Як налагодити відносини з чоловіком. Частина 2

Чоловік постійно ображає і принижує

У цій статті мова піде про ситуації, коли чоловік постійно ображає і принижує свою дружину. Чому так відбувається в багатьох сім’ях, що криється за чоловічою грубістю, як на неї реагувати і що з цим можна зробити?

Чому чоловік постійно ображає дружину?

Причин, чому чоловік постійно ображає і принижує свою дружину, може бути декілька. Але якою б не була причина, така поведінка свідчить, як мінімум, про невихованість і повну нетактовність цього чоловіка, якого і чоловіком то можна назвати з дуже великою натяжкою. Але все-таки, знати ці причини корисно, якщо ви, все-таки, вірите в сімейне щастя, попри все і дійшли висновку, що можна і треба простити свого чоловіка.

Чоловік може ображати дружину через прагнення до самоствердження

Часто чоловіком, що ображає і принижує свою дружину, рухає почуття самоствердження. Прагнучи принизити дружину, такий чоловік прагне піднятися над нею і утішити свою самолюбність. Відбувається так, в основному, у тих сім’ях, де дружини дуже успішні і досягають успіху, а їх чоловіки – сильно відстають від них і виглядають «бридкими каченятами» на їхньому фоні.

Природно, не усім чоловікам такий стан подобається. Але, будучи ледачими і безініціативними, вони не прагнуть ні до яких досягнень і не хочуть нічого домагатися. А їх успішна дружина, що рішуче і сміливо йде по життю, може не давати їм спокою. От і прагнуть вони над нею поглумитися, щоб хоч так, удома, показати, хто в сім’ї головний.

Звичайно, своєю поведінкою чоловік породжує безліч конфліктів у сім’ї, адже рішучі і успішні в житті жінки не терпітимуть такі приниження і образи від чоловіка. Сімейні сварки виникають постійно і майже завжди закінчуються розлученням у сім’ї. І відбувається усе це через те, що не усі можуть спокійно радіти успіхам інших людей, у тому числі і близьких і заздрять їм. Тобто рухає такими чоловіками самолюбність і заздрість.

Чоловік принижує і ображає дружину через страх її втратити

Бувають випадки, коли чоловіки прагнуть до приниження почуттів своєї дружини через боязнь її втратити. Такі випадки відомі, їх досить багато. Здавалося б, якщо не знаєш, як утримати улюблену жінку в сім’ї, будь з нею ласкавий, проявляй увагу і турботу, допомагай і підтримуй в усьому, загалом, розкрій у собі усі риси хорошого чоловіка.

Але чоловіки свідомо намагаються понизити самооцінку дружини, кажучи подібні фрази: «Та кому ти потрібна, окрім мене?» чи «Подякуй, що я з тобою все ще живу. Інший чоловік завів би собі коханку на моєму місці або, взагалі пішов би від тебе». Фрази можуть бути різними, але усі зводяться до однієї думки: «Ти нічого з себе не являєш, нікому ти не потрібна, тому не намагайся від мене піти, а то, зовсім залишишся одна».

Життя самотньої жінки – перспектива безрадісна. І багато жінок внутрішньо погоджуються з такими «умовляннями» чоловіка і вважають, що, дійсно, мають бути йому вдячні, за те, що він дав їм. Хочеться запитати в них: «А що він, власне дав вам? Щоденні образи і приниження? Ну, це невелика заслуга».

Дуже часто такі чоловіки самі нічого не являють і самі не привабливі в очах інших жінок і знають про це. Тому і бояться втратити дружину. Саме страх рухає такими чоловіками, примушуючи грубити і ображати свою дружину. Якщо в першому випадку чоловіки прагнуть принизити дружину, щоб відчути верх над нею, то ці чоловіки просто бояться. Тобто рухає ними страх самотності.

Чоловік – деспот, знущаються над дружиною, постійно ображаючи і принижуючи її

Часто чоловіки, що грають ключову роль у сім’ї, насолоджуються своєю владою і стають справжнісінькими домашніми тиранами. Так буває в тих випадках, коли дружина економічно повністю залежна від такого чоловіка. Розуміючи, що дружина в його владі, фінансово залежить від нього і нікуди не подінеться, чоловік поводиться подібно до диктатора і встановлює свої правила, ображаючи і принижуючи дружину.

Все-таки жіноча емансипація торкнулася далеко не усіх жінок. І багато жінок є хранительками домівки, тобто домогосподарками. Вони створюють домашній затишок і є цілком улюбленими і люблячими дружинами, підтримуючи свого чоловіка, який прийшов додому з роботи. Але, на жаль, не усі жінки-домогосподарки живуть у щасливих сім’ях. Деяким і дістаються чоловіки-тирани, які постійно принижують і ображають дружин, користуючись своїм становищем. Тобто рухає ними жадання влади і повної переваги.

У чоловіка пройшла любов і прийшли приниження і образи

Часто чоловік починає нехтувати жінкою, ображати і принижувати її, коли в нього не залишилися з нею жодних почуттів. Як то кажуть: «Пройшла любов, пов’янули помідори». Так часто буває, коли причиною одруження є не любов і прихильність, а просто закоханість або, зовсім, дозвільна цікавість.

Виникає питання, а навіщо треба ображати і принижувати дружину? Не подобається вона більше тобі, але ж можна піти від неї. Тут грає роль нерішучість таких чоловіків. Звичайно, багато представників сильної половини знаходять у собі сили зізнатися, що стосунки себе зжили і покласти їм край. Звичайно, такий вчинок – це теж далеко не ідеал для зразка, але це чесніше, ніж постійно принижувати свою дружину і грубити їй.

Але багато чоловіків, розлюбивши дружину, не наважуються від неї піти, адже важко кинути свої звички, пов’язані з такою-сякою, але сім’єю. А багато хто просто боїться йти і залишитися самому, а на нові стосунки ще треба зважитися, і немає гарантії, що вони складуться вдало. Виходить, що піти від дружини чоловік боїться. Але і любити вже не любить. У результаті і сам мучиться і дружину свою зневажає. Тобто рухає такими чоловіками нерішучість і безвихідь.

Звичка принижувати і ображати – чоловічий комплекс, що йде з дитинства

Дуже багато наших комплексів, страхів і звичок йдуть з дитинства. Можна навіть сказати, що більшість з них. Так уже повелося. Не даремно кажуть: «Що посієш, то і збереш». Будь-який комплекс, будь-який страх, навіть маленький, «посіяний» у дитині батьками в дитинстві, загрожує перерости, з часом, у дуже погану рису вдачі. Звичайно, так відбувається не завжди, але дуже часто.

Якщо батько в сім’ї часто грубить матері і ображає її, то таким прикладом він виховує сина, який бачить таке ставлення до матері і вбирає його, як губка. Роль чоловіка у вихованні сина дуже велика. Іноді навіть простого прикладу вистачає, щоб хлопчик перейняв якусь рису вдачі батька і узяв її собі «на озброєння». А якщо такі приклади батько подає постійно, то не дивно, що хлопчик зростає таким же безцеремонним грубіяном. Тобто рухає ними звичка, їх комплекс, щеплений з дитинства.

Чоловік постійно принижує і ображає дружини через погане виховання

Таке, на жаль, теж часто буває. Виховання теж буває різним. Якщо батьки не присікали подібну поведінку в дитини з дитинства, то вона закріплюється і входить у звичку. Замість того, щоб прищепити дитині потрібні манери поведінки в суспільстві, батьки своєю бездіяльністю виростили всяку відсутність манер у дитині. Адже хорошій поведінці теж потрібно учити, самостійно дитина цьому не навчиться.

Чоловіки, виховані так само, ображають і принижують не лише дружину, але і дітей, інших родичів, знайомих і оточуючих. Ну, немає в них гальм, і діють вони так, як звикли. Можливо, самі вони навіть не вважають це образою. Адже це їх звичка, вони так діють на автоматі і починають не розуміти, якщо хтось їм робить зауваження. А потім ображають і його. На будь-яке зауваження, на будь-яку незгоду вони реагують образою. Можуть образити і принизити, якщо просто в поганому гуморі. Тобто рухає ними дратівливість.

Жінки можуть провокувати своє приниження і образу

А чи може жінка сама спровокувати своє приниження і образу? Давайте подумаємо. Вивести з себе можна навіть найбільш урівноваженого чоловіка і нарватися на неприємні слова від нього. А якщо наш чоловік зовсім не страждає зайвою урівноваженістю? Тоді роздратувати його ще простіше.

Так, чоловіки можуть перебільшувати і часто навіть занадто сильно. А чи можуть це робити жінки? Звичайно, можуть, чому ні? Не лише чоловіки можуть зводити оточення своїми словами і причіпками. Жінки теж можуть це робити і цілком успішно. У багатьох випадках дружини намагаються змусити чоловіків ревнувати. У відповідь вони можуть почути образи і грубість з боку чоловіка.

Звичайно, у відповідь на постійні образи і докори жінок чоловіки можуть реагувати по-різному. Найбільш флегматичні чоловіки просто не помічають їх, повністю ігнорують і цим ще більше злять жінок. Хтось побоюється дружин, сприймають їх висловлювання занадто близько і всіляко прагнуть догодити жінці. Найбільш рішучі і упевнені в собі чоловіки йдуть від таких дружин і не з’являються більше в їх житті. Але є такі, які не йдуть, а починають у відповідь ображати і принижувати жінок. І рухає ними почуття образи і досади.

Чоловік може ображати жінку, коли він п’яний

Неможливо створити щасливу сім’ю, якщо чоловік – алкоголік. Ви знаєте благополучних алкоголіків? Я – ні. І якщо проблема алкоголізму в сім’ї міцно укоренилася, то про сімейне щастя мріяти не доводиться, якщо цю проблему не викоренити.

Якщо вас ображає п’яний чоловік, то алкоголізм грає тут непряму роль. Є дуже цікаве прислів’я: «Що у тверезого на розумі, то в п’яного на язиці». Алкоголь тільки оголяє проблему, яка прихована усередині тверезої людини і примушує її висловлювати усе вголос.

Автор: Костянтин Леонов