Проблема алкоголізму в сім’ї

Алкоголізм у сім’ї – крах сімейного щастя

Одна з основних проблем сучасних сімей – це проблема алкоголізму в сім’ї. Саме проблема алкоголізму в сім’ї, для тих, що одружилися, є однією з головних причин розлучення. Бо вживання спиртних напоїв – це основний чинник, що призводить до взаємного відчуження, оскільки в питущої людини відсутня критика власної поведінки і вона не здатна вийти з конфлікту правильним шляхом. І стає ясно, що створити щасливу сім’ю і набути сімейного щастя в таких умовах не вдасться.

Соціологами був проведений детальний аналіз конфліктних ситуацій і скандалів у молодих сім’ях у перші роки шлюбу. І з’ясувалося, що в суперечках, які виникають з тієї чи іншої причини, подружжя не звертає уваги на вживання алкогольних напоїв, тобто не бачить спочатку причину конфлікту і не усвідомлює проблему алкоголізму в їх сім’ї. З’ясування стосунків у них призводить до виплеску емоцій, а виплеск емоцій – до конфлікту в сім’ї. Люди запам’ятовують усю образу, нанесену їм, пам’ятають усе образливе, що їм сказали. І, у результаті, переконуються, що вони не зійшлися характерами.

Але, от коли відбувалося це з’ясування стосунків? У стані алкогольного сп’яніння чи на тверезу голову? Це питання конфліктуючі сторони собі не ставили. Тобто знову ж таки, недооцінили проблему алкоголізму, що зароджується в них у сім’ї. Адже сварки під час алкогольного сп’яніння супроводжуються спалахами емоцій, емоційною нестриманістю і проявом необґрунтованих ревнощів у грубій, цинічній формі, а нерідко і рукоприкладством. У результаті, дуже швидко розвивається відчуженість, з’являється взаємна недовіра один до одного.

Дія алкоголю на жінок і чоловіків

Якщо для жінок емоційна нестриманість характерна і в тверезому стані, то чоловік стає запальним і цинічним, втрачає витримку під час алкогольного сп’яніння або страждаючи з похмілля. Найбільше число злочинів у сім’ї відбувається після вживання алкоголю. Бо реакція у відповідь дружини на поведінку свого п’яного чоловіка зрозуміла. А запальність чоловіка продиктована слабкістю нервової системи, яка з’являється після вживання спиртних напоїв. І втрата мужності таким чоловіком у сім’ї спричиняє за собою втрату поваги з боку дружини.

Існує думка, що алкоголь підвищує любовний потяг у чоловіків і жінок, допомагає налагодити контакт з протилежною статтю. І справді, алкоголь загострює емоції і почуття (на час), стирає грані і перешкоди в спілкуванні, але при цьому втрачається тонкість почуттів, відсутній романтичний трепет, ніжне ставлення один до одного, яке характеризує усі закохані пари. Таким чином, почуття виявляються неповними, неприродними, оскільки алкоголь стирає романтичну багатогранність любові, залишаючи лише алкогольний потяг.

Ще один серйозний момент, якщо в алкогольному сп’янінні в подружжя були інтимні стосунки і сталося “п’яне зачаття”, то жінка, протверезівши, замислиться, чи треба зберігати вагітність, чи буде розвиток плоду нормальним і чи народиться повноцінна дитина в сім’ї? А переривання вагітності – сильний удар, що в багатьох випадках призводить до руйнування любові. Отже, алкогольна любов зруйнує істинну любов і сімейне щастя.

Проблема алкоголізму і в тому, що він губить душевні риси людини і притуплює прагнення людини до власного вдосконалення і свого супутника життя, їх взаємин. Виходить, що алкоголь – головний ворог любові. І усвідомлення цього відбувається на пізніших стадіях подружнього життя. Відчуження досягає такої сили, що подружжя вимотує один одного і не усвідомлює, що відбувається, не усвідомлює, що це – наслідки алкоголізму. Якщо конфлікти відбуваються при дітях у сім’ї, то постраждають і діти. Якщо проблема алкоголізму в сім’ї з’явилася, а це часто відбувається непомітно, то страждають стосунки між усіма членами сім’ї. Фінал трагічний: розлучення, зіпсоване дитинство, розхитана психіка в людей, які оточують питущу людину.

У будь-якій сім’ї, час від часу виникають конфлікти, пов’язані з розподілом обов’язків у сім’ї. Подружжя з’ясовує стосунки, кому більше дістається клопоту по дому. Жінка в сім’ї, вважаючи, що усі обов’язки дісталися їй, стає тираном, зривається на чоловіка і дітей. А чоловік до дітей ласкавий, уважний, піклується про них, у той час, як мати сварить усіх членів сімейства. Між подружжям розірваний зв’язок з розподілу домашніх обов’язків, немає одностайності у вихованні дітей у сім’ї. І чоловік шукає порятунку в чарці, починає випивати. І приклад доброго і уважного батька, що хоч і випиває, міцно осяде в дитячій психіці і пам’яті і спотворяться поняття про хороше і погане, спиртне стане здаватися невід’ємною частиною хорошої людини. І помилки повторяться, щасливий шлюб створити в дітей навряд чи вдасться.

Чому сімейний алкоголізм складно перемогти і в чому його небезпека?

Алкоголь – це наркотик, отрута, і з проблемою алкоголізму в сім’ї боролися і продовжують боротися багато віків. Але також з віками в народі укоренилася думка, якщо людина вживає алкоголь – то поганого в цьому небагато. І багато хто починає виправдовувати себе, прикриваючись громадською думкою, традиціями, святами та іншими ситуаціями і не усвідомлює проблеми алкоголізму в себе в сім’ї. Багато хто починає виправдовувати свою пристрасть до алкоголю невдалою любов’ю. І ці невдалі ловеласи, що стали прихильниками “зеленого змія”, остаточно, у міру розкладання особи, переходять у категорію явних невдах. Це давно відома закономірність.

Складно зжити “помилкові традиції”, які негативно відбиваються на нашому житті. І сучасна людина потребує підтримки у важких житейських ситуаціях і підтримка ця потрібна, передусім, від членів сім’ї. Потрібен теплий відгук, духовне взаєморозуміння. І усе це не зможе замінити ілюзія життєвого благополуччя, яку на якийсь час створює вживання алкоголю та інших наркотиків.

Поки що ми можемо лише намагатися достукатися до людського розуму, щоб він усвідомив, що будь-яке вживання алкоголю, у будь-яких дозах і з будь-якого приводу – це зло, це підступний ворог, передусім, для самої людини. Від алкоголю гинуть паростки благородного, великого почуття у взаємовідносинах союзу людей, які люблять один одного.

І необхідно усвідомлювати повною мірою проблему алкоголізму в сім’ї. І треба викорінювати цю проблему в зародку, виривати її зі свого життя, видаляти, як хвору пухлину, знищувати, без права на амністію і помилування. Адже алкоголь – це не ворог, це більше, ніж ворог. Бо ворог – може стати другом. Алкоголь же – не стане другом ніколи.

Автор: Наталя Дейнека