Найдовші водні тварини

Моря і океани – здавна привертали до себе особливу увагу людини. Ласкаві і грізні, що дарують і відбирають, звичні і загадкові, вони міцно увійшли до життя всього людства. З давніх пір люди робили незліченні спроби розгадати їх таємниці. І, хоч у цій галузі досягнуто чимало успіхів, моря і океани все ще продовжують підносити сюрпризи багатьом своїм дослідникам.

Одним з таких сюрпризів стали їх мешканці – різні морські тварини, що живуть у цих водах. Усіх їх об’єднує одне місце існування, але, незважаючи на це всі вони різні і не схожі один на одного. Хоч, насправді, є один показник, одна характеристика, що об’єднує морських тварин і відрізняє їх від сухопутних жителів нашої планети, – це довжина, яка безпосередньо пов’язана з розміром морської тварини. Чим більше тварина, тим вона довше.

Синій, або блакитний кит

Синій, або блакитний кит – найбільша і найдовша морська тварина. Його довжина може досягати 33 метрів. Найбільша довжина кита (офіційно зареєстрована) складає 31 метр – це був самець. Раніше, як припускають учені, можна було зустріти навіть 37-метрового синього кита. Як бачимо з часом вони стали дрібнішими.

Порівняння розмірів синього кита, слона та людини

Фінвал

Фінвал – це прямий родич блакитного кита і друга за величиною тварина, що живе на нашій планеті. Фінвал може зростати до 26-29 метрів у довжину, якщо він мешкає у водах Південної півкулі, а якщо він плаває в Північній півкулі, то довжина його може бути – 18-24 метри. Цікаве те, що самки фінвалів більші за самців, але важать вони приблизно однаково – 40-70 тонн.

Порівняння розмірів фінвала, слона та людини

Кашалот

Кашалот – найбільший серед зубатих китів. У цих китів дуже добре виражений статевий диморфізм: самці набагато більші за самок, окрім цього вони відрізняються статурою, кількістю зубів і формою та розмірами голови. Довжина самців – близько 18-20 метрів, самок – 11-13м. Живляться кашалоти рибою, головоногими молюсками, у тому числі і гігантськими кальмарами довжина яких – 14-18 м.

Голова кашалота та людина

Південний гладкий кит

Південний гладкий кит – це найбільший кит серед гладких китів. Він може зростати до 18 метрів у довжину. Були випадки, коли зустрічалися тварини, довжина яких складала – 20-21 м. Найцікавіше, що голова гладкого кита складає 1/3 від довжини його тіла. Спинний плавник у цього кита відсутній.

Горбатий кит

Горбатий кит – великий ссавець, який мешкає практично в усіх водах Світового океану, окрім Північного Льодовитого океану. Статевий диморфізм у горбатих китів розвинений погано, тому самці від самок відрізняються мало. Середня довжина кита – 13-14 метрів, самки на 1-2 метри менше. Назву «горбатий» дістав або через звичку вигинати спину при плаванні, або через спинний плавник, який за формою нагадує горб.

Порівняння розмірів горбатого кита, слона та людини

Китова акула

Китова акула – найбільша серед акул і найбільша риба. Найчастіше зустрічається біля Тайваню і біля Сейшельських островів. Зростає до 10-12 м. у довжину. У 90-х роках була офіційно зареєстрована 20-метрова красуня, але зустрічаються такі акули украй рідко – швидше це виключення, ніж правило. Хоч розміри її лякають, проте, сама вона дуже навіть миролюбна, бо живиться виключно планктоном.

Велетенська, або гігантська акула

Велетенська, або гігантська акула – друга за величиною риба після китової акули. Її довжина близько 10 метрів і не більше. Важить вона – 4 т. При таких чималих габаритах вона так само, як і китова акула, живиться планктоном. Під час плавання її паща постійно відкрита, оскільки, таким чином, вона живиться, фільтруючи усе, що попадається їй на шляху. За добу велетенська акула здатна пропустити близько 2 тисяч тонн води.

Пляшконіс високочолий

Північний, або високочолий пляшконіс – морський ссавець. Довжина тіла пляшконоса може складати 10-11 метрів, а важить він близько 7-7,5 тонн. Мешкають ці тварини в північній частині Атлантичного океану. Живляться пляшконоси кальмарами, за якими занурюються більш ніж на 1 кілометр, можуть знаходиться під водою більше години.

Косатка

Косатки – великий водний ссавець, який відноситься до родини дельфінових. Це добре відомі хижаки, що зустрічаються в усьому Світовому океані. Самці трохи більше самок і можуть зростати до 9-10 метрів у довжину. Важать вони звичайно близько 7 тонн. Самки довжиної – 7 м, а їх маса – близько 4 тонн, майже в два рази легше за самців.

Зелений пілорил

Зелений пілорил – хижа риба-скат, що живиться дрібною рибою, молюсками і ракоподібними. Мешканець тропічних вод Індійського і Тихого океанів. Іноді заходить навіть у прісні річки. Довжина пілорила складає близько 1,5-7,5 метрів (зазвичай 5,5 м).

Як бачимо, такими розмірами можуть «похвалитися» тільки мешканці водних просторів. Мешканцям суші їх просто не наздогнати.