Нові види тварин, що були відкриті в 2016 році

Природа не перестає дивувати своєю різноманітністю: лише за останні десять років біологи виявили більше 100 000 нових видів тварин і рослин. Вони схожі на героїв фантастичних фільмів, ховаються у важкодоступних куточках планети і виживають в екстремальних умовах. Розповімо про найцікавіші відкриття року, що пішов.

Арктична бархатниця, Аляска

У 2016 році на Алясці знайшли новий вид метеликів – це гібрид двох інших споріднених видів, однаково пристосованих до виживання в суворих північних широтах. Осикові і ялинові ліси по берегах річок Юкон і Танана колись у давнину були вільні від льоду. У той час два види тундрових бархатниць почали схрещуватися, і з часом їх потомство оформилося в окремий вид. Від спорідненого виду їх відрізняють лише білі плями на нижній стороні крилець, а також більший розмір і темне забарвлення. Арктичні красуні пристосувалися до холодів, які не можуть витримати інші метелики: їх організм виробляє природний антифриз, що не дає їм замерзнути.

Восьминіг «Каспер», Тихий океан

Глибоководний апарат Deep Discoverer зробив практично випадкове відкриття: з його допомогою океанологи знайшли у водах Гавайського архіпелагу абсолютно незвичайного восьминога. Дослідники планували забрати геологічні зразки з підводного хребта Некер, але в процесі пристрій виявив чудову істоту. Тварина не була описана раніше і не належить до жодного відомого виду: вона мешкає на неймовірній для головоногих глибині – більше 4000 м. У нього відсутні плавники, не розвинені м’язи і бракує пігментних клітин хроматофор – саме тому восьминіг майже прозорий і нагадує привида Каспера з діснеєвського мультику. На честь його восьминіг і дістав свою назву.

Під час спостереження за новим видом морські біологи з’ясували, що для нього характерна незвичайна стратегія батьківства. Самиці «примарних» восьминогів піклуються про яйця, поки потомство не вилупиться, а через низькі температури, що переважають на глибині, це відбувається досить довго – іноді до декілька років.

Пустельні бджоли, Юта, США

Американські ентомологи описали новий вид бджіл, які гніздяться прямо в піщанику. Комахи виживають в умовах високих температур, дефіциту ресурсів і, щоб врятуватися від жари, риють нори, а не будують вулики. Бджоли розширюють невеликі отвори за допомогою води, роблячи піщаник схожим на пористий сир. За словами учених, ця гірська порода – надійне житло, що дозволяє комахам бути в безпеці і безвилазно знаходитися в ньому місяцями. Новий вид бджіл названий на честь народу пуебло, який жив у тих же місцях і умів майстерно обробляти піщаник. Дорослі бджоли мають 10-14 мм у довжину, їх можна зустріти з квітня по червень, під час сезону цвітіння. Декілька бджолиних гнізд було знайдено в пустелі на півдні штату Юта і знаменитій каліфорнійській Долині смерті.

Голі сліпі риби, Ірак

Навесні 2016 року в курдському регіоні Іраку учені виявили дуже дивний вид риб. Вони належать до гольців з родини лососевих, мешкають у недоступних підземних струмках і не мають ні очей, ні луски. Через сильні дощі, повені і підвищення рівня ґрунтових вод у північних горах Загрос сліпі риби були викинуті на земну поверхню. Більшість безпорадних істот з’їли птахи, але іракські біологи встигли відібрати декілька екземплярів для досліджень. У результаті було встановлено, що це новий, раніше невідомий вид гольця. Шкіра цих риб абсолютно позбавлена не лише луски, але і пігментів. Припускають, що вони живляться бактеріями на стінах печер, але про біологію цього незвичайного виду ученим більше ніщо не відомо. Джерело, що несподівано з’явилося, незабаром вичерпалося, і риба тепер знову прихована під землею.

Павук у формі магічного капелюха, Індія

У гірських лісах індійського штату Карнатака біологи знайшли новий вид павука. Його форма тіла нагадує магічний капелюх з книг про Гарі Потера. Отже вченим не довелося довго придумувати ім’я для нового виду: його назвали на честь капелюха мага Годріка Грифіндора.

Здібність маскуватися в павука вражаюча: за необхідності він зіщулюється так, що нагадує формою усохлий листок, який нічим не відрізняється від інших листків на дереві.

Волохатий краб, Індійський океан

Учені зі Саутгемптонського університету (Великобританія) виявили в глибоководних термальних джерелах Індійського океану волохатого краба і кілька інших невідомих раніше істот. Подібні термальні джерела утворюються через тріщини в морському дні, з яких в океан поступає неймовірно гаряча (до +300 °С!) мінералізована вода. Нові види океанічних мешканців були знайдені поблизу таких джерел на глибині 2,8 км.

«Медуза-НЛО», Тихий океан

У квітні 2016 року учені із США відкрили новий вид медузи. Зовнішній вигляд унікальної істоти дуже нагадує НЛО: тіло покрите спеціальними сенсорами, які починають світитися від щонайменшого дотику. Біологи вважають, що таким методом медуза відлякує хижих риб та інших підводних мешканців. Незвичайне створіння вдалося зафіксувати за допомогою роботизованого апарату, який може опускатися на велику глибину, витримуючи тиск води. Відкриття було зроблене на глибині 3700 м. Тварину віднесли до класу хижаків, оскільки вона живиться не лише коралами, але і маленькими рибами і планктоном. Фахівці розповіли, що «Медузи-НЛО» можуть перебувати в нерухомому стані по декілька днів. Тільки після дотику потенційної здобичі до сенсора вони починають різко рухатися і хапають її щупальцями.

Дельфіни, Бенгальська затока

Серед відкриттів 2016 року – не лише комахи і мешканці океанських глибин: у Бенгальській затоці американські учені виявили два нові види морських ссавців. Це дельфіни, споріднені білому китайському горбатому дельфінові і індійській афаліні. Фахівці виявили в них ряд генетичних відмінностей, що дозволяють вважати цих ссавців представниками нових видів. Така поява біля берегів Бангладеш – цілком природний процес: у водах Бенгальської затоки дійсно існують особливі умови, сприятливі для формування генетично унікальних організмів, – біологічно багатий, але ізольований морський ландшафт, на думку учених, може призводити до виникнення нових видів.

Веселкова змія, Лаос

Територією численних відкриттів стала дельта річки Меконг на півострові Індокитай: тут фахівці Всесвітнього фонду дикої природи виявили 163 нові види тварин і рослин. Одна із самих незвичайних істот, знайдених у Лаосі, – змія з веселковими смужками на голові.

«Клингонський» тритон, В’єтнам

На берегах річки Меконг у В’єтнамі учені знайшли дивного тритона. Він відрізняється яскравим червоно-чорним забарвленням, хоча мешкає в зеленому ландшафті.

А на таїландському острові Пхукет виявили не менш фантастичну ящірку: пхукетська рогата деревна агама схожа на маленького дракона – її голова і спина усіяні довгими шипами.

Автор: Олексій Железнов

А наприкінці нашої розмови, пропонуємо вашій увазі мапу світу, на якій вказано, де були знайдені ці дивовижні тварини.