Статеве виховання дівчинки-підлітка в сім’ї

Статеве виховання дівчинки-підлітка в сім’ї має бути спрямоване не лише на просвіту в плані сексуальних стосунків. Передусім, дівчина більшою мірою сприяє створенню атмосфери гармонії і любові в сім’ї. Крім того, вагітність, пологи, годування дитини і догляд за дитиною з народження по місяцях здійснюється, як правило, жінкою в сім’ї. Тому необхідно виховати характер у дівчині. І до одруження, і до створення нової сім’ї, її власної, дівчину треба готувати заздалегідь, як і до материнства.

Відомо, що статевий розвиток у дівчаток-підлітків починається набагато раніше, ніж у хлопчиків. Тому в них раніше формується самосвідомість, потреба в спілкуванні, психологічній підтримці. І до своєї зовнішності дівчинки ставляться уважніше, ніж хлопчики.

Як статеве дозрівання діє на дівчаток?

Самі дівчатка можуть по-різному ставитися до фізіологічних змін, які починаються із статевим дозріванням. Одні можуть чекати і радіти цьому, другі, навпаки, починають соромитися цього. Одних може турбувати нескінченні вугри, які з’являються знову і знову, або диспропорції, які вони бачать у своїй фігурі. Другі, навпаки, стають кокетливішими. От у цей момент їй, якраз, і потрібна підтримка і розуміння. Їй треба пояснити усю природність змін, що відбуваються з нею, і необхідність їх. Після їх закінчення, вона перейде в нову якість, стане дорослішою.

Під час статевого дозрівання дівчинка стає психологічно неврівноваженою. У цей період вона дуже ранима, її легко зачепити, образити і дуже легко ранити її самолюбність. Тому не варто соромити дівчаток і розповідати друзям, родичам і знайомим про їх помилки і провини. Пригнічувати їх почуття, такі як соромливість, гордість, самолюбність і почуття гідності не можна. Краще розвивати ці почуття і під їх дією в дітей будуть сформовані певні риси характеру.

Дівчинка в підлітковому віці сама розуміє свої недоліки, і боротиметься з ними. Тому варто їй дати трохи більше самостійності. Але не можна повністю знімати контроль з її поведінки. Якщо зробити це, то велика вірогідність, що в неї проявляться такі риси, як егоїзм, зарозумілість і надмірне себелюбство.

У такому юному віці, як вже казалося, дівчинка емоційно неврівноважена. Спочатку вона вважає за краще проводити час з компанією дівчаток, але в 13-14 років з’являється бажання дружити попарно з хлопчиками. Батьки можуть і повинні допомагати у виборі друзів дочки. Особливо, якщо вона просить поради в батьків. Допомога батьків у виборі друзів не буде зайвою.

Які бесіди про статеве виховання проводити з дівчинкою-підлітком?

Проводячи бесіди про статеве виховання з дівчатками-підлітками в сім’ї, батьки обов’язково повинні торкнутися теми про раннє статеве життя підлітків і розповісти про його шкоду. Чим же небезпечні ранні сексуальні стосунки? Ну, по-перше, існує великий ризик захворіти венеричними хворобами, по-друге, можуть розвинутися запальні процеси в матці і її придатків, що може призвести до безпліддя дівчини в дорослому віці. Особливо актуально це при частій зміні партнерів. Крім того, потрібно мати на увазі такий момент, що статеві зв’язки в підлітків відбуваються доволі часто в непідходящих місцях і за відсутності елементарних знань про сексуальні стосунки.

Багато прибічників вільних статевих зв’язків кричать, що статева стриманість шкідлива для молодих людей. Основний їх аргумент на користь ранніх інтимних стосунків – це отримання сексуальної насолоди. Вони вводять молодих людей у сильну оману. Статева стриманість для підлітків не приносить жодної шкоди.

Дівчатка і дівчата, які бажають досягти особистого щастя, навіть не уявляють, що один ключ від нього в них вже в руках. Це не що інше, як непорочність. Адже гордість дівчини і її честь, і скромність не псують дівчину, вони її прикрашають, викликають заздрість тих підлітків з її оточення, в яких відсутні ці риси. І заздрість однолітків – кращий доказ того, що дівчина має щось цінне, а саме, цнотливість і відсутність розбещеності. Не треба опускатися до рівня таких заздрісників, адже самі вони сильно бажають піднятися до рівня цієї дівчини, тому і заздрять їй.

Слід зауважити, що в сучасних умовах безладне статеве життя небезпечне. Особливо в тих підлітків, в яких відсутні необхідні знання про безпеку. Найстрашніше з наслідків нерозбірливих статевих зв’язків – це зараження СНІДОМ, хворобою, яку сучасна медицина вилікувати не може. Збудник СНІДУ – вірус імунодефіциту людини є паразитом, що вражає клітини крові і передається від людини через кров і при статевих контактах.

Крім того, треба відмітити той факт, що жодні засоби не дають гарантії на 100% від зараження венеричними хворобами і небажаної вагітності. Знову ж таки, багато прибічників вільних статевих зв’язків кричать, що презерватив – гарантія безпеки. Секс у презервативі – безпечний секс. Але, правда в тому, що безпечного сексу не існує. Виключення – секс у шлюбі між вірними один одному подружжям. Секс у презервативі – це захищений секс, але не безпечний. Презерватив захищає, але не гарантує безпеку від зараження венеричними захворюваннями, як не гарантує її жоден із засобів при безладних статевих зв’язках. Тому треба пам’ятати, що наше здоров’я, як і наша честь, залежить тільки від нас самих.

Автор: Оксана Волкова