Створення нової сім’ї. Умови створення сім’ї

Чи буде нова сім’я щасливою?

Лунає весільний марш, створюється нова сім’я. Зроблені відмітки в паспорті для юридичної законності і більшою мірою, морально-психологічної відповідальності. У журналі реєстрації молоді люди, що одружуються, поставили підписи, ствердивши тим самим остаточне створення нової сім’ї.

Отже, до чого прагнули юнак і дівчина, те і відбулося. Створивши нову сім’ю, вони стали чоловіком і дружиною. Цей крок був зроблений з обопільної згоди, на заклик двох сердець. Це яскравий і неповторний день їх життя, коли побажання батьків чоловіка і дружини та інших гостей призвали їх бути вірними один одному, зберігати любов у сім’ї, і спільно вирішувати проблеми в перші роки шлюбу і в наступні. І хотілося б, щоб ці побажання, як дороговказна нитка, виводили б молодих з лабіринту сімейних труднощів, оберігали від конфліктів у сім’ї.

Колись, в їх дружбі настала така мить, коли вони усвідомили, що люблять один одного, що хочуть бути разом. І от, нарешті вони залишилися наодинці один з одним і душі переповнює щастя. І найпотаємніші і заборонені сторони інтимних стосунків у сім’ї можуть розкритися якнайповніше. Настав новий етап в їх житті, етап створення щасливої сім’ї. Першу умову створення сім’ї вони виконали.

Але чи усе необхідне зробили молоді в сім’ї для того, щоб зачинивши двері, залишити сімейне щастя по цей бік дверей, а не зовні? Від цього залежить, чи стане створена нова сім’я щасливою?

Тепер перед ними стоїть наступна умова створення сім’ї – зберегти любов у створеній новій сім’ї. А це вдається далеко не завжди і не усім. Треба усвідомити, що сім’я – складова частина суспільства і не може залишитися в стороні від суспільства, від завдань, які воно ставить перед створеною новою сім’єю, даючи лише короткочасне відстрочення після весілля у вигляді медового місяця.

А потім починається нелегка праця, бо одруження – це не легка прогулянка життям, а важка робота з виконання обов’язків у сім’ї, які раніше виконувати не доводилося. Можна порівняти це зі вступом поза конкурсом в інститут і в цьому інституті доведеться бути вічним студентом, осягаючи складні сімейні науки. І в ролі екзаменаторів виступить саме життя, а оцінками стануть щасливе майбутнє сім’ї, дітей і онуків. Створюючи сім’ю, треба усвідомлювати, що на своїх прикладах батьки виховують дітей у сім’ї і ваш досвід щасливого сімейного життя повинен стати спадковістю для дітей у вашій сім’ї. І лише тоді можна остаточно “поставити оцінку” створеній новій сім’ї.

І якщо в молодій сім’ї трапляється конфлікт, який, як вам здається, стане причиною розлучення в сім’ї, то зупиніться, передихніть. Якщо ви вирішили, що любов пішла, що ви повністю несумісні один з одним, не треба робити поспішних висновків. Якщо не зможете прийняти позитивних рішень, то не робіть, спочатку, взагалі нічого. Цей передих дозволить вам зібратися з думками і подивитися на причину конфлікту в сім’ї з іншого погляду. Можливо, це період, коли подружжя притирається один до одного і головне, щоб ці моменти тимчасового порушення гармонії не стали постійними і не увійшли до звички. Не потрібно прищеплювати подібну манеру поведінки подружжю в створеній новій сім’ї.

Частенько на створену нову сім’ю кидає тінь проблема алкоголізму в сім’ї і це одна з важких напастей сучасності. Осмислений, тверезий погляд на рідну, близьку людину замінюється іншим – розпаленим парами спирту, егоїстичним поглядом алкоголіка, який зосереджений лише на своїх бажаннях і потребах. Звідси і послаблення відповідальності один перед одним і поява відчуженості в сім’ї.

Почуття любові виникає в кожній людині, і тоді в нього вірять усі люди, бажаючи набути сімейного щастя. Але якщо для ухвалення рішення про одруження потрібні місяці, то для перевірки якості створеної нової сім’ї можуть піти роки.

І не потрібно постійно чекати моменту, коли ви розлюбите або коли вас розлюблять. У створеній новій сім’ї потрібно постійне зміцнення і підтримка взаємних почуттів. І чоловік у сім’ї і жінка в сім’ї повинні займати активну позицію, виконуючи велике завдання з налагодження стосунків подружжя, їх батьків і дітей.

Гармонія взаємин у сім’ї, взагалі, дуже заразлива для дітей. І велика вірогідність, що одружуючись, дівчата і юнаки, наслідуючи приклад батьків, радітимуть почуттю любові і намагатимуться зберегти його. І за цим прикладом ховається вічне прагнення молодих людей до створення власної сім’ї.

Автор: Оксана Волкова