Тібетська макака

Погодьтеся, цей серйозний погляд, сірі бакенбарди і довга борода надають тібетській макаці, або макаці Давида, проникливий і умиротворений вигляд навченої досвідом людини.

Населяють ці істоти субтропічні джунглі в південних провінціях Китаю. У своєму відособленому світі вічнозелених листяних лісів на висоті від 800 на 2500 метрів, макаки Давида проживають спокійне життя тривалістю в двадцять років.

Більшу частину часу вони проводять на землі в пошуках улюбленої їжі – квітів, фруктів, листя і насіння. Якщо пощастить, тібетська макака із задоволенням поласує комахами.

У групах тібетських макак панує строга дисципліна і всі дії відповідають встановленій ієрархії – будь то розчісування шерсті або турботи про потомство. У домінуючих самців завжди є свої улюбленці серед непосидючих малюків, за якими вони дбайливо доглядають.

Знаючи про це, інші самці в будь-який момент готові принести головному в групі його улюбленого вихованця. У кожної самиці в групі народжується лише один малюк, що своєю сріблясто-чорною шубкою із самого народження нагадує мудрого старця.