З’ЯСУВАННЯ МОВИ ВИБАЧЕННЯ ІНШОЇ ЛЮДИНИ

Як дізнатися основну мову вибачення інших людей, з якими у вас є стосунки? Ви можете порадити їм прочитати цю книгу, відповісти на три вищезгадані питання. Це може бути найдоступнішим і, ймовірно, найкориснішим способом для вас обох навчитись ефективно просити вибачення один в одного.

Якщо людина не захоче прочитати книги, ви можете перефразувати ці три питання і використати для визначення її основної мови вибачення. Ви можете попросити описати вибачення когось іншого, яке, на її думку, було невдалим. Що бракувало в цьому вибаченні? Ви можете запитати: «Що ця людина мала би сказати, але не зробила для вашого заспокоєння?» Або ви можете запитати ображену людину: «Я знаю, що образив(ла) тебе. Я ціную наші стосунки. Тому, що мені слід сказати чи зробити для отримання вибачення?» Відповідь цієї людини швидше за все відкриє вам її основну мову вибачення.

Коли чоловік поставив таке запитання своїй дружині, вона відповіла: «Я скажу тобі одну річ. Я ніколи не зможу пробачити тобі, поки ти не визнаєш своєї помилки. Ти завжди говориш все, що хочеш, і це нормально, оскільки ти жартуєш. Я втомилася від цих жартів. Вони сильно мене ображають, і я ніколи не пробачу тобі, поки ти не усвідомиш їхню недоречність». Така відповідь продемонструвала, що основною мовою вибачення жінки є вміння брати відповідальність за свої вчинки, і тут є важливим усвідомлення чоловіком того, що його слова і спосіб спілкування були недоречними (мова № 2).

Коли ви усвідомлюєте завдані образи іншій людині, то можете перефразувати друге питання в такий спосіб: «Я знаю, що образив(ла) тебе. Я помічаю це у твоєму ставленні до мене. Мені шкода. Мені прикро усвідомлювати, що я так сильно образив(ла) тебе. Чому ти не поясниш, що ображає найбільше в моїх словах чи діях?»

Третє питання є більш формальним, і його можна поставити навіть тоді, коли ваші стосунки не затьмарила жодна образа. Ви можете сказати: «Я читав(ла) книгу про вибачення і як його просити. Дозволь поставити запитання, щоб дізнатися твою думку. Коли ти просиш вибачення в ображеної людини, то що, на твою думку, є найважливішою частиною вибачення? Якщо хочеш, я розповім тобі про п’ять аспектів вибачення, описані в цій книзі».

Якщо людина побажає, ви можете поділитися п’ятьма мовами вибачення. Якщо вона заперечить: «Я не хочу чути описаного в цій книзі. Я скажу тобі, що є важливим для мене», то послухайте її відповідь і, можливо, ви дізнаєтесь її основну мову вибачення.

Якось колега поставив це запитання Вільяму, сорокатрирічному бізнесмену. Його відповідь була такою: «Для мене важливо в разі вибачення розповісти іншій людині, наскільки мені неприємно через свій вчинок». Потім Вільям пригадав випадок, коли просив вибачення в дочки за те, що не повернувся додому вчасно, а отже, не встиг відвідати її концерт.

Побачивши розчарування Вільяма, він сказав: «Я усвідомлюю, як багато це означало для тебе, і я справді почуваюся погано через те, що втратив нагоду бути з тобою і дивитися твій виступ. Я знаю, що ти чудова піяністка і що багато втратив, не почувши твоєї гри. Сподіваюся, ти пробачиш мені і даси ще один шанс. Я люблю тебе, твою сестру і маму понад усе». Він обійняв її, і «вона заплакала. Я відчув, що вона намагається мені пробачити», – розповів Вільям колезі.

«Я почувався жахливо. Я намагався сказати про це. У моїх очах ти не просиш вибачення, якщо не почуваєшся погано через скоєне».

Відповідь цього батька своєму колезі свідчить, що його основною мовою вибачення є висловлення жалкування.

Подивіться на вставку «Три запитання…» (плюс бонусне за питання); ці запитання допоможуть вам дізнатися основну мову вибачення іншої людини.

Три запитання для визначення мови вибачення іншої людини

  1. Опиши вибачення когось іншого, яке, на твою думку, є невдалим. Чого бракувало?
  2. Якщо ти усвідомлюєш свою образу, запитай: «Мені неприємно, що я образив(ла) те6е. Чому б тобі не сказати, що тебе ображає найбільше в моїх словах чи вчинках?»
  3. Коли ти просиш вибачення в когось за образу, що саме ти вважаєш є найважливішою частиною вибачення?
  • Бонусне запитання. Якщо ви не впевнені після відповідей на ці запитання, поставте наступне запитання, додавши комплімент: «Я ціную наші стосунки. Що мені слід зробити чи сказати, щоб ти вробачив(ла) мене?»

 

СІМЕЙНИЙ ПРОЕКТ

Окрім цих запитань, ми пропонуємо проект для членів сім’ї, щоб допомогти вам визначити мову вибачення одне одного. Ви можете почати з батька та матері, а потім залучити до цього проекту дітей (якщо вони достатньо дорослі і зацікавлені). Деякий час записуйте, що, на вашу думку, є вашою власною основною мовою вибачення. Тоді перерахуйте інші чотири залежно від важливости, починаючи з найголовнішого. Крім того, запишіть, що, на вашу думку, є основною мовою вибачення ваших чоловіка чи дружини. Ви можете перерахувати інших чотири в порядку спадання важливости, якщо забажаєте.

Присядьте з чоловіком чи дружиною й обговоріть, що ви вважаєте основною мовою вибачення. Після цього ви можете пригадати ті випадки, коли ви успішно просили одне в одного вибачення, і випадки, коли вибачення здавалися неефективними. Ви можете обговорити те, як просити вибачення одне в одного в майбутньому. Тепер ви заклали основу для більш ефективних вибачень у ваших стосунках.

Пізніше ви залучаєте дітей до таких вправ. Попросіть дітей написати їх основну мову вибачення і наступні чотири, розташувавши їх за важливістю. Тоді нехай вони спробують вгадати головну мову братів чи сестер, а потім батьків.

ГРУПОВИЙ ПРОЕКТ

Якщо ви є членом трудового колективу чи групи в церкві або спільноті, ми наполегливо рекомендуємо, щоб ваша група прочитала цю книжку й обговорила цю ідею. З’ясування основної мови вибачення членів групи значно збільшить результативність ваших вибачень, коли у вас виникатимуть непорозуміння та образи в майбутньому.

РОЗМОВЛЯЮЧИ ВСІМА П’ЯТЬМА МОВАМИ

Не подумайте, що вам слід розмовляти лише основною мовою вибачення іншої людини. Всі п’ять мов вибачення мають емоційний вплив. Ми хочемо, щоб сказане нами вписувалося в основну мову вибачення іншої людини. Тому ми можемо застосувати інші чотири мови і скористатися додатковим емоційним впливом. Але без основної мови інші чотири можуть не передати вашої щирости. Насправді, якщо ви не знаєте чиєїсь мови вибачення, то слід висловити всі думки. Якщо ви щиро розмовляєте кожною з п’яти мов вибачення, то обов’язково натрапите на те, що виявиться музикою для вух ображеної особи. І тоді відчують щирість вашого вибачення.

ВИБАЧЕННЯ НА ДЕСЯТЬ БАЛІВ

Щирі вибачення є подарунком для ображеної особи. Вони свідчать про турботу з приводу ваших стосунків. Вони прокладають шлях для щирого прощення і примирення. Ми хочемо, щоб ця книга допомогла вам більш ефективно просити щиро вибачення в разі заподіяння образи.

Якщо після вибачення ви відчуваєте, що інша людина до кінця не пробачила, ось підхід для досягнення кращого результату. За день або два після вибачення зверніться до іншої людини: «За шкалою від нуля до десяти, на твою думку, наскільки моє вибачення було щирим?» Якщо особа назве число, менше від десяти, то слід запитати: «Що я можу зробити для отримання найвищої оцінки?» Відповідь озброїть вас корисною інформацією для повторного вибачення, поки ви не зробите все можливе і не отримаєте прощення.

Один чоловік поставив таке запитання своїй дружині, і вона відповіла: «Близько семи», на що він сказав: «Що я можу зробити, аби підвищити цю оцінку до десяти?» Вона зауважила: «Загалом я вірю у твою щирість, але ти не визнав помилки. Я все ще хвилююся, чи не пов’язане виправдання своєї поведінки з твого боку з моїм ставленням до тебе. Я знаю, що не була ідеальною, але не думаю, що зробила таке, завдяки чому ти можеш виправдовувати свій вчинок. Я не впевнена, що ти це розумієш».

Чоловік послухав, ствердно кивнув головою і сказав: «Я розумію твої відчуття. Дозволь мені наголосити на тому, що я усвідомлюю хибність свого вчинку. Мою поведінку нема чим виправдати. Я повністю беру відповідальність на себе за зроблене. Це в жодному разі не є твоєю помилкою. Мені шкода, що я змусив тебе переживати, і сподіваюся, що ти зможеш мені пробачити».

І це було саме тим, що його дружина хотіла чути.