Особливості галаго

Галаго живуть практично в кожному лісі і заростях кущів. При довжині тіла 20 см., хвіст сягає такої самої довжини. Його кінчик, як правило, забарвлений у темний колір, і розпушений на кінці. Звірятка маленькі, їх вага складає 300-350 гр.

На круглій голові розташовані великі очі і вуха. Галаго – звірятко нічне, і очі здатні бачити в повній темряві, що вкрай необхідне для нічного полювання. За допомогою виразного погляду вони встановлюють певні рамки при спілкуванні з родичами.

Поглядом галаго здатен виразити безліч емоцій – мордочка при цьому приймає найрізноманітніші вирази. Вушка абсолютно голі, і рухаються незалежно одне від одного, та ще і згортаються, що виглядає дуже кумедно.

Складна і складчаста будова вух робить галаго володарем щонайтоншого слуху. По звуку вони відстежують пересування комахи навіть у повній темряві, крізь листя. При пересуванні крізь гострі гілки вони передбачливо згортають цінні вушка, щоб не поранитися.

Де мешкає галаго?

Цей далекій родич мавп розповсюджений на всій території центральної Африки. Віддає перевагу сухим лісам, нерідко розташованим у гірських регіонах.

Переважно тримається дерев, і взагалі намагається бути вище від хижаків. Але іноді доводитися сходити вниз, де вони однаково пересуваються і на чотирьох, і на двох лапах. Задні лапки набагато сильніші за передні.

Пальці на лапах довгі, з кігтями. На кінчиках пальців є специфічні потовщення, які допомагають хапатися за гілки, не зісковзуючи при цьому. Міцно хапаючись задніми лапками за гілку, звільняючи передні кінцівки, звірятка вправно хапають комах, що пролітають повз них. Його спритність, особливо вночі, не дозволяє наміченій жертві втекти. Вдень галаго навпаки стає млявим.

Полюючи поодинці, вони нерідко утворюють невеликі зграї. Спілкуються галаго за допомогою різних звуків, передаючи практично будь-який сигнал або емоцію. Вісімнадцять основних звуків складаються в різні комбінації, утворюючи їхню «мову». Окрім звуків, використовуються різні рухи тіла і пози, а також дотик.

Після нічного полювання збираються невеликі групи (7-10 тварин) для сну, закликаючи один одного спеціальними криками. Сплять, часто, де припаде – у затишних і безпечних місцях. Нічний спосіб життя оберігає від денних хижаків.

Рятуючись від переслідування, вони з неймовірною спритністю стрибають по деревах. Стрибок на декілька метрів вперед з місця для галаго не складає значних труднощів.

Живлячись переважно комахами, вони із задоволенням ласують соком дерев, фруктами, стеблами рослин та їх насінням. Загалом, галаго вимушений живитися сезонною їжею. Вологий період надає в їжу комах, а в посуху в його раціоні переважає рослинна їжа.