Виховання дітей у прийомній сім’ї

Щаслива сім’я для прийомної дитини

Досить багато людей  виховують дитину в прийомній сім’ї. Бо для сім’ї стає трагічною ситуація, коли подружжя не може мати дітей за станом здоров’я. Саме через неможливість народити дитину люди наважуються на  виховання прийомної дитини.

В останні роки дітей у будинках дитини стало дуже багато. Але виховання дитини в прийомній сім’ї можливе тільки за відсутності в неї медичних протипоказань до усиновлення. А є і такі діти, в яких є медичні протипоказання до виховання в прийомній сім’ї, але з часом такі діти можуть бути усиновлені.

І при вихованні прийомної дитини, в якої є медичні протипоказання, можуть виникнути певні труднощі. Безперечно, в атмосфері сімейного щастя дитині набагато краще рости, ніж в умовах дитячого будинку.

Але далеко не усі батьки виховуючи прийомну дитину, готові створити їй усі необхідні умови для розвитку. І багато подружжів, узявши на виховання в сім’ю прийомну дитину, і виявивши в неї хронічні хвороби, відмовляються від неї. І можна уявити, як сильно така подія б’є по дитині. Таке ставлення до дітей дуже жорстоке.

Якщо ви наважилися усиновити дитину, щойно вона народилася

Багато подружжів побоюються брати на виховання прийомну дитину із самого моменту її народження. Адже в такому ранньому віці дуже складно дати точний прогноз на здоров’я дитини в майбутньому. Залишається тільки жалкувати за тим, що жінка і чоловік ставляться до усиновленої дитини не як до рідної, адже ніхто не дасть гарантії, що і рідна дитина народиться здоровою, вона теж може бути з вродженими вадами. Багато і таких безвідповідальних, слабких, безвільних і нікчемних людей, які відмовляються від своїх дітей, а вже виховати прийомну дитину в сім’ї, тим більше хвору, мало хто рішиться.

Якщо ви наважилися узяти на виховання прийомну дитину і берете її із самого народження, як рекомендують психологи, коли відставання в розвитку ще мінімальне, то маєте уявляти собі наступні речі. Ви повинні розуміти, що бракувало малюкові, чим він був обділений перебуваючи в дитячому будинку.

Отже, ви берете на виховання прийомну дитину. Якщо дитина новонароджена, то про жодне відставання і затримки розвитку не може бути і мови. І ваші завдання будуть такі ж самі, як і в рідної матері, яка доглядає і виховує дитину в сім’ї із самого народження. І в ці завдання входить не лише грамотний фізичний догляд, але і спілкування з дитиною. При правильному догляді за новонародженою дитиною в прийомній сім’ї, вона ні скільки не поступатиметься в розвитку дітям в інших сім’ях.

Якщо ви берете в сім’ю прийомну дитину у віці до 6 місяців

Якщо ви хочете узяти на виховання прийомну дитину у віці до 6 місяців, то в малюка може вже спостерігатися певні відставання в розвитку. Це може проявлятися, по-перше, у тому, що рухова активність у малюка недостатньо тривала і інтенсивна і в тому, що малюк не може зосередитися і майже не посміхається. По-друге, у тому, що реакція малюка на звернення дорослого може бути занадто довгою. По-третє, пожвавлення у відповідь дитини виступає не за її самостійною ініціативою, а тільки як реакція на якусь дію. По-четверте, у дитини може бути відсутньою реакція на іграшки.

Природно, усі діти індивідуальні і розвиваються по різному. І постеживши за дитиною, ви можете приблизно оцінити рівень її розвитку. І якщо дитина трохи відстає від однолітків, то не засмучуйтеся, оточіть її турботою, частіше спілкуйтеся. Якщо вона почне радіти вашій появі, стукати ніжками, зацікавиться іграшками, показаними вами, значить, усе йде чудово. Починайте спілкування з малюком, тримаючи його під грудьми і годуйте тільки на руках. Спочатку спілкуйтеся з ним, переважно, у цьому положенні і чергуйте його із спілкуванням у ліжечку.

Якщо ви берете на виховання прийомну дитину старше 6 місяців

Якщо ви наважилися узяти на виховання прийомну дитину старше 6 міс., то головним завданням буде налагодження афективно-особових зв’язків. Тут важливо зрозуміти, на якому етапі розвитку знаходиться дитина. Часто в дитячих будинках діти старше 6 міс. перебувають ще в стадії емоційного спілкування. У цьому випадку треба спілкуватися з нею також, як і з малюком першого півріччя, але незабаром почати переходити на стадію ситуативно-ділового спілкування. Добре в цьому випадку пограти з малюком в ігри: “Сорока-ворона”, “Коза рогата” та ін. Не засмучуйтеся, якщо дитина неохоче починає грати, не наполягайте. Просто поступово, знову пропонуйте їй ігри, чергуючи їх.

Більшість дітей люблять знаходиться на руках у батьків і при вихованні прийомної дитини в сім’ї, не позбавляйте її цієї радості. Навіть вступивши в етап ситуативно-ділового спілкування, багато дітей з дитячих будинків відчувають тягу до емоційних контактів. Тому, виховуючи дітей у прийомних сім’ях, не забувайте дарувати малюкові ласку, але не нав’язуйте. Проявляйте чуйність і терпіння і завоюйте довіру малюка, а в майбутньому і теплу прихильність.

Як виховувати дитину в прийомній сім’ї, якщо вона старше року?

Якщо ви прийняли рішення узяти на виховання прийомну дитину на другому році життя, то вона, напевно вже уміє маніпулювати з предметами і іграшками, але погано контактує з дорослими. Гра проходить окремо від спілкування і малюк не реагує на ваші слова, не прагне наслідувати ваші дії з іграшками. Ці явища свідчать про затримку психічного розвитку. У неї може бути відсутнім лепет або лепет занадто тихий і його мало. У подібній ситуації постарайтеся порозумітися з малюком, пропонуючи йому нові ігри та іграшки і починайте підключати емоційні контакти, але не потрібно їх йому нав’язувати відразу, вводьте їх поступово, щойно малюк почне їх приймати.

Виховуючи прийомну дитину, хваліть її за хороші вчинки, як і рідну. А якщо вона заслужила осуд, то не потрібно карати дитину, а просто покажіть, при цьому, як треба правильно зробити. Просіть дитину, щоб вона намагалася повторювати слова за вами і не сваріть, якщо в неї не виходить. Просто наберіться терпіння і незабаром у неї це вийде. Показуйте їй картинки, читайте з нею книжки. Якщо дитина радіє, радійте разом з нею. Якщо засмучена – пожалійте її. Але, пам’ятайте, що щасливі діти, не важливо, рідні чи прийомні, зростають тільки в щасливій сім’ї. Створіть тепло і гармонію в домі і виховуйте прийомну дитину в теплій атмосфері і вона швидко наздожене в розвитку своїх однолітків.

Автор: Валентина Стригун