Найшвидші водні тварини

Це вже не перша стаття про найшвидших тварин планети. Раніше мова йшла про найшвидших тварин, що мешкають на суші і про найшвидших птахів, що розсікають повітряний простір.

Особлива будова скелета і сила кінцівок робить багатьох тварин найшвидшими сухопутними істотами, теж у принципі стосується і пернатих, які окрім усього переліченого, ще вміло користуються повітряними потоками. А як же бути з мешканцями водних просторів? Що їм дозволяє отримати титул «найшвидшої тварини», що мешкає в океані, морі чи прісній водоймі?

Риба-вітрильник

Риба-вітрильник – найшвидша риба у світі. Мешканець тропічних і субтропічних морів і океанів. Ця риба потрапила в Книгу рекордів Гіннесу завдяки своїй унікальній будові (характерному спинному плавнику) і величезній швидкості, яку вітрильник може розвинути до 100-109 км/год. Швидкість риби-вітрильника була доведена під час випробувань, проведених у штаті Флорида (США). Довжина вітрильника може складати до 3,5 м, маса – 100 кг.

Атлантичний блакитний марлін

Атлантичний блакитний марлін відноситься до родини Риб-вітрильників. Хоч у них немає такого величезного спинного плавника як у вітрильників, проте за швидкістю вони майже не поступаються. Виростає ця риба до 4-5 м, важать близько 800 кг, проте з легкістю може обігнати багато видів акул, та інших мешканців теж. Здатні розвинути швидкість до 85 км/год. Не можна не відмітити, що зображення марліну є на гербах Багамських і Сейшельських островів.

Атлантична скумбрія

Не кожному відомий той факт, що одна з найпопулярніших промислових риб, а саме – Атлантична скумбрія здатна розвивати неймовірну швидкість – 75-80 км/год! Саме з такою швидкістю скумбрія може плисти під час нересту або здійснюючи кидок. Скумбрія мешканець теплих морів: Середземне, Мармурове і Чорне. Під час літніх міграцій запливає в Балтійське, Біле, Північне і Баренцове моря. Живиться зоопланктоном і дрібною рибою.

Атлантичний блакитний тунець

Тунець здатний плисти зі швидкістю до 75 км/год. Блакитний тунець відноситься до теплокровних риб, мешкає в Баренцовому морі і у водах Гренландії, а також у тепліших водах Мексиканської затоки та Індійського океану. Виростає до значних розмірів: у довжину більше 4 метрів, а вагою – більше 500 кілограм.

Жовтоперий тунець

Жовтоперий тунець трохи поступається своєму родичеві, як у розмірах, так і в швидкості. Його довжина може складати близько 2-2,5 м, вага – 200 кг. Ця велика риба здатна розвивати швидкість до 70 км/год. Свою назву жовтоперий тунець дістав за яскраво-жовті плавники, а також за подовжні біло-жовті смуги на тулубі.

Блакитна, або синя акула

Синя, або блакитна акула, вона ж мокой – найпоширеніша акула у світі. Це досить велика акула, довжина її тулуба може сягати 4 метрів, а важити близько 200 кг. Швидкість, яку може розвинути ця акула, складає близько 65-68 км/год. Живиться синя акула головоногими молюсками, костистими рибами, ракоподібними і навіть невеликими акулами та морськими птахами.

Білокрила морська свиня

Білокрила морська свиня, також відома як морська свиня Даля – хижак, який може зростати до 1,8-2 метра. Живе групами – до 20-30 тварин. Може плисти зі швидкістю трохи більше 56-60 км/год. У гонитві за здобиччю здатна пірнати на глибину до 500 метрів. Полює в основному вночі.

Атлантичний тарпон

Атлантичний тарпон – велика риба, що нагадує оселедця, проте тарпон не має з ним нічого спільного. Тарпон не відноситься до промислових риб, але їх м’ясо використовують в їжу. Ловлять тарпона на вудку, оскільки ця риба водиться в мілководді і біля берегів.

Максимальна швидкість, з якою може плисти тарпон, складає 56 км/год. Коли тарпону бракує кисню, він вистрибує з води, щоб ковтнути повітря.

Косатка

Косатка – один з найбільших ссавців, що мешкає у Світовому океані. Вона здатна розвинути швидкість до 55 км/год. Така швидкість потрібна їй для полювання на різних морських тварин. Швидкість і інтелект перетворюють косатку на грізного і небезпечного хижака.

Тигрова акула

Тигрова акула – хижа риба з великим ротом і гострими скошеними зубами. Завдяки такій будові зубів акула легко розправляється з черепашачим панциром. Швидкість морських черепах не перевищує 35 км/год, а тигрова акула здатна розвинути швидкість до 55 км/год. З такою швидкістю наздогнати черепаху не складає труднощів. Тоді навіщо їй потрібна така велика швидкість? Ймовірно для того, щоб самою не стати жертвою більшого хижака.