому що він розмовляв головною мовою любови свого сина – мовою фізичних контактів.

«Чого ви очікуєте від своєї дружини, коли вона просить вибачення?» – запитали ми Джадсона з Мінеаполіса, який одружений уже п’ятнадцять років. Він відповів: «Я чекаю від неї розуміння образи, докори совісти через свою поведінку, а потім прохання про вибачення. Після прощення повинні бути обійми як завершальний етап вибачення».

Джадсон чітко дає зрозуміти, що йому потрібне відшкодування у вибаченні і що фізичні контакти є мовою любови, яку він розуміє найкраще. Після обіймів Джадсон відчуває, що дружина виправила свою помилку. Без обіймів процес вибачення для нього є неповним.

Розповідь Марті про успішне вибачення виявила, наскільки важливими для неї є фізичні контакти. «Мій чоловік зробив мені образливе зауваження перед дітьми. Я відреагувала на це негативно, а він обґрунтовував свої слова. Декілька днів по тому, коли ми вечеряли, він став позаду мене, поклав руки на плечі і зізнався перед нашими трьома дітьми в помилці і жалкуванні і бажанні визнати це переді мною та свідками неприємної ситуації. Вибачення спрацювало тому, що: 1) він визнав свою помилку, 2) він добився примирення своїми доторками, 3) він вибачився перед тими, хто став свідком цієї ситуації, що змусило мене пишатися за важливий урок для дітей, 4) він відновив мою репутацію». Слова були важливими, але саме дотики підтримки примирили партнерів і переконали жінку в любові.

Якщо фізичні контакти є чиєюсь основною мовою любови і я щиро хочу попросити вибачення, то повинен виправити провину своїми доторками. Слів виявляється недостатньо. Залагодити провину можуть доторки.

КОЛИ ПОВІДОМЛЕННЯ НЕ ДОХОДИТЬ

Способи відшкодування для кожного є різними. Тому спроби багатьох чоловіків та дружин виправити ситуацію зводилися нанівець. Що би партнери не робили, цього виявлялося недостатньо. Проблема полягала в тому, що головною мовою любови свого подружнього партнера не розмовляли. Тому повідомлення про відшкодування – підтвердження любови – не доходило. Ефективне відшкодування вимагає вивчення мови любови людини, яку ви любите, і використання її як частини вашого вибачення.

Якщо відшкодування є головною мовою вибачення людини, тоді воно стає найголовнішим у вибаченні. Слова «Вибач. Я помилився(лася)» ніколи не сприйматимуться як щирі, якщо їх не супроводжують спроби відшкодування. Партнер чекає на запевнення, що ви все ще щиро любите його. Без вашої спроби виправити ситуацію вибачення не забезпечить бажаних результатів – прощення і примирення.

ПОВЕРНЕННЯ І ВІДНОВЛЕННЯ

Відшкодування часто виглядає як вияв любови через вживання однієї з п’яти мов любови. Воно включає в себе повернення і відновлення втраченого – побитої машини, подряпаного годинника.., а навіть і доброго імени. Пригадайте: репутацію Марті було відновлено після публічного визнання Джима, що його образливий докір не лише несправедливо образив дружину, а й виставив її в поганому світлі перед дітьми. Бажання виправити наслідки своєї поганої поведінки є невід’ємною частиною вибачення, якщо воно справді є щирим.

Коли нації просять вибачення

За останні десятиліття цілі нації просили вибачення в багатьох людей за помилки, скоєні національним урядом, і як відшкодування часто платили компенсації. Американський уряд декілька разів вибачався перед жертвами японсько-американської війни і навіть одного разу виплатив компенсацію в 20 000 доларів кожному, хто вижив. Німеччина часто просила вибачення в німецьких, польських євреїв та інших єврейських жертв Голокосту і платила компенсації.

У Сполучених Штатах особливо доречним є вибачення нації в афро-американської громади через жорстоку систему рабства, яка була законною до 1865 року. І уряд, і вся Америка продовжує обговорювати питання вибачення за рабство, зважуючи різні пропозиції для якнайкращого відшкодування нащадкам тих афроамериканців, які були рабами.

Щире вибачення передбачає бажання виправити вчинені помилки, виплатити компенсацію за завдану шкоду і запевнити людину в щирому піклуванні про неї. Якщо ви не впевнені, що відшкодування є оптимальним для ображеного, то можете поставити наступні запитання.

ЗАПИТАННЯ ПРО ЗАЛАГОДЖЕННЯ ОБРАЗИ

  • Чи є щось, що я можу зробити для залагодження провини?
  • Я знаю, що сильно образив (ла) тебе і відчуваю, що повинен(на) зробити щось для залагодження спричиненої мною образи. Може, ти щось запропонуєш?
  • Я не зовсім добре почуваюся після слів «Мені шкода». Я хочу якось виправити свою помилку. Що для тебе є прийнятним?
  • Я знаю, що спричинив(ла) тобі незручності. Можна я приділю свій час тобі, щоб повернути все на свої місця?
  • Я знаю, що завдав(ла) шкоди твоїй честі. Можна мені привселюдно виправити це?
  • Я не виконував(ла) цієї обіцянки мільйон разів. Ти би не хотіла(в), щоб цього разу я дав письмове зобов’язання?