Дитинча імператорського тамарина із зоопарку Белфаста

У зоопарку Белфаста, що в Північній Ірландії, на світ з’явилося дитинча імператорського тамарина, якому дали ім’я Лакі.

Батьками симпатичного дитинчати стали самка Бела і самець Алфі. Цікаво, що вся турбота про новонародженого повністю лягла на плечі батька, тоді як мати та її сестри більше зайняті собою.

Імператорські тамарини – незвичайні мавпочки з роду тамаринів, родина ігрункові. Вони прославилися не лише завдяки своїм шикарним білим вусам, які розвиваються в різні боки, але також нетиповою ієрархією.

Ватажком у колективі є найдосвідченіша самка, за нею йдуть молодші самки і тільки на останньому шаблі знаходяться самці. Про малюків піклується виключно батько: новонароджене малятко міцно тримається за шерсть татка, який всюди тягає його за собою. Іноді йому допомагають старші сини. Малюки ж повністю насолоджуються їздою на батькові або братах.

За словами менеджера зоопарку Марка Чаліса, імператорські тамарини одні з найпопулярніших тварин у зоопарку. – Біля їх вольєри завжди багато відвідувачів. Особливо за ними люблять спостерігати маленькі діти, – розповідає менеджер.

– Імператорськими вони були названі на честь німецького імператора Вільгельма II, оскільки він був власником пишних білих вусів. Це неймовірно, що в нашого маленького Лакі вже почали рости такі ж вуса, як і в дорослих тварин, – поділився Марк Чаліс.

Домом для цих пустотливих мавпочок стали непрохідні тропічні ліси Південноамериканського континенту. Живуть імператорські тамарини виключно на деревах, намагаючись уникати відкритих ділянок. Основу їх раціону складають фрукти. Можуть живитися комахами, квітами і молодими пагонами.

Завдяки своєму мініатюрному розміру – довжина тіла мавпочки складає біля 25 см. – тамарин з легкістю перебирається з гілки на гілку, підіймаючись на самі верхівки дерев, де його чекає велика кількість ласих плодів і комах, які недоступні іншим мавпам.