Гроші – сила?

Звісно, без грошей не проживеш. Але яке місце вони посідають у твоєму житті?

– Мам, слухай… – Ярина сумно колупалася виделкою в тарілці з гречкою. – А ви з татом не хочете знайти якусь нову роботу?

– Що? – від несподіванки мама ледь не впустила горнятко з чаєм. – Чого це ти раптом?

– Ну просто ви так багато працюєте, втомлюєтесь, а грошей… – Ярина знітилася. – Грошей у нас не дуже багато.

– Це, звісно, правда. Але ж ти знаєш, як непросто зараз роботу знайти. Особливо, коли тобі вже «за»…

– «За»? – перепитала Ярина.

– Так кажуть, коли говорять про людей, яким, приміром, уже за сорок.

– А-а-а… – похнюпилася дівчина.

– До того ж, ми з татом любимо свою роботу. Розумію, що «викладач» звучить не так круто, як «топ-менеджер», але те, що ми робимо, нам до душі, – лагідно посміхнулася мама.

Ярина роздратовано відсунула тарілку.

– Усе це добре, – з викликом подивилася вона на матір, – але грошей нам усе одно бракує!

– Тобі щось потрібно? – у маминому голосі чулася напруга. – То просто скажи…

– Мені багато чого потрібно! – вибухнула дівчина й почала загинати пальці. – Новий телефон, планшет, якийсь стильний одяг і сумка… Та що там казати – мені в поїздку треба з класом у вихідні поїхати, а я і того собі дозволити не можу!

– У поїздку? Вперше чую, – здивувалася мама.

– Звісно, вперше! – не вгавала Ярина. – А який сенс щось вам із татом казати, якщо грошей на цю поїздку точно нема?! Бо ж це «далеко» – аж до Києва, бо це ж «надовго» – аж на вихідні! – дівчина навіть не приховувала свого сарказму. – А мені що робити, коли майже всі їдуть? Тільки я і ще кілька таких «бідось» залишаються!

– Якщо ти так хочеш у цю поїздку, то чому нічого нам не сказала? – розгублено запитала мама. – Ми щось придумали…

– Та що б ви придумали, викладачі нещасні?! Пишаєтеся своєю роботою, а не розумієте, що гроші – то сила! Сьогодні так: маєш гроші – маєш усе!

– Це неправда… – спробувала заперечити мама.

– От тільки не треба тих бла-бла про щастя, любов і таке інше. Я б точно була щаслива, якби поїхала з усіма до Києва, а так… – Ярина раптом стишилася. – А так мені радості від твоїх розмов мало.

Дівчина рвучко встала і швидко вийшла з кухні.

– Невже це правда? Невже гроші і справді аж така велика сила? – мама розгублено дивилася вслід своїй дитині, але Ярина її вже не чула.

Думка психолога

Це непроста ситуація, бо підлітки справді дуже тонко відчувають будь-яку свою відмінність від загалу. І якщо ти не маєш смартфона, планшета і не можеш поїхати до Києва разом з усіма, то, ймовірно, відчуєш себе не такою класною, як інші. У віці Ярини це справді важливо – бути в «тренді», бути разом з усіма.

Проте проблема не лише в грошах, адже Ярина навіть не спробувала поговорити з мамою, щоб таки поїхати до столиці. Розмова – дуже важлива частина стосунків. Мені видається, що якби Ярина з мамою поговорила, то може-таки помандрувала би разом із класом.

Щодо «бідось» і професії, то, можливо, і самим батькам слід частіше говорити з Яриною, пояснюючи важливість улюбленої справи, справжню вартість грошей. Ярина бунтує, бо їй боляче, і розмова про професії, роботу і фінанси – дуже актуальна, попри її протести розмовляти на цю тему.