Діти шумлять і заважають сусідам

Сусіди скаржаться на шум і дитячий тупіт

Дуже часто молоді батьки стикаються з ситуацією, коли їх дитина шумить у квартирі і заважає сусідам, особливо, якщо сусіди – літні бабусі і дідусі. Як відомо, люди у віці важче переносять шум дітей і реагують на це набагато гостріше і болючіше. І в цій статті піде мова, що робити, якщо сусіди скаржаться на шум і дитячий тупіт.

Навіть єдина дитина в сім’ї здатна позбавити спокою і батьків і сусідів. Звичайно, якщо дитина повільна і більше любить настільні ігри і головоломки, то таких проблем виникнути не повинно. Але це буває досить рідко. А як бути, якщо дитина гіперактивна і переміщається і домом, і вулицею, виключно бігом і підстрибом?

Ситуація стає ще гіршою (для сусідів), якщо сім’я багатодітна і в сім’ї три дитини чи більше. У цьому випадку про спокій доведеться тільки мріяти. Діти від двох до шести років – це маленькі вічні двигуни, що не знають спокою. І така поведінка – зовсім не ознака розпещеності дитини, а необхідність для її розвитку, продиктована її фізіологією.

Дитиною рухає цікавість, і вона прагне усе пізнати. Крім того, основний засіб розвитку дитини в цьому віці – це ігри. Граючи, дитина розвивається і, на жаль, це не проходить безслідно для слуху батьків і сусідів. Дитина заважає сусідам своїми іграми і сусіди скаржаться на шум і дитячий тупіт.

Які наслідки можуть бути, якщо діти шумлять в оселі?

Коли діти шумлять в оселі, то конфлікти між батьками і їх сусідами знизу або за стінкою можуть бути дуже сильними. Нерідко в таких випадках справа доходить до заяв у поліцію і судових розглядів.

Звичайно, шум від дітей в оселі і шум від дорослих (наприклад, від п’яних) – це різні речі. Проблема алкоголізму в сім’ї – річ серйозна і дорослі люди знають, що вони спричиняють незручності іншим людям і шумлять усвідомлено. Коли шумлять діти, то це не означає, що дитина вередлива або уперта і просто шкодить. Діти шумлять, бо це їх фізіологічна потреба.

Але, незважаючи на це, поліція і суди частенько беруть до розгляду заяви від людей, які скаржаться на шум і тупіт сусідської дитини. Напевно, багато хто знає, що за законодавством допускається не дотримання тиші з 8-00 ранку до 22-00 ночі. Але цей запис у законі не захищає батьків маленьких непосидьків від судових розглядів.

Відомі випадки, коли суд вставав на бік потерпілих і зобов’язував батьків “контролювати поведінку своїх дітей і їх дії в житлі”. Звичайно, такі випадки зустрічаються досить рідко в судовій практиці, але, якщо людина представить медичні докази, що дитячий шум завдав шкоди її здоров’ю, то суд встане на її бік.

Що робити, якщо діти шумлять і заважають сусідам?

Як вчинити, якщо сусіди скаржаться на шум і дитячий тупіт? З одного боку, якщо встати на бік сусідів, то можна їх зрозуміти. Чому вони повинні страждати, якщо поблизу шумить чиясь дитина? Але, з іншого боку, наскільки правильним обмежувати ігри і активність своїх дітей у власному домі? У цьому випадку, просто необхідно знайти компроміс, щоб у виграші опинилися усі: і батьки, і сусіди, і сама дитина.

Що зробити для виключення або зменшення дитячого шуму в квартирі?

  1. Чекаючи народження першої дитини можна заздалегідь провести ремонт у квартирі і підвищити її звукоізоляцію. Для цього в стінах і підлогах можна прокласти спеціальні, звукоізолюючі матеріали.
  2. Якщо немає можливості, прокласти звукоізоляцію, то можна постелити на підлогах ковролін. Ковролін досить добре поглинає звук.
  3. Придбати для дитини домашні тапочки на м’якій підошві.
  4. Оформити дитину в садок, якщо вона ще не відвідує дошкільну установу. Коли дитина йде в дитячий садок, то весь ранок і більшу частину дня вона проводить у садку. І сусіди зітхнуть з полегшенням і батькам (мамі) буде спокійніше удома.
  5. Більше часу проводити на вулиці, особливо влітку. Це буде корисно навіть не стільки для спокою сусідів, скільки для розвитку самої дитини. Сидячи удома і нікуди не виходячи, діти розвиваються гірше. А прогулянки дитячим майданчиком, парками і скверами дуже корисні і для самої мами і для її малюка.

Крім того, можна відвідувати дитячі, музеї, виставки, кафе з дитячим майданчиком. Можна разом з дитиною ходити в басейн і навчати малюка плавати. Таким чином можна знайти корисне проведення часу і зайняти цікавою справою і дитину, і себе. Тобто треба створити умови для рухливих ігор дитини зовні дому. І тоді часу і бажання пошуміти в квартирі в дитини буде значно менше.

Автор: Оксана Волкова