Розлучення в сім’ї

Як уникнути розлучення і створити щасливу сім’ю?

Ще п’ятдесят-шістдесят років тому випадок розлучення в сім’ї дивував людей. І різко засуджували обох з подружжя. Обурення народу було викликане, у першу чергу, занепокоєнням за долю дітей. Як же виховувати дітей у сім’ї, якщо чоловік з сім’ї пішов? Але от як уникнути розлучення?

Відомо, що часи змінюються і ми заразом з ними. Особливо, якщо не приділяється достатньо уваги в питаннях сімейного виховання. Звичайно, і в минулому були розлучення, але не в таких кількостях. Просто не було часу замислюватися про схожість характерів і сумісності в сексуальних стосунках.

Причини розлучення в сім’ї в тих, старих часах були одноманітними. Також однаковими були оцінки подружжя, що розлучається: якщо чоловік йшов, то негідник, якщо йшла жінка з сім’ї – то мучениця, що втекла від деспота. Природно, чоловіків засуджували, жінок жаліли.

Зараз по-іншому. Розлучення в сім’ї стало звичайною справою. І яких тільки приводів для розлучення не називалося. І читаючи про них, кожен намагається відшукати свій, адже потрібно якимсь чином виправдати своє розлучення в сім’ї. Отже там є: образи, приниження почуття гідності, суцільні докори і критика, відсутність ласки і розуміння.

Бувають випадки, коли прийде чоловік із заявою про розлучення і заявляє: “Вона мене не годує вчасно”, хоча не скажеш по вигляду, що він голодує, цілком угодований і пузо таке солідне, що будь-який директор позаздрить. І от, виник конфлікт у сім’ї через те, що не бігають за ним з тарілкою повної їжі. Не вийде, бачте, стати щасливою сім’єю, оскільки упевнений на усі сто, що шлях до серця чоловіка лежить через травний тракт.

Інший випадок. Розлучення в сім’ї в ім’я пошуку більшого взаєморозуміння, спокою, любові, нарешті. Ось, одружилися, прожили десять років і ось на тобі! Спокій і взаєморозуміння різко знадобилися. Десять років були в шлюбі, а останньої цеглини, щоб добудувати сімейне щастя, ніхто не подав.

Розлучення в сім’ї через проблему алкоголізму в сім’ї не зачіпаємо, оскільки іронія тут виключається. Занадто нестерпно жити поряд з п’яницею. І в цьому випадку розлучення в сім’ї допоможе повернутися до нормального життя і захистити і себе і дітей.

У жінок, якщо розлучення в сім’ї відбувається за їх ініціативою, бажання сімейного життя виражене сильніше, ніж у чоловіків. Але ось де ж цей ідеальний чоловік, що має усі риси хорошого чоловіка? І ось тут, в її житті з’являється він, не рідний для її дітей, але тато хороший. І поганого, начебто, у цьому немає, таке часто буває. Варто спробувати. Може з ним ми зійдемося характерами і знайдемо психологічну сумісність? Адже йому теж не пощастило, дружина його не любила. Значить, він цінуватиме любов. Залишив своїх двох дітей? Так і в неї двоє ростуть, а виховання дітей без голови сім’ї буде неповноцінним. І от, у домі з’явився дядько, якого діти тепер повинні називати татом, хоч і крізь зуби. Після цього, рідному татові відмовлено в усьому, навіть у чаї. Раніше казали: “Стерпиться – злюбиться”. Але от повстала жінка проти старих порядків, вона тепер рівноправна і терпіти не буде.

Влаштувати життя в точності так, як хотілося б, майже неможливо. І любов десь осторонь ходить. І повторно вийшовши заміж любові не знайшла. І одружені вже не ті пішли. Означає краще вже, взагалі, одній. І знову жінка опиняється в пошуку…

Згадується фраза: “Любов пройшла, зів’яли помідори”. А, може, не було її, любові? Тільки і мріяла про неї, чекала чогось казкового. А перший чоловік, мабуть, був кращий з усіх. Тільки через довгі роки прийшло усвідомлення, що втратила колись головне – чоловіка, батька для своїх дітей і сім’ю. Але і він винен. Що за чоловік, який буквально втік через порожні конфлікти в сім’ї? І часом охоплює тривога за дочку, яка вийшла заміж. Щось і в дочки стосунки з чоловіком не ладнаються…

Бувають і чоловіки ініціаторами розлучень у сім’ї, але рідше. Вони називають інші причини, не з такими високими мотивами, як любить або не любить. Отже, він подав на розлучення, разом вони прожили рік. У чому ж причини розлучення в сім’ї?

Як стверджує цей молодий чоловік, дружина в нього виявилася поганою хазяйкою, прибирається рідко, обід і вечерю подає не вчасно, то недосолить, то пересолить, не те що мама. Неодруженому легше жилося, мама хоч би одяг прала. Коли йому поставили питання про дитину, чоловік відповів, що, звичайно б не розлучився, якщо була б дитина і сам усе б робив. Але тільки він не упевнений що його дружина впорається з дитиною. Тому, поки її немає, краще розлучитися. Така причина розлучення в сім’ї із слів чоловіка.

Коли запитали в його дружини, вона сказала, що вічно її чоловік ставить у приклад свою маму, мовляв, повчилася б у моєї мами. Спочатку намагалася вчитися, потім набридло. Коли в неї запитали про дитину, якби вона народилася, розлучилися б? Вона розповіла, що в них у сім’ї робив усе тато, допомагав мамі в усьому, сам готував, купував продукти, тому їй з сестрою ніколи було бігати по магазинах і стирчати на кухні. А дитину вона хоче, але боїться, що залишиться з нею одна, адже чоловік ні до чого не придатний.

Після цього можна зробити висновок – що батьки чоловіка і дружини не підготували їх до сімейного життя, до виконання сімейних обов’язків. Його не навчили і її не навчили. Не навчили батьки їх самостійності. Але молоді люди одружилися, створили сім’ю. Значить, потрібно вчитися жити в шлюбі, особливо в перші роки шлюбу, коли сім’я молода. Потрібно навчитися долати проблеми в шлюбі разом, без взаємних звинувачень і докорів.

І, все-таки, як уникнути розлучення? Та просто не розлучатися. Звучить просто, чи не так? Але багато хто не зрозуміє. Скажуть, як не розлучатися, якщо жити з ним (з нею) неможливо? А от так. Ви ж зустрічалися до шлюбу, полюбили один одного, значить, ви подобаєтеся один одному. І дві розумних людини, які люблять один одного, завжди знайдуть спосіб розв’язати проблему. Адже розлучення в сім’ї – це не вирішення сімейних проблем, як багато хто думає, це відхід від них. Втікають просто люди від проблем, щоб потім знайти їх у наступному шлюбі.

Тому спробуйте вирішити ваші перші проблеми, здолати труднощі, а не тікати від них. Здолаєте першу трудність, другу, з’явиться досвід сімейного життя. Далі буде легше, усі проблеми в побуті і проблеми у взаєминах вирішуватимете набагато легше і простіше, у міру накопичення досвіду в спільному житті. Розділіть грамотно обов’язки в сім’ї, відразу не вийде, звичайно. Але з часом стане ясно, кому яке заняття більше до душі. Не намагаючись звалити на чоловіка (дружину), а, навпаки, самим почати виконувати домашню роботу, яка найбільш притягає вас. І, з часом, усі обов’язки розподіляться між вами.

Єдина причина, яка може хоч якось виправдати розлучення в сім’ї, – це проблема алкоголізму в сім’ї. Хоча і тут все не однозначно. Один з подружжя не відразу ж став алкоголіком. Учора був непитущим, сьогодні – п’яниця, з яким треба розлучитися. Усе відбувається впродовж декількох років (у чоловіків – близько 10-ти років, у жінок – приблизно 4 роки). Тому і цю проблему можна розв’язати, знищивши її, що називається, на початках, не дати розвинутися цій згубній пристрасті. Але для цього потрібне бажання обох подружжя. Тому, якщо вже одружилися, то прагнення створити щасливу сім’ю і робота над цим має стати метою для обох з подружжя. Як мовиться, взявся за гуж, не кажи, що не дуж. Інакше, навіщо ви одружувалися? Щоб розлучитися через пару років?

Жити в сім’ї краще в такій, де тебе люблять, коли чекають твого повернення додому, коли ти є прикладом для наслідування дітей. А не в тій, де ведеться холодна війна і сторони розділилися на два ворогуючі табори. Тому вибирайте, в якій сім’ї хочете жити ви, таку і створюйте. Тому, на питання як уникнути розлучення в сім’ї можна відповісти: “Просто не розлучайтеся”. Ніхто вам не зможе дати “чарівних порад із збереження сім’ї”. Ніхто не зможе зберегти ваш шлюб. А ви – зможете. Отже вперед, дерзайте. На вашому боці любов, здоровий глузд і бажання набути сімейного щастя. Цього вам цілком вистачить, у вас усе вийде, адже ви молодці, що одружилися. От і створіть таку сім’ю, в якій хочете жити, це у ваших силах.

Автор: Валентина Стригун