Довгоп’ят

Довгоп’ятів відносять до мавп, і відрізняються вони від усіх своїх родичів екзотичним зовнішнім виглядом. Саме завдяки незвичайній зовнішності довгоп’яти стали героями безлічі фільмів і мультфільмів. Навіть по фото видно, що довгоп’ят дуже маленька тварина, чия маса тіла може не перевищувати 160 грам. (самці важать більше, ніж самки). Їх зріст складає близько 10-16 см, і вони легко поміщаються в долоні.

Крім того, ці невеликі звірятка мають хвіст у 30 см. і довгі лапи, за допомогою яких вони відштовхуються. На всіх кінцівках у них є довгі пристосовані пальці з потовщенням на кінчиках, які дозволяють таким звіряткам легко пересуватися по деревах.

Довжина їх стрибка може сягати парі метрів завдяки особливій будові ніг. У порівнянні з усім тілом голова цих тварин має набагато більший розмір, ніж усе тіло. А ще вона з’єднана з хребтом вертикально, що дозволяє повертати голову практично на 360˚. Довгоп’ят має великі вуха, які здатні чути звуки з частотою до 90 кГц (людське вухо здатне сприймати звук лише з частотою до 20 кГц). Вуха разом з хвостом не вкриті шерстю, на відміну від решти тіла, що вкрита короткою шерстю.

На його мордочці є мімічні м’язи, які дають можливість тварині змінювати його вираз. Унікальною особливістю цього звірятка є великі очі. Їх діаметр може складати до 16 мм. У темноті вони світяться і дозволяють йому чудово бачити.

Особливості життя довгоп’ята

Найчастіше вони мешкають у густих лісах, на деревах. Саме на дереві вони проводять більшу частину часу. Ці тварини є дуже полохливими, тому вдень ховаються в густому листі. А от вночі вони стають спритними мисливцями, які виходять на полювання, щоб поживитися.

Пересуваються вони по деревах за допомогою стрибків, а от хвіст у такому разі служить у них для балансування. Вони ведуть поодинокий спосіб життя і дуже рідко спускаються на землю. За добу ця невелика тварина може здолати до 500 метрів, обходячи місце проживання. Зі світанком довгоп’яти ховаються на деревах і сплять.

Якщо це звірятко чимось невдоволене, то може видавати дуже тонкий писк, який людина не завжди може почути.

Живлення довгоп’ята

Як правило, довгоп’ят живиться комахами. На відміну від усіх інших мавп вони вживають тільки тваринну їжу. Під час полювання вони тривалий час знаходяться у вичікуванні, поки здобич сама до нього не підійде або знаходитиметься на відстані одного стрибка.

Своїми руками довгоп’ят може тримати ящірку, коника і будь-яку іншу комаху, яку вони відразу з’їдають. За день довгоп’ят може з’їсти стільки їжі, яка складатиме приблизно 10% від його ваги. Крім того, у нього є багато природних ворогів, до яких можна віднести хижих птахів (сов).

Люди безліч разів намагалися приручити цю тварину, але ці звірятка дуже велелюбні, через що постійно робитимуть спроби втекти.

У середньому довгоп’ят живе близько 10 років. Рекорд тривалості життя в неволі цієї тварини склав 13,5 років.