Чоловік для створення сім’ї

Риси хорошого чоловіка

Поговоримо про чоловіків, що одружилися. Які вони, чоловіки для створення сім’ї? І які риси хорошого чоловіка відрізняють чоловіка-сім’янина від несімейної людини?

Спершу “віддамо за заслугами” представникам сильної статі. Бо часто причина невдач у сімейному житті – це зайва свобода дій чоловіків у сім’ї. Ні, зрозуміло, що шлюб – це не самітництво, ніхто не пропонує провадити аскетичний спосіб життя в шлюбі. Якщо чоловік і дружина помінялися обручками, то не потрібно думати, що їх свобода раз і назавжди “окільцьована”. Свобода має бути, але в рамках турботи про сім’ю і сімейне щастя.

Молоде подружжя може і повинне зустрічатися з друзями – разом або окремо. Найоптимальніший варіант, якщо це будуть сімейні зустрічі, бо інтереси та психологія неодружених, одружених і розлучених дуже сильно відрізняються.

Рано чи пізно подружжя адаптується один до одного і навіть інтимні стосунки стають не такими бурхливими, як у перші роки шлюбу. Їх інтерес один до одного притупляється. І подруги дуже болюче сприймають відмінність у взаєминах до одруження, у перші роки шлюбу і наступні роки сімейного життя. Адже спочатку в чоловіка було прагнення спілкуватися тільки з нею, а потім з’явилися передумови до повернення в колишнє коло приятелів. І вона все частіше відмічає, що тяга до домашнього затишку в чоловіка слабшає. Зустрічі з друзями супроводжуються випивкою. Починаються конфлікти в сім’ї.

Можливо, що жінка зустріла не того чоловіка для створення сім’ї, який підходив би їй по інтересах і захопленнях. Можливо, для неї цей чоловік не має рис хорошого чоловіка. Це не свідчить про те що він, такий-сякий, не хоче займатися домом і сім’єю, йому аби випити зі своїми дружками. Просто ця жінка цінує інші риси в чоловікові. І чоловік для створення сім’ї повинен мати інші інтереси і погляди, схожі з інтересами і поглядами дружини.

Які риси дружини хочуть бачити в майбутньому чоловікові?

У великих містах соціологи провели опитування жінок, щоб з’ясувати, яким має бути чоловік для створення сім’ї, і які риси повинен мати хороший чоловік. Найпопулярніші були відповіді: мужність, турботу, ласку, увагу, має приділяти час вихованню дітей у сім’ї, допомагати у виконанні домашніх, сімейних обов’язків, повинен прагнути проводити відпочинок разом із сім’єю.

Другим було питання, які з чоловічих рис дуже небажані? І на думку жінок, чоловік для створення сім’ї не має бути ледачим, не повинен зловживати спиртним, і не має бути пасивним і конфліктним. Дуже багато відповіли: не повинен зустрічатися з друзями, жертвуючи при цьому сімейним спілкуванням. Усі перераховані риси не є рисами хорошого чоловіка.

А декілька жінок закреслили анкету і написали: у чоловіках нічого не подобається. Вони усі однакові. Ну, я гадаю, що майже усі погодяться, що ця крайня думка невірна. Можливо, причиною стала сильна психологічна травма нанесена чоловіком.

При цьому, жодна жінка не вказала гармонію в сексуальних стосунках, як основу для щасливої сім’ї. А в анкетах, що стосуються причини розлучення, такі відповіді є, незадоволення сексом у шлюбі може стати причиною суперечок у сім’ї. При наступних розмовах з жінками з’ясувалося, що багато чоловіків не володіють елементарними знаннями про сексуальну обізнаність. Тобто, чоловік для створення сім’ї повинен володіти знаннями статевого життя, це одна з рис хорошого чоловіка, описана жінками, отже, вона дуже важлива для них. Гадаю, ніхто з цим сперечатися не буде.

Які риси в чоловіках жінки вважають негативними?

Як показало опитування, найбільше число розлучень пов’язане з пристрастю чоловіка до алкоголю. Тобто розлучення – один з наслідків алкоголізму в сім’ї. Жінки віддали перевагу навіть самотності і утриманню від інтимних стосунків, ніж жити з питущим, скандальним чоловіком, що вимагає статевої близькості.

Отже, від неуважного ставлення до дружини, від егоїзму виникла тріщина у взаєминах у сім’ї. І навіть бесіди про те, що потрібно більше часу проводити з сім’єю, а не з машиною, наприклад, не допомагають. Машиною із задоволенням займаюся, адже вона мене не підведе. А дружина – скільки не протирай клапани, все одно гримить. Ні-ні, та і ламатиметься. Відмічено, що після купівлі машини чоловіки починають повніти, фізична активність і навантаження знижуються. Усі бачили вранці – один йде на роботу пішки, бадьоро, розпрямивши плечі, буквально несе в собі заряд енергії. А інший ледве втискує в машину живіт, що розтовстів.

Майже єдине навантаження для таких чоловіків – статевий акт і те, у багатьох випадках його стимулює алкоголь. У результаті дружина не отримує задоволення і чоловік підозрює, що вона його не любить або в неї є коханець. Ось вам і знову сімейні конфлікти.

Чоловічий авторитет – це відносна величина, вона не дана раз і назавжди. Його потрібно формувати і постійно підтримувати – увагою, добротою, ласкою, турботою, а це якраз риси хорошого чоловіка, чоловіки, що мають їх, – це чоловіки для створення сім’ї, так кажуть жінки, значить, для жінок наявність цих рис важлива.

На жаль, багато сучасних чоловіків тягнуться до сімейних традицій, що існували в минулому і стараються турботи про себе перекласти на плечі дружини, а із себе скинути. Вони вважають, що завжди чоловік – голова сім’ї, а думка жінки порожня і необґрунтована. Бернард Шоу одного разу сказав хорошу річ із цього приводу: “Ідеальний чоловік – це той, хто упевнений, що в нього ідеальна дружина”.

Та все ж, більшість жінок вірять у чоловіків, в їх порядність і доброту, в усякому разі, сподіваються на неї і усіма силами борються за сім’ю. І чи не краще чоловікам пам’ятати про “високе звання своє”, стати чоловіками для створення сім’ї, прищепити собі риси хорошого чоловіка. Адже на батька дивляться діти в сім’ї, у першу чергу, син і беруть приклад. І в них теж будуть діти і щастя дітей, щастя сім’ї залежить від турботи, уваги, відповідальності чоловіка в сім’ї.

Автор: Наталя Дейнека