Як у Танзанії буйволові шпаки чистять зуби жирафам

На фотографіях видно, як червонодзьобі буйволові шпаки доглядають зуби жирафу.

Африканські пернаті живляться рештками їжі, які застрягли між зубів танзанійського велетня. У цих роботах зафіксовані химерні, але взаємовигідні стосунки між абсолютно різними тваринами – невеликим шпаком і величезним жирафом.

Такий симбіоз у світі тварин – не рідкість і зустрічається досить часто, головне – це уміння його розгледіти. Червонодзьобі буйволові шпаки надають допомогу не лише жирафам, але й іншим мешканцям Східної Африки. Ці пернаті дуже прив’язані до великих тварин, зі шкури яких вони викльовують різних комах-паразитів та їх личинки.

Таким чином, пернаті роблять своїм підопічним неоціненну послугу. Тварини, які піддаються таким послугам, відносяться до шпаків дуже спокійно, здається, що вони розуміють усі принади подібного сервісу.

Червонодзьобі буйволові шпаки – невеликі птахи досить щільної статури. Крім того, у цього шпака досить сильний дзьоб, що нагадує міцні щипці.

Такі «щипці» дозволяють буйволовому шпаку легко справлятися з личинками ґедзів, що ховаються в шкірі великих тварин. У африканських просторах ці шпаки безпомилково розшукують стада буйволів, зебр, антилоп, жирафів або інших тварин, у шерсть яких ґедзь відкладає свої яйця.

Тварини, на чиї спини приземляється шпак, спокійно зносять його присутність. Усі вони вже звикли до нього і приймають його послуги. Як бачимо на цих фотографіях, червонодзьобі буйволові шпаки не лише позбавляють тварин від личинок, але очищають ротову порожнину від решток їжі.