Сіфака Верро

Мешканці південно-західних районів Мадагаскару, чубаті індрі, або сіфаки Верро, не занадто примхливі у виборі місця проживання. Цих невеликих лемурів, що зростають до 45 см у довжину і важать у середньому 3.5 кілограма, можна зустріти як у дощовому тропічному лісі, так і в сухих листяних лісах.

Характерні прикмети чубатих індрі – корона з темної шерсті, білі вуха з пензликами і темне обличчя. Увесь тулуб їх вкрито густою білою шерстю, з коричневими плямами на спині і ногах. Як і всі сіфаки, чубаті індрі використовують свій довгий хвіст як балансир під час стрибків завдовжки близько 10 метрів, що природно вражає.

Щоб буквально перелетіти таку відстань, цим рухливим лемурам достатньо мати дві вертикальні опори, а решта – справа техніки. На землі індрі почувають себе не так упевнено, і пересуваються невисоким короткими стрибками на двох ногах.

Збирати такі улюблені ними фрукти, листя і кору дерев чубаті індрі вирушають двічі на день – на зорі і перед заходом сонця. У найспекотнішу частину дня лемури відпочивають, і часто їх можна побачити, як вони гріються на сонечку з витягнутими ногами і руками.

Чубаті індрі живуть у матріархальному співтоваристві, в якому усім керують самки. Самцям дозволяється лише проявляти ініціативу тільки в догляді за шерстю своїх партнерок.

З червня по серпень, після 130-денної вагітності, у самки з’являється одне дитинча. Перші півтора-два місяці малюк висить у мами на спині, а потім перебирається до неї на спину, щоб провести там ще майже п’ять місяців.

Попередній пост

Шовковиста сіфака

Великих лемурів з оранжевими очима та густою шовковистою шерстю навряд чи сплутаєш з кимсь з ... Читати далі

Наступний пост

Горіхові сіфаки із Сент-Луїса

У житті цього дитинчати горіхової сіфаки, зоопарку Сент-Луїса, що народилося в «Домі приматів», настав новий ... Читати далі