Проти виправдань

«Горе тим, які зло називають добром, і добро – злом, пітьму вважають світлом, і світло – пітьмою, гірке вважають солодким, і солодке – гірким! Горе тим, які мудрі у своїх очах і розумні перед самими собою!» (Ісаї 5:20,21), – ці біблійні слова якнайкраще підходять до ситуації, що відбувається в рф з її ставленням до України. Точніше, ці слова засвідчують про те, що буде з тими людьми, які зводять наклеп на Україну та її жителів. І стосується це попередження не тільки затятих пропагандистів, але і пересічне населення країни-агресора, яке вірить тим байкам і поширює їх.

Але, на жаль, це біблійне попередження стосується не в меншій мірі і жителів України, які починають змішувати чорне з білим. І мова зараз не про зрадників-колаборантів, а про людей, які намагаються так чи інакше виправдати російську агресію, а також тих, хто стверджує, що в рф живе багато «чудових» людей. І мова зараз не про те, ніби в рф взагалі немає добрих людей, звісно, добрі люди є скрізь, а про те, що в житті доводиться приймати життєву позицію: якій бік тобі треба обирати. І особливо це питання стає важливим під час війни, коли ворог убиває твоїх співвітчизників, хоче знищити особисто тебе.

У цій ситуації не вийде залишатися осторонь, все одно доведеться вирішувати по якій бік фронту особисто ти, хто для тебе свій, а хто – ворог. Не можна вважати своїм ворога, не можна вважати своїм того, хто готовий вбити тебе, хто вдерся в твою країну і нищить її. На війні не вдасться змішувати кольори, на ній, принаймні під час бойових дій, лише два кольори: чорний і білий. І як запевняє Біблія, горе тим людям, які починають підміняти чи змішувати їх.

Не може бути зло із домішкою добра, не може бути чорне із домішкою білого, не може бути брехня із домішкою правди. Може бути зло, може бути чорне, може бути брехня, а все інше – це лише намагання їх приховати, намагання ухилитися від відповідальності. І якщо жителі рф вдаються до цього з цілком зрозумілою метою, тоді чому деякі українці, на яких особисто не лежить тягар відповідальності за всі злочини рф, починають виправдовувати цю агресію, або ж, у легшому варіанті, виправдовувати пересічних росіян, які начебто «ні до чого»? Це, загалом, проблеми самих росіян, у жителів України на сьогодні більш ніж достатньо проблем у власній країні, ніж перейматися, що думають чи відчувають жителі країни-агресора.

А якщо особисто у вас виникла жалість до «ні в чому невинних росіян», краще переспрямуйте її в бік власних співвітчизників, які потерпають від російської агресії. Користі від цього буде значно більше.

З любов’ю, редакція сайту