Маленький бегемотик із зоопарку Zoo Ostrava

Цей чудовий бегемотик народився в Чехії в зоопарку Zoo Ostrava. Перші тижні життя малюк провів в основному у водоймі і тільки зараз помалу освоюється на суші.

Бегемот – одна з найбільших сучасних наземних тварин. Самці можуть сягати ваги до трьох тонн, деякі особі можуть важити і 4,5 тонни. От чому бегемотів ще називають сухопутними китами. Незважаючи на його масу і уявну неповороткість, він здатний розвивати швидкість до 30-35 км/год. А у воді їм немає рівних. Власне, більшу частину життя бегемоти проводять у водоймах з прісною водою, а на сушу вибираються в нічний час для годування.

Це єдине, що примушує його покидати водойму – саме цікаве, що водну рослинність бегемот не їсть. Якщо б не цей факт – то бегемот ніколи б не вийшов з води. Навіть дитинчат вони народжують у воді, а маленькі бегемотики у свою чергу можуть смоктати молоко як на суші, так і у воді. Бегемоти в цьому сенсі унікальні. Це, мабуть, один з рідкісних прикладів серед ссавців (разом з китами), чиї дитинчата здатні смоктати молоко під водою. Вагітність у самиць бегемота триває вісім місяців і через особливості статури тварини мало помітна.

У бегемота маленькі вушка, розташовані високо на голові, таким чином, коли він увесь знаходиться під водою, його вуха можуть бути над поверхнею – це дозволяє тварині бути завжди напоготові.

Зі сторони бегемоти виглядають нешкідливими звірами, і не дивлячись на те, що є травоїдними тваринами, відрізняються надмірною агресивністю, характерною для хижаків. Дорослі самці захищають свою територію і самиць, тому дають відсіч усім, хто, на їх думку, зазіхає на їх володіння.

Потужна паща гіпопотама озброєна великими широко розставленими зубами – це гострі ікла і тупі різці, що ростуть впродовж усього його життя, а це небагато-немало – 50 років! Тому зуби в зрілих тварин досягають значних розмірів. Якщо бегемота потривожити, то він не роздумуючи нападає.

Своїми величезними і потужними зубами він може розтерзати кого завгодно, оскільки таких великих зубів немає в жодної хижої тварини, а вже тим більше – у травоїдної.