Планетарна помилка

У котрий раз перечитавши результати дослідження надані паном Файнбургом не перестаєш дивуватися: як наші погляди на життя не відповідають дійсності! Те, у чому був впевнений, як то мовиться, свято переконаний, насправді виявилося невідповідним істині: хто би міг подумати, що найменш вдалими виявляться шлюби укладені через любов, взаємний потяг майбутніх подружніх партнерів? Хоча б здавалося, що саме любов має бути найнадійнішою основою. Загалом, так і є, любов була, є і залишиться такою основою, от лише люди часто плутають почуття любові із закоханістю та сексуальним потягом, що цілком слушно зауважила пані Оксана.

Причиною такої прикрої помилки, не побоюся сказати, планетарного масштабу, є передусім масова поп-культура (і музика, і телебачення, і кінематограф, і ті самі славнозвісні «бульварні» романи), яка оспівує на всілякі лади любов, а точніше закоханість і сексуальний потяг. Загалом вся ця поп-культура, окрім деяких виключень, ставить між усіма цими почуттями знак рівняння, що в підсумку і призводить до хибних уявлень більшості людей про любов. Не варто забувати, що переважній більшості подобаються такі уявлення, так що не можна в усьому звинувачувати масову поп-культуру, адже вона підлаштовується під смаки масового споживача. На те вона і популярна культура.

Але що примушує самих людей так помилятися стосовно змішування різних почуттів? Відразу зауважу, що в жодному з цих почуттів немає нічого негожого, уся проблема полягає в саме їх змішуванні: люди починають очікувати від цих почуттів зовсім іншого, невластивого для них результату. Адже багато хто здогадується, що закоханість і статевий потяг не такі сильні почуття як справжня любов, і тому на них навряд чи вийде побудувати міцні багаторічні стосунки. Але тут втручається вже згадане змішування понять, і через те люди починають покладати надто багато надій на закоханість і статевий потяг. Як результат – сумна статистика розлучень…

Так що ж примушує стількох людей припускатися такої рокової для багатьох помилки? Звичайнісінька лінь: набагато легше переконати себе в тому, що закоханість і секс – це і є та сама жадана любов, ніж примусити визнати, що любов – це почуття, яке треба плекати протягом років, що любов неможлива без самопожертви та довготерпіння… Таке, ясна річ, мало кому сподобається, тому люди більш охоче вірять у казочку, що пропагує масова культура. Ніби від того, що в цю казочку вірять сотні мільйонів людей, вона перестане бути казочкою. Прикра помилка, за яку доводиться розплачуватися мільйонами розвалених шлюбів.

Автор: Михайло Лукін