Твердження, яке закінчується підбадьоренням

І останнє – завжди завершуйте підбадьорливим твердженням. Позитивне твердження на взір: «Гаразд, іди і спробуй ще раз» повідомляє: «Я вірю в тебе. Так, ти робиш помилки і часом навіть поводишся неправильно навмисне. Це матиме наслідки, але ми можемо поговорити і повчитися разом». Кожен може повестися неправильно, кожен робить помилки, і найкраща реакція на це така: зупинитися, замислитися і спробувати ще раз.

Діти можуть потребувати повністю відновити примирення після Позитивного висновку. Нерозв’язаний конфлікт обтяжує сумління. Потрібно, щоби дитина могла сказати: «Я помилився; будь ласка, пробач мені», і згодом відчути прощення. Можливо, дитині доведеться підняти книжку, яку вона жбурнула в гніві або розрадити покривдженого брата чи сестру, відчувши, що взаємини відновлено. Така кінцівка не мусить тривати довго, однак важливо знайти кілька хвилин, щоби належно завершити виховну розмову.

Повторення Позитивного висновку

Деякі батьки розчаровуються Позитивним висновком за деякий час, тому що їхні діти, як видається, повторюють те саме механічно і не бажають змінюватися в душі. Якщо це станеться з вами, то вам, можливо, знадобиться інше покарання, щоби спонукати до каяття свою дитину. Але якщо ваша дитина лише механічно повторює, пам’ятайте, що ви створюєте здорові взірці поведінки. Скажімо, ваша дитина знову починає нечемно гратися з котом. Ви могли би сказати: «Боббі, це негарно. Я хотіла би, щоб ти посидів і подумав про це хвилинку. Коли будеш готовий, приходь поговорити». Коли Боббі повернеться, ви кажете:

  • «Гаразд, що ти зробив неправильно?»
  • «Нечемно поводився з котом».
  • «Так, саме так. Чому це неправильно?»
  • «Тому що це негарно».
  • «Так, і як ти поступиш наступного разу?»
  • «Я буду з ним лагідний».
  • «Добре. Іди і спробуй ще раз».

Боббі йде гратися з котом, а ви повертаєтеся до роботи.

Повсякчасні проблеми годі вирішити одним великим покаранням. Радше використовуйте чимало малих нагод для Позитивного висновку. Якщо ви завжди будете завершувати виховну розмову Позитивним висновком, вам відкриється дорога до нових взаємин. Усі почуватимуться краще. Прохолода чи напруга зникне, після того як ви обговорите проблему. Діти не мають ходити, обтяжені вагою невирішеного конфлікту або смутком батьків.

Вікові поради

Малята не зможуть відповісти на три питання або навіть зрозуміти, що означає Позитивний висновок, але все одно його можна почати застосовувати рано. Якщо малюк вдарить вас, ви можете покласти його і сказати: «А ти не хочеш бути лагідний? Ходи-но сюди й обійми мене. Спробуймо ще раз. Ось, нехай-но я візьму твою долоньку і покладу її собі на руку. Це лагідно». Цей простий підхід передує Позитивному висновку й готує маленьких дітей до розвиненіших взаємин у старшому віці.

Підлітки, ймовірно, ухилятимуться від використання трьох питань і твердження, які можуть видатися їм дитячими. Тому Позитивний висновок можна обернути на дискусію щодо тих самих проблем. Одна мама сказала: «Я почула, як ви говорите про Позитивний висновок і думала спробувати його зі своїми 17- і 18-річними дітьми. Мене здивувало, що вони відповіли на питання. Це подіяло краще, ніж я гадала».

Дорослі подеколи принижують себе, кажучи речі на взір: «Я ніколи не можу зробити це правильно». Або: «Я – ідіот». Цей спосіб мислення такий самий непродуктивний, як і хиби звинувачення, виправдання й мудрування. Усім нам корисно спитати себе: «Що я вчинив неправильно? Чому це неправильно? Як я вчиню наступного разу?», а тоді сказати: «Гаразд, я спробую ще раз». Опрацювавши так проблему, ми дістанемо свободу робити помилки, вчитися на них і йти дорогою до успіху.

Це робити варто!

Додержуйтеся моделі Позитивного висновку, тому що так належить робити, і далі шукайте способів достукатися до сердець своїх дітей. Одна самотня матір сказала: «Певний час Позитивний висновок не давав жодних результатів, тому що моєму синові, здається, було байдуже. Але нещодавно я побачила деякі ознаки того, що він бере його до серця. Я рада, що потерпіла, тому що це допомагає нам говорити про його провини й помилки без взаємного гніву».

Ось короткі підсумки теми про Позитивний висновок.

  • Позитивний висновок – це бесіда, яка завершує догану:
  1. з’ясуванням проблеми;
  2. обговоренням кращої реакції;
  3. відновлення близьких стосунків із дитиною.
  • Позитивний висновок перетворює процес покарання на навчальний досвід.
  • Позитивний висновок складається з трьох питань і одного твердження:
  1. Що ти зробив неправильно?
  2. Чому це неправильно?
  3. Як ти вчиниш наступного разу?
  4. Гаразд, а тепер іди і спробуй ще раз.
  • Позитивний висновок допомагає дитині зрозуміти, як правильно поводитися наступного разу.
  • Позитивний висновок утверджує стосунки і заохочує дитину спробувати ще раз.
  • Позитивний висновок готує дорогу до повного примирення і відновлення взаємин.