Праця задля налагодження стосунків

Чоловік і дружина швидко набриднуть одне одному, якщо зосередяться лише на тілесних задоволеннях.

Налагодження глибоких сексуальних стосунків можливе завдяки співпраці подружніх партнерів. Це процес, який потребує часу й відповідних умов.

 

Ці умови – про них ми вже говорили раніше – це психічний комфорт жінки, тобто почуття повної безпеки, яке складається з дуже багатьох елементів. Назву тут лише найважливіші з них: справжня любов, яка означає тривалу, аж до смерти, повну, взаємну відданість подружніх партнерів одне одному; впевненість у вірності чоловіка й своїй сексуальній виключності; почуття безпеки, джерелом якого є відсутність морального страху (те, що робимо, – добре), відчуття провини, гріха, гігієнічних і естетичних (те, що робимо, – прекрасне) застережень; а також – що дуже важливо – відсутність страху перед природним і, звичайно ж, можливим наслідком статевих стосунків – зачаттям дитини.

Постійне відкривання

Виконання вищеназваних умов відкриває дорогу до чудових вражень і відчуттів, яких можна зазнати в країні статевости. Таких вражень і відчуттів, які вимірюються не силою емоційного й чуттєвого напруження, а постійним поглибленням стосунків і близькости (співпричастя) між партнерами, а не лише між їхніми тілами. Привабливість у такому випадку ніколи не закінчується, і навіть життя не вистачить, щоби пізнати всю красу й чарівність цієї країни. Щоправда, вона зарезервована винятково для моногамних, вірних, довічних подружніх пар, які понад усе люблять своїх дітей.

Що ж, чимало нинішніх “експертів з питань сексу” взагалі не знають про існування цієї країни й, напевне, ніколи не дізнаються. Сфера статевости, яка повинна зближувати подружніх партнерів, стає – за недотримання необхідних умов – джерелом побоювань, взаємного знеохочення, роздратування, розчарування і, як результат, остаточно нищить стосунки й віддаляє чоловіка й дружину одне від одного.

Горе спокусникам

До цього, мабуть, не треба додавати, що сучасна культура, розповідаючи про радість сексуального співжиття, ані слова не каже про ті умови, які потрібні для того, щоб її зазнати. Найчастіше говорить про пару випадкових коханців, про розбурхані, всевладні, неконтрольовані почуття. Та в цих розповідях немає місця для дитини, а навіть, думки про неї.

У результаті ті люди, які збагачуються на сексуальному безладі, продовжують набивати свої гаманці, й, водночас, надалі зростає хвиля особистих і родинних трагедій. Та все ж, у кінцевому підсумку, заробляти на чужому нещасті – невигідна справа. Адже Господь Ісус виразно сказав: “Неможливо, щоб спокуси не мали прийти; але горе тому, через кого приходять вони! Краще б такому було, коли б жорно млинове на шию йому почепити та й кинути в море” (Лк. 17:1-2).

Велике щастя

Можна було би ще довго снувати думки, розповідаючи про делікатну сферу статевости. Детальніше цю тему розглядаю в книжці “Цінність подружнього співжиття”. Отож, у цьому місці покінчимо з роз’ясненням причин багатьох невдач.

Підсумовуючи, можна сказати, що для дружин було би великим щастям, якби чоловіки могли й уміли задовольняти їхні почуттєві потреби, цінували їх як партнерок і щодня дякували їм за те, що вони виконують повсякденні обов’язки жінки, дружини й матері, а також делікатно – тією мірою, якою цього потребує жінка, – створювали фізичні, психічні й духовні умови для інтимної подружньої близькости.

Потрібна співпраця

Це не станеться само по собі. Не досягне цього й жінка, не втаємничивши у свої проблеми, у свій світ чоловіка й не пояснивши йому своїх потреб, ані, тим паче, чоловік сам не додумається до цього. (Чимало жінок наївно й, звичайно ж, безрезультатно чекають на це все своє життя). Для цього потрібна співпраця обох партнерів, в якій особлива роль відводиться жінці як тій особі, котра знайомить чоловіка з лише їй відомою сферою почуттів, емоцій, страхів, а також бажань і прагнень.

Бажаю успіху в досягненні захопливої мети – співпричастя, яке дарує безмежне щастя.

КІНЕЦЬ