Виробляйте і належно використовуйте правила

Правила, за допомогою яких ми навчаємо цінностей і принципів, часом переоцінюють і вживають хибно. Наприклад, деякі батьки так сильно зосереджуються на дотриманні манер за обіднім столом, що втрачають усі переваги спілкування. (Кажуть, більше страв псується за столом, ніж на плиті). Вкрай важливий тонкий баланс. Виробляючи правила в сімейному житті, прагніть вживати їх як нагоду для навчання, а не для нотацій чи критики.

Іноді батьки несвідомо запроваджують правила, які насправді шкодять. Можливо, ці правила діяли в їхньому дитинстві, а тепер вони цілком недоречні. Одна мама сказала: «У нас за обідом було правило, що всі мусили з’їсти з тарілки страву перед тим, як отримати десерт. Моя дочка була трохи повненька, і я усвідомила, що моє правило сприяє її проблемі з вагою». Оцінивши правило, ця мама усвідомила, що воно насправді суперечить її цінностям, а тому змінила його.

Які правила існують у вашій сім’ї? Чого вони навчають? Чому ви вчите дітей не перебивати людину, яка говорить? Чому важливо просити дозволу, перед тим як позичати чужу іграшку? Чому діти мусять складати іграшки, коли закінчать гратися ними? За кожним із цих правил стоїть цінність, яку можуть прийняти діти. Не пошкодуйте часу, щоби поговорити з ними про ці цінності. Таке обговорення робить правила осмисленішими, особливо для старших дітей і підлітків.

Якщо правила відокремлені від глибинних цінностей і принципів, діти можуть вважати їх тюремними ґратами, які належить ламати при першій нагоді. В разі, коли правила відкинуто, діти можуть цілком оминути глибинні цінності. А тому, встановлюючи і застосовуючи правила в сім’ї, поговоріть про цінності, які лежать в їхній основі.

Якщо вам чи вашим дітям здається, що правилам приділено забагато уваги, поверніться до обговорення цінностей і способів впроваджувати їх у сімейному житті. Дозвольте дітям допомагати вам застосовувати цінності, створюючи власні правила. Дбайте про те, щоб уникати крайнощів. Деякі батьки дуже розпливчасто говорять про цінності і не вчать дітей, як пов’язувати цінності з життям. Інші надміру наголошують на правилах, не навчаючи цінностей, що стоять за ними. Обидві ці помилки ведуть до того, що діти й батьки залишаються розчарованими.

Мотивувати дітей слухатися – це частина виховання, але в жодному разі не його мета. Навчання цінностей допоможе дітям виробити життєву мудрість. Можна навчати цінностей багатьма різними способами, але один із методів виховувати мудрих дітей – це використання сімейних правил з метою навчати цих цінностей.

Не бійтеся створювати нові правила, задля того щоб навчати цінностей, яких, з вашого погляду, бракує в сім’ї. Наприклад, якщо ваші діти недобрі одне до одного, ви можете впровадити нові правила, які підтримують цінність доброти. Окрім усіх «не» – не бийся, не копайся, не кричи, не хапай, не штовхай, – можна відобразити позитивні прояви доброти: ти мусиш враховувати почуття інших, коли робиш вибір чи граєш в ігри; за невеликим винятком ти мусиш ділитися іграшкою; а також впускати в гру інших дітей, які хочуть долучитися. Такі правила допомагають дітям зрозуміти практичну сторону доброти. Шукайте способів поєднувати цінності й правила, і вас здивує те, скільки турботи й піклування ви одержите.

Як батьки, ми хочемо, щоб наші діти переймали наші цінності й переконання, а тому постійно шукаємо способів переконати їх, що наші погляди найкращі. На жаль, діти деколи протистоять цим цінностям, ще не розуміючи наших переконань і серйозних наслідків власних дій. У цьому випадку правила виконують роль огорожі, яка допомагає контролювати поведінку, поки діти не усвідомлять важливости глибинних цінностей. Ось простий приклад: можливо, батьки вимагали у вас прибирати у своїй кімнаті. Тепер, коли минули роки, ви усвідомлюєте, що це правило було призначене для заохочення до чистоти, порядку і дисципліни, хоча в ті часи воно вельми скидалося на втручання.

Іноді діти додержуються правила, хоча їхнє серце супротивиться йому. («Будь ласка, поділися велосипедним шоломом зі своєю сестрою» – правило, що зважає на послух. «Ти поводишся ласкаво?» – правило, що підкреслює цінність). Коли постають ситуації на взір цих, будьте чесні зі своїми дітьми і поясніть свої переконання. Крім того, не соромтеся визнати, що існують інші способи досягти цілей сімейного життя. Так, інші можуть чинити інакше, але з любов’ю наголосіть, що, на ваше переконання, тепер буде найкраще, коли сім’я опиратиметься на цей комплекс правил, який походить зі здорових переконань та цінностей. Так ви будете поступово змінюватися, і ваші діти теж. Це частина процесу навчання і зростання. Коли ваші погляди на своєму місці, ваші діти навчаться і здобудуть значно більше, ніж ви можете уявити.

Нехай вас не стримує те, що вони опираються вашим правилам. Діти можуть чинити опір і вчитися водночас. Виростаючи, вони запам’ятають межі, які ви встановили. І, сподіваюся, після того як ви зможете розкрити їм своє серце, вони довідаються також, що у глибинах їхнього єства закорінені побожні цінності.

Малим дітям часто нелегко зрозуміти абстракті ідеї на кшталт терпіння і доброти. Коли ви встановите правила, щоб навчати цих абстрактних ідей, то діти, поводячись належно, зможуть застосувати їх на практиці. Правила дають змогу дітям доступитися до цінностей та принципів.

Коли ваші діти виростуть, вони краще зрозуміють ідеї, на які спираються ваші правила, і зможуть глибше прийняти принципи, яких ви навчаєте. Ваша робота над дітьми в їхньому ранньому віці прокладає шлях до повнішого розуміння згодом. Далі їм знадобиться менше конкретних правил, тому що вони почнуть переймати ключові цінності. Вони ухвалюватимуть рішення, що ґрунтуються на принципах, засвоєних під час перебування в тих межах, які ви створювали протягом років.