Роль батька у вихованні дочки

Як батькові виховувати дочку?

Роль батька у вихованні дочки дуже велика, всупереч думці багатьох саме батько може і повинен виховувати дочку. Якщо тато бажає, щоб його дочка виросла справжньою леді, то і ставитися до неї потрібно відповідним чином.

Як батьку виховувати дочку? Дорогі татусі, любіть своїх дочок. Дівчинка, яка отримала досить любові і ласки, напевне, виросте доброю і чуйною людиною. Буде прекрасною, розуміючою дружиною і чудовою мамою. Будьте ближче до дочки, надихайтеся її ідеями. Якщо вона просить вас пограти з нею і побути конячкою, то чом би і ні? Посадіть дівчинку на спину і покатайте її. Тато не повинен соромитися погодувати улюблену ляльку дочки і захоплюватися її вбранням.

І це дуже важливо. Якщо цього в сім’ї не буде, то в дівчинки може сформуватися хибне уявлення, що між статями (мамою і татом) лежить величезна прірва. Розвивайте в дівчатках кмітливість і не бійтеся задавати їм логічні загадки. Вони для них цілком під силу і, напевно, викличуть чималий інтерес.

Крім того, роль батька у вихованні дочки полягає в тому, що в чоловіків у сім’ї існує хороша здібність щось вселяти дитині. Таким чином, тато легко може вселити дочці, що вона може досягнути успіху в будь-якій справі. При цьому, навіювання буде набагато ефективніше, якщо тато залучається до внутрішнього світу дочки, активно цікавиться ним і вникає в нього.

Коли дочка підростає, батько повинен показати їй, що для нього дуже важлива її думка. А коли вона стане старшою, і в неї з’являться друзі-хлопчики, то дуже важливо, щоб чоловік – голова сім’ї, до них віднісся добре. І це необхідно для уникнення конфліктів у стосунках з дівчинкою. Що робити, коли дитина закохується на етапі дорослішання? У цей момент необхідно, щоб між батьком і дочкою збереглася довіра в стосунках. У будь-якому віці дівчинка повинна відчувати, що в неї є вірний захисник – тато.

Чому ж, все-таки, роль батька у вихованні дочки більша, ніж роль матері? Просто, якщо мати одна виховує свою дочку, то при її вихованні вона не розповідатиме дівчинці про усі негативні моменти, про усі негативні нюанси свого життя. Вона намагатиметься привнести до її життя тільки усе позитивне. І, тим самим, частина життя виявиться прихованою від дочки.

Але батько дівчинки знає, якою має бути дружина для створення щасливої сім’ї і продовження роду, тому він і дівчинку виховує в такому ключі, щоб у майбутньому йому не довелося червоніти за неї перед представниками тієї сім’ї, куди він віддасть свою дочку в якості невістки і дружини.

Тому батько розповідає дочці про усе. І, у свою чергу, дівчинка усі секрети розповідає татові. Чому саме з татом дівчинки люблять ділитися секретами? Бо татові можна розповісти про свої таємниці, і він їх нікому не розповість. Уявіть такий приклад: дівчинка розповіла батькові про щось важливе, з її погляду, і узяла з нього обіцянку, що така таємниця залишиться між ними. Потім дочка відійшла від тата, і він забув про цю розмову.

Тато не розповість нікому, оскільки не пам’ятає вже про цю розмову. І через місяць дочка знову торкнеться цієї теми. І обов’язково запитає, чи зберіг тато секрет? Тато, що давно про це забув, природно нікому не розповів. І дівчинка після цього ще більше йому довірятиме і гордитиметься.

А от мама в такій же ситуації визнає цю таємницю дочки чимось неважливим і навіть забавним, жартом, який, для забави, можна розповісти подружкам і разом похихотіти, які речі видає її дитина. Таке легковажне ставлення до дитячих секретів, нехай навіть несерйозних (для дорослих) буде негативним моментом для психічного розвитку дітей дошкільників. Дівчинка обов’язково розцінить таке розкриття своїх таємниць негативно.

А наступного разу дочка приховуватиме від мами вже серйозніші речі. І мама сама в цьому винна, потрібно бути уважнішою до прохань дитини. А ось для тата якраз усі секрети будуть відкриті. Тато для неї – найнадійніший сейф, де вона може зберігати усі свої секрети.

Шановні чоловіки, пам’ятайте, що роль батька у вихованні дочки полягає в тому, що для дівчинки тато стає своєрідним еталоном чоловіка і чоловічих вчинків. І надалі, вибираючи собі обранця, вона підсвідомо шукатимете в обранцеві риси свого батька. І знайшовши чоловіка зі схожими рисами, вона бачитиме в ньому опору і захист, як бачила опору у своєму батькові. А, у свою чергу, бути ніжною з ним і виконувати свою роль дружини в сім’ї вона навчиться в матері. Точно так, як і син навчиться в батька ставленню до жінки. Дорогі батьки, пам’ятайте, що модель майбутньої сім’ї закладається в дітях у ранньому дитинстві.

Автор: Валентина Стригун