Товсті лорі

Товстий лорі – це зовсім не образливе прізвисько якогось неповороткого любителя солодощів. Це лише назва одного з п’яти родів забавних великооких тварин з родини лорі. В англомовних країнах його називають «повільним», адже він дійсно не любить різких рухів.

Товсті лорі живуть на північному сході Індії, у східній частині Бангладеш, а також в Індокитаї і на теплих Індонезійських островах. Їх іноді плутають з лемурами і абсолютно даремно. По-перше, лемури проживають дуже далеко від лорі – на Мадагаскарі, а, по-друге, відрізняються від них за дуже багатьма ознаками.

Приміром, у товстих лорі, як і у всіх представників родини, практично відсутній хвіст. Вірніше, він є, але настільки маленький, що помітний тільки при обмацуванні. Розмір їх тіла варіює від 18 до 38 см, а вага знаходиться в межах півтора кілограм.

Тільки тут слід врахувати, що рід товстих лорі налічує цілих п’ять видів, один з яких – малий товстий лорі – отруйний. Так-так, цей крихітний (18-20 см) примат з такими безневинними очками здатний доставити немало неприємних хвилин. На згині його ліктів розташовані залози, що виділяють особливу речовину, яка, змішуючись із слиною, перетворюється на досить сильну отруту.

У дикій природі малі товсті лорі використовують її для захисту малюків від хижаків: оближуть шерсть дитинчати і вона стає отруйною. Крім того, через частий контакт виділення ліктьових залоз із слиною, укуси цих тварин також отруйні.

Втім, інші товсті лорі цілком нешкідливі. Вони провадять нічний спосіб життя, через що ним і потрібні такі великі очі. Живуть поодинці, рідше парами або нестабільними групками. Причому ділянка одного самця зазвичай включає декілька ділянок самок.

Вагітність триває трохи менше трьох місяців і закінчується народженням одного дитинчати. Ця маленька грудочка шерсті відразу ж хапається за хутро матері і не відпускає його найближчі 14 днів. Втім, вже через добу після появи на світ малюк може чіплятися і за гілки дерев, але вважає за краще бути ближче до материнського соска.

Цікаво, що в дикій природі самці товстих лорі не беруть участь у вихованні своїх нащадків, а от у неволі деякі з них буквально забирають малюка в матері, носять його на собі і захищають, віддаючи їй лише в моменти годування.

Живляться лорі комахами, пташиними яйцями, різними гризунами, фруктами і нектаром.

Вони не конфліктують один з одним при добуванні їжі. Зазвичай зустрічі «сусідів» закінчуються демонстрацією різних поз. Цікаво, що для цієї мети в товстого лорі навіть є спеціальний інструмент – «косметичний» кіготь, розташований на другому пальці ніг, тоді як всі інші пальці забезпечені звичайними нігтями.