Непотрібні-потрібні люди

«Чим більше дізнаюся людей, тим більше подобаються собаки» – деколи, споглядаючи на це життя, мимоволі погоджуєшся з цим афоризмом. Хтось же робить його життєвим кредо, сповідуючи його як незаперечну істину. Втім, це стосується не тільки собак – їх деколи підміняють кішки чи інші домашні улюбленці. Проте суть не в прихильності, любові до тварин, а в тому, що ці тварини декому замінюють людей, багато хто взагалі вважає, що не потребує людського товариства. І на доказ цієї, так би мовити, псевдонаукової гіпотези наводяться безліч аргументів. Як, наприклад, собака (кішка, папуга і т. ін.) завжди поруч, не зрадить, не кине в біді, не заразить якимсь вірусом і т. д. і т. п.

От тільки пандемія та всі можливі з нею ризики виявили один факт, для когось, можливо, вкрай неприємний: люди потребують один одного. Цілком можливо, що собаки, котики чи ще якісь домашні улюбленці не покинуть у біді, проте і не допоможуть – на це здатні лише небайдужі люди. Собачки з котиками не доставлять до реанімації і не нададуть кваліфіковану допомогу – це можуть зробити тільки люди. Люди, яких до недавньої пори могли просто не помічати, до яких зовсім нещодавно не було жодної справи, яких час від часу критикували (часто цілком заслужено) і без яких, як з’ясувалося, неможливо вижити.

Звичайно, з котиками та собачками, а також з іншими «братами меншими» співіснувати на порядок легше – годуєш їх, пестиш, а вони відповідають на це піклування так, як можуть: собаки – відданістю, кішки – тим, що повертаються, інші тварини – ще чимось. З людьми, звичайно, незрівнянно важче – їх не приручиш, хоча багато хто безуспішно намагається, – проте без людей, виявляється, ніяк не можна обійтися.

Що з цим робити? – На це запитання кожен має відповідати особисто і робити з цього відповідні висновки.

З любов’ю, редакція сайту