Дивовижні мами тваринного царства

Гренландський тюлень

Мамі доводиться дбати про свого малюка на крижині, захищаючи від усілякої небезпеки. Але це ще не все! Мама-тюлень впродовж 12 днів вигодовує свого малюка молоком 48% жирності. Сама вона при цьому не їсть. Малюк-біляк (дитинча тюленя) набирає близько 2,3 кг ваги на день, тоді як його самовіддана мама щодня втрачає у вазі більше 3-х кілограмів.

Коала

Повністю залежачи від дієти з евкаліптового листя, мама-коала майже ніколи не покидає свою домівку на вершині дерева. Дитинча коали народжуються крихітними – важать лише 0,5 грама і розміром вони не більше бджоли! – це безволоса, сліпа і глуха крихітна копія мами-коали. На протязі майже 6 місяців малюк-коала залишається в унікальній маминій сумці, де росте, живлячись материнським молоком. Через півроку малюк вибирається із сумки і вмощується на маминій спині – там він залишається наступні шість місяців.

Орангутанг

Складності життя мами-орангутанга полягають у тому, що орангутанги щодня зводять собі будинок з листя і гілок, тобто середньостатистична мама-орангутанг впродовж життя живе в більш ніж 30 тисячах нових будинків.

Полярний ведмідь

Ареал проживання, де середня температура взимку складає мінус 40°C – не ідеальне місце для дбання про малюків. Тому мама-ведмедиця викопує барлогу в снігу, де залишається в стані сплячки упродовж найхолодніших зимових місяців. Мама-ведмедиця зазвичай народжує одного-двох малюків у період з листопада по лютий. Після народження малюки живуть у материнській барлозі, живлячись виключно її молоком. Потім сімейство виходить з барлоги і прямує до льодовиків, що рухаються, де полює на тюленів. До цього часу мати-ведмедиця обходиться без їжі майже вісім місяців, при цьому вигодовуючи двох голодних білих ведмедиків.

Морський коник

Поговоримо про зміну ролей. У подружніх парах морських коників функції матері зазвичай виконує батько. Самка морського коника відкладає від десятків до тисяч яєць у спеціальній сумці самця. Яйця виявляються укритими в тканинах і отримують усі необхідні речовини від батька, включаючи гормони, зазвичай наявні тільки в самок. Мама-морський коник перебуває на відстані і навідується лише періодично, щоб переконатися, що з батьком все гаразд.

Африканський слон

Цей видатний сухопутний ссавець має також найбільш тривалий період вагітності серед ссавців – у середньому 22 місяці. Слонихи зазвичай народжують одне дитинча, яке повністю залежне від мами, живлячись її молоком, на протязі від чотирьох до шести років.

Гігантський тихоокеанський восьминіг

У самки цього восьминога мета одна – зробити одну-єдину вдалу кладку яєць за все життя. Вона відкладає близько 200 тисяч яєць і ціною життя захищає їх. Упродовж місяця, коли вона захищає свою кладку, самка восьминога голодує майже до смертельного виснаження; іноді вона навіть з’їдає власний щупалець, перш ніж наважується покинути кладку яєць у пошуках їжі. Після того, як з яєць вилупилися дитинчата, вони плавають, живлячись планктоном, і мати може покинути кладку, але будучи занадто виснаженою і слабкою – мати-восьминіг часто виявляється жертвою хижаків.

Імператорський пінгвін

Успішне виховання малюка-пінгвіна – результат дивних спільних зусиль мами і тата. Залицяння подружжя починається в березні-квітні, коли температура в Антарктиці досягає мінус 40°C. Імператорські пінгвіни – моногамні тварини, cамка-пінгвін відкладає одне яйце і залишає його під опікою тата, а сама вирушає в подорож (яка може складати 120 км!) до моря, де ловить рибу, необхідну їй для харчування. Повернувшись на місце гніздування, самка переміщає чоловіка і дитинча на нове місце. А потім пара міняється ролями: мама піклується про дитинча, а тато вирушає в таку ж далеку подорож до океану і назад – у пошуках їжі.