Особливості молодої сім’ї

Нині є деякі особливості молодих сімей, які характерні саме для сучасних сімей.

Перша особливість молодої сім’ї – це відсутність моральної і психологічної зрілості людей. Це стосується сімей, в яких подружжю 17-18 років. Нині молоді люди почали “пізніше дорослішати”, спочатку школа, потім інститут і виходить, що повноцінно молоді люди вступають у доросле життя і стають економічно незалежними не раніше, ніж у 23-24 роки. Не усі, звичайно, але велика частина.

Якщо порівняти юнака і дівчину 17-18-ти років, що жили на початку 20-го століття і живуть на початку 21-го століття, то багато хто погодиться, що це абсолютно різні за своєю самостійністю люди. Звичайно, є виключення, які не вписуються в цю особливість молодих сімей, але їх відносно небагато.

Друга особливість молодої сім’ї сучасності – жінка в сім’ї стала матеріально незалежною і тому в сучасній молодій сім’ї практично зникло поняття “Голова сім’ї”, оскільки знову ж таки, порівнюючи ситуацію в сучасному світі і ситуацію, скажімо, 100 років тому, рівень емансипації жінок значно виріс і чоловік у сім’ї, у більшості випадків, вже не є єдиним стовідсотковим гарантом економічного стану сім’ї.

Третя особливість молодої сім’ї – у чоловіка і дружини в сім’ї з’явилися вищі вимоги до внутрішньосімейних стосунків, у тому числі і до інтимних стосунків у сім’ї. Усі погодяться, що молодь стала більш інформованою в сексуальних питаннях, рівень сексуальної обізнаності змінився. І зараз дошлюбні статеві зв’язки – явище звичайне і нікого цим вже не здивуєш.

Соціальні функції молодої сім’ї

І сім’я із стажем і молода сім’я – це основні осередки або одиниці суспільства. І сім’ю можна розглядати, як невелику соціальну групу, члени якої постійно взаємодіють один з одним і пов’язані шлюбними стосунками або родинними зв’язками, спільним побутом і спільною моральною відповідальністю. До головних соціальних функцій молодої сім’ї відносяться:

Перша соціальна функція сім’ї – природно-біологічна. До неї відносяться задоволення сексуальних потреб, продовження людського роду і, як наслідок, заповнення населення.

Друга соціальна функція сім’ї – економіко-побутова. У неї включені організація побуту в сім’ї і забезпечення подружжя і дітей у сім’ї усім необхідним, турбота про зміцнення фінансово-матеріального стану сім’ї та ін.

Третя соціальна функція сім’ї – духовно-моральна. Вона включає організацію дозвілля і відпочинку в сім’ї, виховання дітей у сім’ї, моральний розвиток сім’ї.

Цікава також думка студентів на питання про те, які функції сім’я виконує і що дає людині. Отже, на думку студентів:

  • Перша функція сім’ї – сім’я дає можливість жити з коханою людиною.
  • Друга функція сім’ї – можливість народити і виховати дітей у сім’ї.
  • Третя функція сім’ї – надає моральну і емоційну підтримку, дає упевненість у собі.
  • Четверта функція сім’ї – дозволяє створити свій дім і гармонійні умови життя.
  • П’ята функція сім’ї – налагоджує регулярні і впорядковані інтимні стосунки в сім’ї.
  • Шоста функція сім’ї – допомога в організації побуту і допомога у вирішенні економічних питань.
  • Сьома функція сім’ї – у сім’ї є необхідні умови для самореалізації і самовираження особи.

Шлюб – це один з головних громадських інститутів. Від фізичного, економічного і морального здоров’я сім’ї залежить, відповідно, фізичне, економічне і моральне здоров’я усього суспільства. Адже стан суспільства – це, свого роду, індикатор стану сімей у цьому суспільстві. Тому, міняються сім’ї, міняється і суспільство, що з них складається.

Особливо це стосується молодих сімей, адже саме молоді подружжя в молодих сім’ях з властивою їм енергією вносять зміни в наше суспільство. Тому молодим сім’ям, із самого початку створення нової сім’ї, необхідно прагнути до сімейного щастя. Адже чим більше щасливих сімей, тим щасливіше саме суспільство. Це вигідно і для самого подружжя, адже набагато приємніше жити в щасливій сім’ї, де вас люблять, цінують, шанують і прислухаються до вашої думки.

Автор: Валентина Стригун