Що означає стати дорослим?

«Дитинко, намагайся подорослішати!», «Коли ти врешті подорослішаєш?». Такі й подібні раптові запрошення до дорослості стосуються всіх хлопців та дівчат цього віку.

Однак коли хтось несподівано запитає: «Але коли ви ставитиметеся до мене як до дорослого?», то більшість починає повторювати «поради доброї тітоньки».

Коли хтось є дорослим, чи, як ми часто говоримо, зрілим? Яблуко зріле, коли воно смачне. Коли його можна з’їсти. Це означає, що людська істота тоді зріла, коли її можуть «спожити» інші; коли вона досягла належного ступеня людської природи, коли має здатність задовольняти «голод» інших, давати їм смак і приємність.

Зустріч зі зрілою особою – це велика радість.

Різні види зрілості

Є біологічна зрілість – це зрілість тіла, спільна для всіх живих істот. Фізіологічно чоловіка та жінку вважають зрілими у віці 25 років, якщо ніщо не порушило їхнього процесу росту. Є психологічна зрілість. Це повільний зріст людської особи, її здатність жити, бути вільною, вміння любити, залишатися у стосунках з іншими і з дійсністю. Кожна особа проходить свою особисту еволюцію – деякі люди досягають повної зрілості у віці 20-22 років, тоді як інші навіть у віці 50 років поводяться «як діти».

Виміряти зрілість

Немає мірки, з допомогою якої можна було б виміряти зрілість. Однак існують деякі риси, які притаманні зрілій людині. Це риси, які мусить засвоїти підліток, коли прагне стати дорослим.

Вік дозрівання – це той період життя, коли людина переходить від мрій до плану. Образно кажучи, це період зелених яблук. Поволі через стосунки зі світом дорослих, шкільні знайомства, професійну формацію, підліток починає свій проект життя. Він уже не будує його на дитячих фантазіях («Я хочу бути воротарем найвідомішої футбольної команди»), а базується на конкретній дійсності («Я буду програмістом»).

У цьому розділі показано деякі риси, завдяки яким ми стаємо дорослими. Деякою мірою вони доповнюють одна одну. Ці риси повинні поєднуватися, щоб створити єдиний у своєму роді проект дорослої особи.