Макака-наїзник

Макаки – істоти надзвичайно товариські і завести дружбу з тими, хто припав їм до душі, для них справа лише кількох хвилин. Варто тільки включити чарівливість, і ти вже верхи на олені, який із задоволенням виконує роль вірного супутника.

Забавну сцену з участю макаки і самиці оленя зафіксували в одному з малазійських зоопарків фотографи-аматори з Австралії Керол Сміт і Ліс Крістідіс. Довгохвостий наїзник так зручно розташувався на спині своєї подруги, що навіть примудрився подрімати під час їх спільної прогулянки по вольєрі. Природно, на захват відвідувачів зоопарку.

На очах у задоволеної публіки макака, що до цього розчісувала шерсть олениці, непомітно перебралася до неї на спину і лягла, звісивши руки і ноги по боках. Спина подруги виявилася настільки зручною, що наїзник майже відразу ж заснув, а незворушна самиця продовжила свою прогулянку, зрідка нахиляючись, щоб пощипати травичку. Усе виглядало так, немов приятель, що спить у неї на спині, ніскільки її не турбує.

«Уся сцена відбувалася на очах в інших оленів, але ні поведінка цієї дивної парочки, ні 20-хвилинна прогулянка їх подруги зі сплячою макакою на спині абсолютно їх не дивували. Швидше за все, товариська макака вже встигла познайомитися з іншими мешканцями вольєри», – ділиться Керол.

Проте не всі олені готові були терпіти фамільярність з боку хвостатого наїзника: кілька його наступних спроб осідлати інших оленів не мали успіху.

Макаки розпізнають друзів по фотографіях

Біологи встановили, що макаки здатні розрізняти на знімках знайомих і незнайомих мавп. Результат здивував учених, оскільки у звичайному житті в макак немає фотознімків, і неочевидно, що мавпи могли б відразу зрозуміти їх значення.

Кожній мавпі пред’являли фотознімки різних родичів – як членів своєї групи, так і представників чужого «клану». Дорослі макаки зрозуміли значення знімків. Причому, судячи з різної реакції, вони розпізнавали на них представників своєї групи і чужаків. Останніх макаки роздивлялися явно довше.