Найповільніші птахи

Вальдшнеп

Серед мешканців повітряного простору є багато повільних представників, які не можуть похвалитися високою швидкістю свого польоту.

6 місце. Озерна чайка

Представник найповільніших літунів – це озерна чайка (або ж Мартин звичайний). Цей неквапливий літун через особливості своєї будови і способу життя здатний розвивати швидкість до 50 км/год. Але, незважаючи на невелику швидкість, озерна чайка здатна долати досить великі відстані.

Озерна чайка

Це залежить від кількості корму, який знаходиться на цій території і від чисельності пташиної зграї. Коли їжа різко скорочується – чайки стають на крило і можуть пролетіти немало кілометрів, поки знайдуть відповідне місце для зупинки.

5 місце. Крижень

Наступний представник – крижень – качка досить великого розміру (вага від 0,8 до 2 кг, а розмах крил до 100 см). У повітрі крижень дуже повільний і здатен розвинути швидкість до 50 км/год., але робить він це насилу.

Крижень

Слід зауважити, що в крижня бувають періоди, коли він взагалі не здатен піднятися в повітря – це період линьки, який супроводжується випаданням махового пір’я. Під час такої линьки крижні намагаються вести більш потайний спосіб життя: ховаються в заростях біля самої води і покидають укриття тільки ближче до ночі.

4 місце. Сіра ворона

Сіра ворона – це, мабуть, один з головних представників міст і їх околиць. Її максимальна швидкість польоту лише – 40-43 км/год. Але їй такі низькі швидкісні якості не заважають виживати в непростих міських умовах.

Сіра ворона

Цей пернатий представник прекрасно уміє використовувати інші способи польоту, такі як ширяючий і ковзаючий способи. Вона також навчилася робити в повітрі різні піруети, кидки і навіть може пікірувати як справжній хижак.

3 місце. Білий лелека

Білий лелека

Хто з нас не знає білого лелеку – найпопулярнішу з усіх лелек. У польоті її можна сплутати з чаплею через незначні зовнішні схожості, але якщо придивитися, то їх легко відрізнити: у лелеки в польоті більше витягнута шия, і політ цих птахів більш статечний і неквапливий. Швидкість польоту білої лелеки не більше 40 км/год.

2 місце. Хатній горобець

Найменший представник серед повільних літунів – це хатній горобець. Цей малюк здатен розвинути швидкість не більше 30-38 км/год. і то тільки на короткі дистанції. Найцікавіше, що під час польоту його маленьке сердечко б’ється аж до 1 тисячі ударів на хвилину.

Хатній горобець

1 місце. Вальдшнеп (або слуква)

Серед пернатих-рекордсменів найповільнішим представником вважається вальдшнеп. Вальдшнеп («waldschnepfe») у перекладі з німецької звучить як «лісовий кулик».

Вальдшнеп

Це досить великий як для кулика птах: до 40 см. у довжину, розмах крил – 55-60 см., а вага – 0,5 кг. Титул «найповільнішого літуна» цей птах отримав цілком заслужено, оскільки швидкість польоту вальдшнепа лише – 8 км/год. Такої маленької швидкості немає в жодного птаха у світі. Отже серед найповільніших птахів планети вальдшнеп зайняв почесне 1-е місце!